Αυθαίρετα: Ενστάσεις από τους μηχανικούς

Εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τον τρόπο που σχεδιάζει η κυβέρνηση τη διαδικασία των κατεδαφίσεων παράνομων κτισμάτων

Προβληματισμό φαίνεται ότι προκαλεί σε πολλούς μηχανικούς της χώρας ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τον νέο μηχανισμό ελέγχου και κατεδαφίσεων αυθαιρέτων. Εν αναμονή των διατάξεων, που θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση το αμέσως επόμενο διάστημα, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Τμήματος Ανατολικής Κρήτης Γιώργος Ταβερναράκης σημείωσε ότι, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, θα υπάρξει συγκεντρωτισμός της διαχείρισης των κατεδαφίσεων, η οποία μεταφέρεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στο κεντρικό κράτος.

Οπως επισημαίνει, όλο το προηγούμενο διάστημα καταγράφηκαν σημαντικές καθυστερήσεις στην εκτέλεση τελεσίδικων πρωτοκόλλων κατεδάφισης με πολιτικές αποφάσεις κυβερνητικών στελεχών. Μιλώντας στην εφημερίδα «Πατρίς», ο κ. Ταβερναράκης εξέφρασε τον προβληματισμό του και σε σχέση με το επίπεδο ετοιμότητας του κράτους να κάνει χρήση του ψηφιακού χάρτη της χώρας και να προχωρήσει σε κατεδαφίσεις, όταν υπάρχουν ανοιχτά τόσα ζητήματα σε σχέση με το κτηματολόγιο, τους δασικούς χάρτες, τις εκκρεμότητες στον χαρακτηρισμό των οδών, τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Τμήματος Ανατολικής Κρήτης υποστήριξε ότι υπάρχουν κρίσιμα ερωτήματα και σε σχέση με το πλαίσιο και σε σχέση με τους όρους και σε σχέση με νομικά ζητήματα σε ό,τι αφορά την ετοιμότητα της Πολιτείας να προχωρήσει σε κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, που είναι κρίσιμο να ξεκαθαριστούν. Σε κάθε περίπτωση, αναμένει να βγει σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο, προκειμένου να αποσαφηνιστεί μια σειρά από ζητήματα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθορίζεται σαφές πεδίο αρμοδιότητας για κάθε υπηρεσία του Δημοσίου που εμπλέκεται με την αυθαίρετη δόμηση (επιθεωρητές, Κτηματική Υπηρεσία, Λιμενικό, δασαρχεία κ.λπ.) και θεσμοθετούνται σύστημα πλήρους παρακολούθησης του δομημένου περιβάλλοντος, διαδικασία εντοπισμού και καταγραφής της αυθαίρετης δόμησης με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα (δορυφόροι, drones, Τεχνητή Νοημοσύνη κ.λπ.), διασύνδεση συστήματος με το σύστημα ηλεκτρονικής έκδοσης αδειών και πλατφόρμα καταγγελιών.

Επίσης, περιγράφεται η διαδικασία των αυτοψιών από μεικτά κλιμάκια των αρμόδιων υπηρεσιών, ακολουθώντας το μοντέλο της Μυκόνου του περασμένου καλοκαιριού, και καθορίζονται ο τρόπος, η χρηματοδότηση και η μεταφορά αρμοδιοτήτων για τις κατεδαφίσεις από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στην Κεντρική Διοίκηση. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, θα κατεδαφίζονται, κατά προτεραιότητα, όλες οι νέες, αυθαίρετες κατασκευές και θα υλοποιούνται, ετησίως, επιπρόσθετες κατεδαφίσεις, που αντιστοιχούν σε παλαιότερα αυθαίρετα, για τα οποία υπάρχουν οριστικά πρωτόκολλα κατεδάφισης, με πολεοδομικά και περιβαλλοντικά κριτήρια, σε αριθμό που αντιστοιχεί κατ’ ελάχιστον στα πρωτόκολλα κατεδάφισης που οριστικοποιήθηκαν το 2023.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα