Πώς μπορεί να μειωθεί το τεκμαρτό εισόδημα

Ανοιξε η πλατφόρμα για τους ελεύθερους επαγγελματίες που θέλουν να αμφισβητήσουν τα ποσά που τους επιβάλλει η Εφορία

Προθεσμία έως τις 15 Σεπτεμβρίου έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες -φυσικά πρόσωπα- για να αμφισβητήσουν το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα που τους επιβάλλει η Εφορία, με την πλατφόρμα myBusinessSupport της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) να είναι ήδη διαθέσιμη, ενώ για νομικά πρόσωπα με απλογραφικά βιβλία η προθεσμία που έχει τεθεί είναι η 29η Σεπτεμβρίου 2025.

Μέσω της πλατφόρμας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και να ενεργοποιήσουν τη διαδικασία ελέγχου, προκειμένου να τεκμηριώσουν ότι τα πραγματικά τους εισοδήματα είναι χαμηλότερα από τα τεκμαρτά. Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι φορολογούμενοι που υποβάλλουν αίτηση αμφισβήτησης του τεκμαρτού εισοδήματός τους αποδέχονται τον εξονυχιστικό έλεγχο της Εφορίας. Ακόμη και σε περίπτωση υποβολής αίτησης αμφισβήτησης οι προθεσμίες πληρωμής του φόρου ισχύουν κανονικά και ο φόρος παραμένει απαιτητός.

Από τους 869.542 ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες που υπέβαλαν πέρυσι φορολογική δήλωση, το 34,45% των ελεύθερων επαγγελματιών δήλωσε μέχρι 10.000 ευρώ, δηλαδή κάτω από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, όταν για τα εισοδήματα του 2022 το ποσοστό άγγιζε το 64,15%, δηλαδή μειώθηκαν στο μισό όσοι δήλωναν μέσο μηνιαίο εισόδημα κάτω από 800 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το περσινό έτος το 56% των επιτηδευματιών φορολογήθηκε βάσει ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος, ενώ το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα αμφισβήτησαν 4.592 ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Αντικειμενικοί λόγοι

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να αμφισβητήσουν το ελάχιστον τεκμαρτό εισόδημα για συγκεκριμένους αντικειμενικούς λόγους. Το αίτημα μπορεί να υποβληθεί μετά την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και την έκδοση του εκκαθαριστικού (πράξη προσδιορισμού φόρου) και μέχρι την κοινοποίηση από τη Φορολογική Διοίκηση εντολής ελέγχου φορολογίας εισοδήματος ή μέχρι την παραγραφή του δικαιώματος της Φορολογικής Διοίκησης για έκδοση πράξης προσδιορισμού φόρου.

Ειδικότερα, οι αντικειμενικοί λόγοι και τα κατά περίπτωση συνυποβαλλόμενα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την αδυναμία άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι τα ακόλουθα:

• Αντικειμενικός Λόγος – Συνυποβαλλόμενα δικαιολογητικά.

• Στρατιωτική θητεία – Πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης ή βεβαίωση της Μονάδας που υπηρετεί.

• Φυλάκιση – Αποφυλακιστήριο από το κατάστημα κράτησης ή πιστοποιητικό κράτησης.

• Νοσηλεία – Βεβαίωση νοσηλείας.

• Εγκυμοσύνη – Βεβαίωση κυοφορίας ΗΔΙΚΑ / δημόσιο νοσοκομείο ή ιδιωτική κλινική.

• Ανατροφή τέκνου 12 μήνες μετά τον τοκετό ή την τεκνοθεσία ή την αναδοχή τέκνου – Πιστοποιητικό ή ληξιαρχική πράξη γέννησης.

• Δικαστική απόφαση και πιστοποιητικό τελεσιδικίας ή αποδεικτικό έκθεσης επίδοσης της απόφασης στον αρμόδιο εισαγγελέα και πιστοποιητικό περί μη άσκησης ενδίκων μέσων.

• Πράξη τοποθέτησης σε ανάδοχη οικογένεια και βεβαίωση καταχώρισης του ανηλίκου στο Εθνικό Μητρώο Ανηλίκων ή στο Εθνικό Μητρώο Εγκεκριμένων Αναδοχών ή στο Μητρώο Ασυνόδευτων Ανηλίκων.

• Φυσικές καταστροφές – Απόφαση / Βεβαίωση του αρμόδιου φορέα για τον χαρακτηρισμό της επιχείρησης ως πληγείσας ή απόφαση/πράξη του αρμοδίου οργάνου με την οποία παρέχεται κρατική αρωγή για την αντιμετώπιση των ζημιών που προκλήθηκαν από θεομηνία ως πρώτη αρωγή ή επιχορήγηση, ή προκαταβολή επιχορήγησης.

Διενέργεια ελέγχου

Αν δεν συντρέχουν αντικειμενικοί λόγοι εξαίρεσης, οι φορολογούμενοι που υποβάλουν αίτηση αμφισβήτησης θα δεχθούν τον έλεγχο της Εφορίας, με τη διαδικασία να πραγματοποιείται σε δύο βήματα:

1ο βήμα: Ο φορολογούμενος πρέπει να δηλώσει στην εμπρόθεσμη δήλωσή του ότι επιθυμεί να αμφισβητήσει το ελάχιστο εισόδημα, ζητώντας τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου (κωδικοί 443 – 444 του Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος).

2ο βήμα: Εφόσον έχει ήδη συμπληρώσει τον σχετικό κωδικό στο Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο φορολογούμενος πρέπει, το αργότερο εντός προθεσμίας 60 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης, να συμπληρώσει ερωτηματολόγιο με την περιουσιακή του κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσης του ιδίου, της/του συζύγου / Συμφώνου Συμβίωσης και των προστατευόμενων μελών, τα οποία θα αξιολογηθούν κατά τον φορολογικό έλεγχο.

Το ερωτηματολόγιο θα συμπληρώνεται σε ειδική ψηφιακή εφαρμογή της ΑΑΔΕ, η οποία θα είναι διαθέσιμη στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. Ο έλεγχος διενεργείται εντός 12 μηνών από την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img