Με κάμερες οι «Ράμπο» της ΑΑΔΕ

Καταγραφή των φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο. Ωστόσο, για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων θα ενημερώνεται σχετικά ο φορολογούμενος

Ακόμα και κάμερες πάνω στους εφοριακούς επιστρατεύει η ΑΑΔΕ για τους ελέγχους που θα πραγματοποιούν σε πολίτες και επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, οι έλεγχοι (εντός ή εκτός των επαγγελματικών εγκαταστάσεων των φορολογουμένων) θα μπορούν να καταγράφονται με κάμερες. Ωστόσο, για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων, θα ενημερώνεται σχετικά ο φορολογούμενος, δηλαδή ότι η επαφή που θα έχει με τους εφοριακούς ελεγκτές θα καταγράφεται.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την καταγραφή των φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων που θα γίνονται στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων όσο και των συναντήσεων φορολογουμένων με εφοριακούς υπαλλήλους στα γραφεία της ΑΑΔΕ. Τα βίντεο των ελέγχων στα γραφεία των επιχειρήσεων θα τηρούνται για έξι μήνες και μετά θα καταστρέφονται. Αντίθετα, τα βίντεο με τις προγραμματισμένες συναντήσεις των ελεγκτών με τους φορολογουμένους στα γραφεία της ΑΑΔΕ θα διατηρούνται για πέντε χρόνια.

Μάλιστα, μπορεί να υπάρξουν και περιπτώσεις ελέγχων κατά τους οποίους η μετάδοση θα γίνεται…live, στην Αίθουσα Επιχειρήσεων της ΑΑΔΕ, στις εγκαταστάσεις της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ στο Μοσχάτο. Σε συνδυασμό με τις κάμερες που θα φέρουν πάνω τους οι εφοριακοί, θα υπάρχει απευθείας μετάδοση πληροφοριών (με φωτογραφίες και videos) από τα σημεία που ελέγχονται, π.χ. για μη έκδοση αποδείξεων, λαθρεμπόριο, παρεμπόριο και κάθε άλλη φορολογική ή τελωνειακή παράβαση.

Επέκταση

Με διάταξη του νομοσχεδίου επεκτείνονται οι περιπτώσεις κατά τις οποίες εφαρμόζονται οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου για τον προσδιορισμό του εισοδήματος, με διάταξη που περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο. Αυτές οι τεχνικές βασίζονται σε στοιχεία όπως οι τραπεζικές καταθέσεις, οι δαπάνες σε μετρητά, η ρευστότητα του φορολογουμένου, κ.ά.

Ορίζεται ότι οι έμμεσες τεχνικές θα χρησιμοποιούνται σε ακόμα τρεις περιπτώσεις (πέρα από αυτές που ισχύουν ήδη), που είναι οι εξής:

• όταν δηλώνεται ζημία σε τρία τουλάχιστον συνεχόμενα έτη και δεν προκύπτει ο τρόπος χρηματοδότησης της επιχείρησης με τον οποίο καλύπτονται οι υποχρεώσεις της,

• όταν υπάρχει σημαντική αναντιστοιχία μεταξύ αγορών, πωλήσεων και αποθεμάτων,

• όταν ο συντελεστής μεικτού κέρδους που προκύπτει από τα δηλούμενα αποτελέσματα είναι διαφορετικός από αυτόν που προκύπτει βάσει των παραστατικών αγορών και πωλήσεων.

Οι έμμεσες τεχνικές εφαρμόζονται ήδη στις περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν εφαρμόζονται τα λογιστικά πρότυπα ή ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας, καθώς και αν τα φορολογικά στοιχεία δεν προσκομισθούν στη Φορολογική Διοίκηση ύστερα από δύο προσκλήσεις (αντί για μία, όπως ισχύει σήμερα).

Θεσπίζεται υποχρεωτική ηλεκτρονική διαβίβαση των λογιστικών αρχείων στην ΑΑΔΕ. Οι εκπτώσεις φόρων και δαπάνες προς έκπτωση δεν λαμβάνονται υπόψη, αν τα παραστατικά στα οποία στηρίζονται δεν έχουν διαβιβασθεί ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ. Τα δε έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν μπορεί να είναι μικρότερα από τα έξοδα που έχουν διαβιβαστεί στην πλατφόρμα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα