ΑΑΔΕ: Μπάχαλο με e-mails για τα POS!

Εστειλαν μαζικά μηνύματα ακόμα και σε επιχειρήσεις που δεν έχουν υποχρέωση να τα χρησιμοποιούν και μετά το πήραν πίσω

Στα «κάγκελα» βρίσκονται χιλιάδες επαγγελματίες που αναστατώθηκαν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, όταν έλαβαν μαζικά e-mails από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τα οποία αφορούσαν την υποχρέωση διασύνδεσης των ταμειακών συστημάτων με τα τερματικά POS.

Συγκεκριμένα, το e-mail που εστάλη ήταν το ακόλουθο: «Αγαπητή κυρία / Αγαπητέ κύριε, Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία που τηρούνται στα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ δεν έχετε διασυνδέσει το ταμειακό σας σύστημα με το/τα τερματικά POS που διαθέτει η επιχείρησή σας. Υπενθυμίζουμε ότι η προθεσμία ολοκλήρωσης της διασύνδεσης εκπνέει την 1η Ιουλίου 2024 και η μη διασύνδεση επισύρει πρόστιμο ύψους δέκα χιλιάδων (10.000) ή είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ, ανάλογα με το λογιστικό σύστημα (απλογραφικό ή διπλογραφικό) που είστε υπόχρεοι να τηρείτε.

Σε περίπτωση που δεν έχετε έρθει σε επικοινωνία με τον συνεργάτη σας που κατασκευάζει ή υποστηρίζει τεχνικά το Εμπορικό/Λογιστικό πρόγραμμα διαχείρισης (ERP) της επιχείρησής σας, προκειμένου να προγραμματίσετε ραντεβού διασύνδεσης εντός Ιουνίου του/των POS με το ERP που συνεργάζεται με Φορολογικό Ηλεκτρονικό Μηχανισμό (ΦΗΜ) σας ή τον Πάροχο Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης, παρακαλούμε να το πράξετε άμεσα. Αν έχετε ήδη διασυνδέσει το ταμειακό σας σύστημα με το/α POS, παρακαλούμε αγνοήστε αυτό το μήνυμα. Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο και τη συνεργασία σας».

Οπως είναι φυσικό, προκλήθηκε αναστάτωση, με τα τηλέφωνα των φοροτεχνικών να παίρνουν φωτιά, ενώ οι περισσότεροι δεν βρίσκονταν καν στα γραφεία τους ή σε υπολογιστή λόγω του τριημέρου! Προκλήθηκε τεράστια σύγχυση και αναστάτωση στον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς και στους λογιστές, διότι το σχετικό e-mail το έλαβαν και επιχειρήσεις που δεν έχουν υποχρέωση διασύνδεσης των POS που κατέχουν.

Παραδοχή

Η παραδοχή του τεράστιου αλαλούμ που προκλήθηκε έγινε προχθές 25 Ιουνίου, όταν η ΑΑΔΕ προέβη σε νέα μαζική αποστολή e-mail με το ακόλουθο περιεχόμενο: «Αγαπητή κυρία / Αγαπητέ κύριε, Σε συνέχεια του από 22/6/2024 μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που λάβατε, για την υποχρέωση διασύνδεσης ERP – POS, εφόσον σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία δεν έχετε υποχρέωση χρήσης Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ), παρακαλούμε να το αγνοήσετε. Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο και τη συνεργασία σας».

Οπως επισημαίνουν φοροτεχνικοί, με τα δύο e-mails αποκαλύπτεται το μπάχαλο που επικρατεί στον φοροελεγκτικό μηχανισμό, καθώς φαίνεται πως η ΑΑΔΕ εξακολουθεί να μη γνωρίζει αν και πόσοι από τους λήπτες των e-mails είναι υπόχρεοι σε διασύνδεση ή όχι, κάτι που προκύπτει από το ίδιο το περιεχόμενο του e-mail. Αν η ίδια η ΑΑΔΕ δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποιοι είναι υπόχρεοι σε διασύνδεση και ποιοι εξαιρούνται, τότε αυτό το γεγονός προκαλεί έντονο προβληματισμό.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα