ΕΝΦΙΑ: Μέχρι το τέλος της εβδομάδας η πλατφόρμα για την έκπτωση

Το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή αιτήσεων από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, να λάβουν έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ έως και 10%, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν ασφαλίσει τις κατοικίες τους για φυσικές καταστροφές.

Σε συνέντευξή του ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής ανέφερε χαρακτηριστικά πως για να γίνει η έκπτωση το σπίτι πρέπει να είναι πλήρως ασφαλισμένο για σεισμό, φωτιά και πλημμύρες και πρόσθεσε ότι η ΑΑΔΕ έχει λάβει όλα τα ασφαλιστήρια από τις ασφαλιστικές εταιρίες.

Για να λάβει κάποιος τη μείωση 10%, πρέπει να έχει ασφαλίσει την κατοικία ή τις κατοικίες για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες για ολόκληρο το προηγούμενο έτος. Σε διαφορετική περίπτωση η έκπτωση είναι αναλογική με τον χρόνο ασφάλισης, αλλά με ελάχιστο χρονικό διάστημα τους τρεις μήνες τον χρόνο. Δηλαδή, για ασφάλιση για 12 μήνες ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται 10%, για εννέα μήνες η έκπτωση θα είναι 7,5%, για έξι μήνες περιορίζεται στο 5% και για τρεις μήνες στο 2,5%.

Στην περίπτωση που φορολογούμενος κατέχει τρεις κατοικίες που για την πρώτη πληρώνει ΕΝΦΙΑ 300 ευρώ, για τη δεύτερη 250 ευρώ και για την τρίτη 150 ευρώ, θα έχει έκπτωση 70 ευρώ στον ΕΝΦΙΑ, εφόσον έχει ασφαλίσει και τα τρία ακίνητα για ένα χρόνο. Εφόσον ασφαλίσει μόνο την πρώτη κατοικία με ΕΝΦΙΑ 300 ευρώ, η έκπτωση θα είναι της τάξης των 30 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ αφορά μόνο το ασφαλισμένο κτίσμα και όχι το σύνολο της ακίνητης περιουσίας. Ως αξία του ακινήτου λαμβάνεται η αξία του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα