Η ληστεία των funds στους δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη

Στο έλεος των ξένων funds και των servicers συνεχίζουν να βρίσκονται χιλιάδες δανειολήπτες στη χώρα μας, οι οποίοι λόγω των αλλεπάλληλων κρίσεων δεν κατάφεραν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους και προχώρησαν σε ρυθμίσεις δανείων.

Ωστόσο, καθημερινά αποκαλύπτεται η τεράστια ασυδοσία ορισμένων funds, παρανομώντας εξόφθαλμα έναντι των δανειοληπτών, αψηφώντας τους νόμους αλλά και δικαστικές αποφάσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο γνωστός νόμος Κατσέλη, στον οποίο μπήκαν χιλιάδες οφειλέτες, ενώ για τον συγκεκριμένο νόμο έχουν εκδοθεί και χιλιάδες αποφάσεις των Ειρηνοδικείων της ελληνικής επικράτειας. Αυτές όρισαν την καταβολή του 80% της αντικειμενικής αξίας της κύριας κατοικίας του εκάστοτε δανειολήπτη εντόκως και μέσα σε ορισμένο χρονικό διάστημα μέχρι 20 έτη και σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι 30 έτη, αναλόγως εάν το διάστημα αυτό προβλεπόταν από τις συμβάσεις στεγαστικών δανείων.

Για παράδειγμα, οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης όριζαν πως ένας δανειολήπτης θα έπρεπε να καταβάλει το ποσό των 54.000 ευρώ σε 240 μηνιαίες δόσεις, που αντιστοιχούσαν σε 225 ευρώ τον μήνα. Σε αυτό το ποσό έχει υπολογιστεί και το κυμαινόμενο επιτόκιο. Ο ίδιος ο νόμος προβλέπει ότι ο τόκος υπολογίζεται επί της εκάστοτε δόσης και όχι επί του άληκτου κεφαλαίου, όπως συνέβαινε στις τραπεζικές συμβάσεις κατά την τραπεζική τακτική, προτού ο δανειολήπτης ενταχθεί στον νόμο. Ο Αστικός Κώδικας της χώρας μας ορίζει ότι, όταν μια απαίτηση υπαχθεί σε δικαστική ρύθμιση, σταματάει να ισχύει η μέχρι τότε εξωδικαστική ρύθμιση ή σύμβαση και ο τόκος υπολογίζεται με βάση όσα ορίζονται στα άρθρα αυτού. Συνεπώς, στην προκειμένη περίπτωση δεν έχει καμία ισχύ η εκάστοτε τραπεζική σύμβαση και συνακόλουθα η τραπεζική τακτική.

Ανατοκισμός

Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο οι εισπρακτικές εταιρίες που διαχειρίζονται απαιτήσεις των ξένων funds, στα οποία οι τράπεζες τις μεταβίβασαν, να αυθαιρετούν και να παραβιάζουν τις δικαστικές αποφάσεις των Ειρηνοδικείων της χώρας, υπολογίζοντας παράνομα τον τόκο επί του άληκτου κεφαλαίου και όχι επί της δόσης, προβαίνοντας σε ανατοκισμό και επιβάλλοντας πρόσθετες χρεώσεις. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι το ποσό της δόσης να διπλασιάζεται (στο παραπάνω παράδειγμα τα 225 ευρώ της μηνιαίας δόσης μπορεί να γίνουν ακόμα και 450!) ή να τριπλασιάζεται (στο ίδιο παράδειγμα τα 225 γίνονται 675 ευρώ). Συνεπώς ο υπερχρεωμένος δανειολήπτης του παραπάνω παραδείγματος, ο οποίος προσέφυγε στη διαδικασία του νόμου, προκειμένου να ελαφρυνθεί και να διασώσει τη μοναδική του κατοικία, βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης και πάλι, καθώς καλείται να πληρώσει την αρχική σχεδόν δόση του δανείου ή σε κάποιες φορές και περισσότερα από την αρχική δόση.

Απόφαση του Αρείου Πάγου

Αύριο, Τρίτη 5 Νοεμβρίου, θα συζητηθεί στην Τριμελή Επιτροπή του Αρείου Πάγου προδικαστικό ερώτημα που απηύθυνε το Ειρηνοδικείο Ιωαννίνων αναφορικά με τον τοκισμό των τοκοχρεολυτικών δόσεων των δανειοληπτών – οφειλετών, που έχουν οριστεί με αποφάσεις Ειρηνοδικείων στην περίπτωση διάσωσης της πρώτης κατοικίας, προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στον γολγοθά των χιλιάδων δανειοληπτών.

Μάλιστα, έχει δημιουργηθεί για το εν λόγω ζήτημα ένα ψήφισμα στην ιστοσελίδα www.change.org, στο οποίο οι ενδιαφερόμενοι δανειολήπτες της χώρας μπορούν να υπογράφουν ηλεκτρονικά υπέρ της αυτονόητης ρύθμισης του εκτοκισμού της οριζόμενης από τα δικαστήρια δόσης και όχι του άληκτου κεφαλαίου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα