Στο έλεος των πλειστηριασμών

Με νέα τροπολογία, που έφερε πάλι νύχτα, η κυβέρνηση εξαιρεί τους servicers από το πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο τέθηκαν μόλις στις αρχές Δεκεμβρίου αυστηροί όροι στις εταιρίες διαχείρισης δανείων

Ακόμα ένα «δώρο» στα ξένα funds και στους servicers δίνει η κυβέρνηση, με νέα τροπολογία που κατατέθηκε νύχτα και αφήνει χωρίς καμία προστασία δανειολήπτες με ενυπόθηκα δάνεια.

Με αυτή την τροπολογία εξαιρεί τους servicers από το πλαίσιο που έφερε το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το οποίο τέθηκαν μόλις στις αρχές Δεκεμβρίου αυστηροί όροι στις εταιρίες διαχείρισης δανείων. Μάλιστα, με προκλητικό τρόπο προβλέπει πως η εξαίρεση αφορά κάθε δάνειο που έχει αποκτηθεί από τα «κοράκια» των «κόκκινων» δανείων μέσω του σχήματος ΗΡΑΚΛΗΣ, πριν από την 30ή Δεκεμβρίου 2023.

Υπενθυμίζεται πως η αρχική διάταξη προβλέπει πως οι servicers υποχρεούνται στο εξής να παρέχουν προσωποποιημένη και αναλυτική ενημέρωση προς τους οφειλέτες για το ύψος της οφειλής, το ιστορικό των πληρωμών, τις δόσεις, το επιτόκιο της ρύθμισης κ.λπ. Το θέμα έθεσε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, φέρνοντας ως παράδειγμα τον εφιάλτη που ζει στα Πετράλωνα αυτές τις μέρες μια ηλικιωμένη με αναπηρία 60%, η οποία ζούσε με τον γιο της 58 ετών με 80% αναπηρία και τους πέταξαν έξω από το σπίτι τους, που ήταν πρώτη κατοικία.

«Μελετήσαμε την τροπολογία που φέρατε. Στο άρθρο 4 προστίθεται ρητά ότι εξαιρείται από την εφαρμογή της Οδηγίας και η σύμβαση διαχείρισης των ενυπόθηκων δανείων. Το 2021 ήρθε η Οδηγία που έλεγε ότι πρέπει να προστατευθούν οι δανειολήπτες, η πρώτη κατοικία, τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, πώς να συμπεριφέρονται οι δανειστές τους, να τηρούν τον Κώδικα Δεοντολογίας.

Η κυβέρνηση έφερε τελικά την Οδηγία με δύο χρόνια καθυστέρηση και έρχεστε με αυτή την τροπολογία και εξαιρείτε από την εφαρμογή της Οδηγίας τους servicers, οι οποίοι πήραν τη δυνατότητα διαχείρισης ακινήτων με τον νόμο, όπως τον φέρατε» είπε ο Νίκος Παππάς και πρόσθεσε: «Με βάση την Οδηγία, οι αγοραστές πιστώσεων και οι διαχειριστές πιστώσεων υποχρεούνται να ενεργούν καλόπιστα και επαγγελματικά. Δεν έχει τέτοια υποχρέωση κάποιος που έχει αγοράσει πακέτο δανείων μέχρι την 30ή Δεκεμβρίου 2023. Φέρατε τροπολογία που εξαιρείτε από τις θετικές πρόνοιες όποιες προστατευτικές διατάξεις της Οδηγίας, τα ενυπόθηκα δάνεια έχουν τιτλοποιηθεί και έχουν πωληθεί μέχρι 30 Δεκεμβρίου 2023, και τους εξαιρείτε από τις υποχρεώσεις.

Ο servicer δεν θα έχει καμία υποχρέωση να ενεργεί καλόπιστα, δίκαια και επαγγελματικά, να παρέχει πληροφορίες που δεν είναι παραπλανητικές, δεν θα έχει υποχρέωση να σέβεται την προσωπική ζωή και τα προσωπικά στοιχεία του δανειολήπτη, αυτό κάνετε;» Στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης. «Ο νόμος 5072/23 (σ.σ.: ο νόμος που ενσωμάτωσε την Οδηγία) δημοσιεύθηκε στις 5/12. Εφερε ένα πολύ πιο αυστηρό πλαίσιο επιτήρησης των υπηρεσιών αυτών. Κατήργησε δικό σας νόμο, τον ν.4354/2015. Ομως, επειδή ο 5072/23 δημοσιεύθηκε στις 5/12, δημιουργήθηκε ένα νομικό κενό. Ποιος νόμος εφαρμόζεται μεταξύ 5/12 και 30/12; Ετσι αυτή η διάταξη απλά καλύπτει το νομικό κενό. Ο νόμος 5072/23 φέρνει πολύ πιο αυστηρό πλαίσιο επιτήρησης» υποστήριξε.


Στον αέρα ακόμα και οι ευάλωτοι δανειολήπτες

Ακόμα και οι ευάλωτοι δανειολήπτες, οι οποίοι έχουν στα χέρια τους μόνο την υποχρέωση αποδοχής της πρότασης αναδιάρθρωσης του χρέους από τράπεζες, servicers και Δημόσιο, βρίσκονται στον αέρα. Για να θεωρηθεί κάποιος ευάλωτος οφειλέτης και να πάρει τη βεβαίωση «ευάλωτου δανειολήπτη» θα πρέπει το συνολικό εισόδημά του να μην υπερβαίνει τα 7.000 ευρώ ετησίως για τον άγαμο, με προσαύξηση κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού, με ανώτατο όριο τα 21.000 ευρώ.

Kριτήρια

Σε ό,τι αφορά τα περιουσιακά κριτήρια, η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως τα 180.000 ευρώ.

Δηλαδή, κάθε μέλος του ζευγαριού που διαθέτει ένα σπίτι στο… χωριό, κληρονομιά από τους δικούς του, σε σημείο μάλιστα όπου δεν πουλιέται και δεν αγοράζεται απολύτως τίποτα, μπορεί λόγω της θεωρητικής τους αξίας να μη θεωρηθεί ευάλωτο. Για τους υπόλοιπους οφειλέτες δε, ο νέος νόμος δεν έχει κανέναν απολύτως περιορισμό στην ασύδοτη λειτουργία των servicers, οι οποίοι διατηρούν το δικαίωμα να μην απαντήσουν στην πρόταση ρύθμισης και να εκκινήσουν και τη διαδικασία πλειστηριασμού.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα