Τι αλλάζει τελικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Αυτές είναι οι «εκπτώσεις» που φέρνει η κατάθεση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή

Μια σειρά από αλλαγές φέρνει η κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που προβλέπει την οριζόντια μείωση κατά 50% του μνημονιακού τέλους επιτηδεύματος και αμφισβήτηση του τεκμαρτού εισοδήματος, αν ο επαγγελματίας δεχθεί να ελεγχθεί από την Εφορία, ενώ τροποποιείται η διασύνδεση του τεκμηρίου με βάση τον τζίρο.

Μείωση 50% στο τέλος επιτηδεύματος

Το νομοσχέδιο προβλέπει οριζόντια μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% (από το 2024 και κατάργηση σε δύο χρόνια) και αφορά όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, δηλαδή ακόμα και εκείνους που θα δηλώσουν μικρότερο εισόδημα από το ελάχιστο τεκμήριο.

Υπενθυμίζεται πως το αρχικό σχέδιο πρόβλεπε πως όσοι δηλώσουν κάτω από το ελάχιστο τεκμαρτό θα έχουν ελάφρυνση στο τέλος επιτηδεύματος κατά 25%, σε αντίθεση με εκείνους που θα έχουν υψηλότερα κέρδη, πάνω από το όριο της κυβέρνησης, οι οποίοι θα είχαν μείωση 50%.

Διασύνδεση τεκμαρτού και τζίρου

Το οικονομικό επιτελείο υποχώρησε στις ασφυκτικές πιέσεις των επαγγελματιών, που ζητούσαν να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού του τεκμαρτού εισοδήματος με βάση τον τζίρο. Ετσι, η διάταξη προβλέπει πως «η προσαύξηση ανέρχεται στο 5% επί του ποσού κατά το οποίο ο κύκλος εργασιών του υπόχρεου υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών του ΚΑΔ». Υπενθυμίζεται πως η αρχική διάταξη ανέφερε πως «στις περιπτώσεις που ο ετήσιος τζίρος είναι υψηλότερος από τον μέσο όρο του εκάστοτε κλάδου, η προσαύξηση είναι 35% για όσους πραγματοποιούν τζίρο μεγαλύτερο του μέσου όρου, 70% για τζίρο μεγαλύτερο του 150% του μέσου όρου και 100% για τζίρο που υπερβαίνει το διπλάσιο του μέσου όρου».

Για τον υπολογισμό της φορολογίας συνεχίζουν να λαμβάνονται υπόψη:

α) Ο εκάστοτε ισχύων κατώτατος μισθός, προσαυξημένος κατά 10% για κάθε τρία χρόνια επαγγελματικής δραστηριότητας μετά την πρώτη εξαετία, ή ο ανώτερος ετήσιος μισθός που ο ελεύθερος επαγγελματίας καταβάλλει σε υπάλληλό του. Λαμβάνεται υπόψη το μεγαλύτερο από τα δύο ποσά, με ανώτατο όριο σε κάθε περίπτωση τα 30.000 ευρώ.

β) Το 10% του κόστους μισθοδοσίας του προσωπικού, με όριο τα 15.000 ευρώ.

Το ελάχιστο καθαρό εισόδημα ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε 50.000 ευρώ.

Μικρότερο εισόδημα

Στο σχέδιο νόμου παραμένει το «μαχητό» τεκμήριο με τις εξαιρέσεις που είχαν ανακοινωθεί, δηλαδή μικρότερο εισόδημα θα μπορούν να έχουν όσοι πάνε Στρατό, είναι στη φυλακή, σε νοσοκομείο, λόγω εγκυμοσύνης ή αν η επιχείρηση έχει υποστεί ζημιές λόγω φυσικών καταστροφών.

Ωστόσο, η κυβέρνηση βάζει έναν βασικό όρο για όσους επαγγελματίες δεν εντάσσονται στις παραπάνω ειδικές κατηγορίες και θέλουν να εξαιρεθούν: Μπορεί να αμφισβητήσει κάποιος το τεκμαρτό εισόδημα, αρκεί να ζητήσει να ελεγχθεί από… την Εφορία.

Μείωση τεκμηρίου 50%

Το τεκμήριο μειώνεται κατά 50% για τους επαγγελματίες:

α) με αναπηρία 67% έως 79%,

β) που έχουν την κύρια κατοικία σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους,

γ) σε μονογονεϊκές οικογένειες με ανήλικα παιδιά,

δ) σε γονείς με εξαρτώμενα τέκνα με ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας τουλάχιστον 67%,

ε) σε πολυτέκνους.

Εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις ή από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα συνυπολογίζονται για την κάλυψη του τεκμηρίου. Για παράδειγμα, αν το τεκμήριο για έναν επαγγελματία προσδιορίζεται στα 12.000 ευρώ και ο ίδιος έχει εισόδημα από μισθούς ύψους 7.000 ευρώ, το τεκμήριο μειώνεται στα 5.000 ευρώ (12.000-5.000).

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα