Η ΕΥΔΑΠ περιμένει την απόφαση της ΡΑΑΕΥ, προκειμένου να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή των τιμολογίων της
Την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, προκειμένου να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή των τιμολογίων της, περιμένει η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ. Η εταιρία έχει καταθέσει όλα τα στοιχεία και τις προτάσεις της στη ΡΑΑΕΥ, η οποία βάσει του νέου ρυθμιστικού πλαισίου θα υπολογίσει το επιτρεπόμενο έσοδο της ΕΥΔΑΠ, από το οποίο θα προκύψουν τα νέα τιμολόγια.
«Περιμένουμε εναγωνίως τον Ρυθμιστή για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε. Από την πλευρά μας, κάνουμε ό,τι μπορούμε για τον περιορισμό του κόστους και την αύξηση των επιχορηγήσεων, ώστε να συγκρατηθούν τα τιμολόγια» σημείωσε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης, παρουσιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας.
Σημείωσε ότι τα τιμολόγια είναι ανεπηρέαστα εδώ και 17 χρόνια, παραμένοντας από τα φθηνότερα στην Ευρώπη. Αναφέρθηκε μάλιστα σε έρευνα ικανοποίησης πελατών, που διενήργησε η ΕΥΔΑΠ τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την οποία μεγάλο μέρος των καταναλωτών είναι διατεθειμένο να πληρώσει κάτι παραπάνω εν όψει της κλιματικής κρίσης και της λειψυδρίας. Κοινώς, στρώνει τον δρόμο για τις επικείμενες αυξήσεις. Σημειώνεται ότι για τη συνταγματικότητα της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Ν. 5438/2024) που καθορίζει τους γενικούς κανόνες για την κοστολόγηση και την τιμολόγηση των υπηρεσιών ύδατος αναμένεται απόφαση από το ΣτΕ, στο οποίο έχουν προσφύγει θεσμικοί φορείς, εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ και πολίτες.
Ο κ. Σαχίνης αναφέρθηκε ακόμα μία φορά στον κίνδυνο λειψυδρίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη τα όποια έργα να γίνουν με έναν ευέλικτο τρόπο λόγω του επείγοντος του χαρακτήρα τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η παρατεταμένη ανομβρία του 2024, σε συνδυασμό με την αύξηση της κατανάλωσης λόγω των υψηλών θερμοκρασιών οδήγησε σε σημαντική μείωση των αποθεμάτων στους ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ. Εάν συνεχιστούν οι ίδιες κλιματικές και υδρολογικές συνθήκες της προηγούμενης τριετίας και δεν προχωρήσουν οι απαραίτητες δράσεις και ενέργειες, τεκμαίρεται ότι τα αποθέματα στους ταμιευτήρες που υδροδοτούν την Αττική θα διαρκέσουν έως το τέλος της υδρολογικής περιόδου 2026-2027.
Στην Εταιρεία έχουν ανατεθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μελέτες, τις οποίες ήδη εκπονεί, για τα αναγκαία μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα έργα. Βασικό σενάριο για να εξασφαλιστεί επαρκώς η τροφοδότηση του λεκανοπεδίου με νερό είναι η υλοποίηση έργου προϋπολογισμού 534 εκατ. (Α’ φάση 365 εκατ. και δεύτερη 170 εκατ. ευρώ) για να μεταφερθεί νερό από τη λίμνη των Κρεμαστών (ανάμεσα στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας). Αυτή η λύση θα εξασφαλίσει επάρκεια νερού στην Αττική για 50 χρόνια, αρκεί, βεβαίως, τα έργα να αρχίσουν άμεσα. Οσον αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα, η ΕΥΔΑΠ είχε ζημία ύψους 6,5 εκατ. ευρώ, κυρίως εξαιτίας δήμων της Αττικής που δεν την πληρώνουν για το νερό το οποίο καταναλώνουν οι δημότες τους.