Ρεύμα: Για έξι μήνες τα σταθερά τιμολόγια

Στις… καλένδες τα προγράμματα ενός έτους που δεν εξυπηρετούσαν τους παρόχους. Νέα μεικτά προϊόντα ετοιμάζουν οι εταιρίες

Πριν καν προλάβουμε να μάθουμε τα τέσσερα χρώματα των τιμολογίων ρεύματος το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά σε νέες αλλαγές, θεσμοθετώντας νέες κατηγορίες προϊόντων, με άμεση ισχύ. Η μία αλλαγή αφορά τη δυνατότητα που έχουν πλέον οι πάροχοι να προσφέρουν μεικτά προϊόντα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και η άλλη την ελάχιστη διάρκεια των σταθερών τιμολογίων, που μειώνεται στους 6 μήνες από 12 μήνες, που προβλεπόταν τον Ιανουάριο. Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο ανοίγει νέα πεδία ανταγωνισμού μεταξύ των εταιρειών, φιλοδοξώντας να οδηγήσει την αγορά σε ακόμα χαμηλότερες τιμές.

Με την απόφαση που υπέγραψαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης και η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου τροποποιείται η προηγούμενη που αφορούσε την εφαρμογή του πράσινου τιμολογίου και την επισήμανση προϊόντων προμήθειας και λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Βάσει της νέας απόφασης, ως μεικτά προϊόντα νοούνται αυτά που συνδυάζουν χαρακτηριστικά κάποιων από τις τέσσερις κατηγορίες τιμολογίων (σταθερά: μπλε, ειδικό: πράσινο, κυμαινόμενα: κίτρινα και δυναμικά: πορτοκαλί). Τα «μεικτά» ορίζεται πως εμπίπτουν στα προϊόντα προμήθειας κίτρινης σήμανσης.

Αναφορικά με τη διάρκεια των συμβολαίων, η απόφαση προβλέπει πως η προσφερόμενη από τον πάροχο ελάχιστη διάρκεια της σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στον καταναλωτή ορίζεται σε ένα έτος από την ημερομηνία κατά την οποία αρχίζει η παροχή της υπηρεσίας.

Ωστόσο, δίνεται η δυνατότητα στους παρόχους να προσφέρουν στους πελάτες τους και συμβόλαια μικρότερης χρονικής διάρκειας, εφόσον το αιτηθεί ο καταναλωτής ή/και συναινέσει στη σχετική προσφορά προμήθειας που θα προτείνεται από τον πάροχο. Σε κάθε περίπτωση, η ελάχιστη διάρκεια ισχύος των προσφερομένων τιμολογίων προμήθειας δεν μπορεί να είναι μικρότερη των έξι μηνών.

Η αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή (ΡΑΑΕΥ) θα δημοσιεύει μηνιαίως στην ιστοσελίδα της τις χρεώσεις που εφαρμόζονται, εκτός του ειδικού τιμολογίου (πράσινο) που ήδη υλοποιείται, κάθε προϊόντος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, αναλόγως και της διάρκειάς του. Πρόκειται, ειδικότερα, για τις πάγιες χρεώσεις και τις χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες δημοσιεύονται υπό τη μορφή πίνακα στο εργαλείο σύγκρισης τιμών της ΡΑΑΕΥ με ειδική επισήμανση, για λόγους ενισχυμένης διαφάνειας και ενημέρωσης, όσον αφορά τη διάρκεια του προϊόντος. Στην περίπτωση χορήγησης εκπτώσεων από τους παρόχους, δημοσιεύονται οι αντίστοιχες πάγιες χρεώσεις και οι χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας μετά τον υπολογισμό αυτών, καθώς και η προϋπόθεση βάσει της οποίας χορηγείται η έκπτωση.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα