Μπλόκο στους φοροφυγάδες!

Σε διαβούλευση νομοσχέδιο • Οριο για τους φοροελέγχους, παραγραφή φόρων, πρόστιμα για ανακριβή φορολογική δήλωση, κατάργηση υποχρέωσης προσκόμισης βιβλίων ανάμεσα στις κύριες διατάξεις

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, που παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 8 Απριλίου.

Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή από φέτος των προσυμπληρωμένων δηλώσεων για 1.000.000 φορολογουμένους που έχουν εισοδήματα μόνο από μισθούς και συντάξεις -τις φορολογικές δηλώσεις τους μπορεί να υποβάλει αυτοματοποιημένα η ίδια η ΑΑΔΕ-, την κατάργηση υποχρέωσης προσκόμισης βιβλίων από επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις σε περίπτωση ελέγχου, την ταχύτερη έκδοση φορολογικής ενημερότητας (αντιμετωπίζονται περιπτώσεις κατά τις οποίες, π.χ., ο φορολογούμενος έχει εξοφλήσει οφειλές προς τον δήμο αλλά δεν μπορεί να πάρει φορολογική ενημερότητα επειδή η ΑΑΔΕ δεν έχει ενημερωθεί για την εξόφληση) και ανώτατο χρονικό όριο για την ολοκλήρωση του φορολογικού ελέγχου.

Χρονικό όριο για τους φορολογικούς ελέγχους: Τίθεται ανώτατο χρονικό όριο για την ολοκλήρωση του φορολογικού ελέγχου, καταρχήν ένα έτος από την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου με δυνατότητα παράτασης για έξι μήνες, αν εν τω μεταξύ έχει αρχίσει ο έλεγχος, και άλλους έξι μήνες με την προϋπόθεση ότι κατά το διάστημα αυτό είναι εφικτή η ολοκλήρωση του ελέγχου. Σήμερα δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη μέγιστη διάρκεια του ελέγχου, η οποία προσδιορίζεται από τους υπαλλήλους που τον διενεργούν.

Παραγραφή φόρων: Η κοινοποίηση της πράξης προσδιορισμού φόρου πρέπει να γίνει μέσα στην πενταετία που προβλέπεται για την παραγραφή. Μέχρι τώρα αρκούσε μέσα στην πενταετία να έχει γίνει μόνο η έκδοση της πράξης, ενώ στο εξής θα πρέπει να έχει γίνει και η κοινοποίησή της στον φορολογούμενο.

Πρόστιμα για ανακριβή φορολογική δήλωση: Οταν η φορολογική δήλωση είναι ανακριβής και το ποσό του φόρου που προκύπτει με βάση τη φορολογική δήλωση υπολείπεται του ποσού του φόρου, ο φορολογούμενος υπόκειται σε πρόστιμο επί της διαφοράς που προκύπτει προς καταβολή ως εξής:

α) 10% του ποσού της διαφοράς, εάν το εν λόγω ποσό ανέρχεται σε ποσοστό από 5% έως 20% του φόρου

β) 25% του ποσού της διαφοράς, αν το εν λόγω ποσό υπερβαίνει το 20% και ανέρχεται σε ποσοστό έως 50% του φόρου

γ) 50% του ποσού της διαφοράς, αν το εν λόγω ποσό υπερβαίνει σε ποσοστό το 50% του φόρου.

Για ανακριβείς δηλώσεις ΦΠΑ ή δηλώσεις παρακρατούμενου φόρου, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με ποσοστό 50% επί της διαφοράς.

Κατάργηση υποχρέωσης προσκόμισης βιβλίων: Οι φορολογούμενοι που τηρούν βιβλία με βάση το απλογραφικό λογιστικό σύστημα (κυρίως επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις) απαλλάσσονται από την υποχρέωση να προσκομίζουν τα λογιστικά αρχεία τους στη Φορολογική Διοίκηση, εφόσον όλα τα σχετικά στοιχεία (έσοδα – έξοδα) διαβιβάζονται στην πλατφόρμα myDATA. Το προηγούμενο καθεστώς προβλέπει πρόστιμο ύψους 2.500 ευρώ για τη μη προσκόμιση των βιβλίων. Περαιτέρω, η προθεσμία για την παροχή των πληροφοριών που ζητά η ΑΑΔΕ από τους φορολογουμένους αυξάνεται από 5 σε 10 ημέρες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα