Ακτινίδιο, ο πρωταθλητής στις ελληνικές εξαγωγές φρούτων

Με αυξημένη ζήτηση ξεκινά φέτος η συγκομιδή – Οι καρποί έχουν ικανοποιητικά μεγέθη και καλή ποιότητα

Ο Γεώργιος Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit Hellas, δηλώνει στον «Ε.Α.» ότι σε κάποιες περιοχές της χώρας ωρίμασαν τα ακτινίδια ποικιλίας Τσεχελίδη και ξεκίνησε η συγκομιδή τους.

  • Του Σάκη Τρεχα

Ακολουθούν τα Χέιγουορθ, που είναι η βασική ποικιλία της χώρας μας: «Η εκτίμηση είναι ότι φέτος η ελληνική παραγωγή ακτινιδίων θα κυμανθεί στους 340 έως 350 χιλιάδες τόνους. Σε κάποιες περιοχές έχουμε μειωμένη παραγωγή λόγω των ανοιξιάτικων παγετών. Ωστόσο, οι καρποί έχουν καλά μεγέθη και υψηλή ποιότητα.

Το ακτινίδιο είναι το πρώτο σε αξία εξαγώγιμο φρούτο στη χώρα μας με ρεκόρ για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά. Για την περίοδο 2024-2025, η αξία των εξαγωγών ακτινιδίων ξεπέρασε τα 250 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, ποσοτικά ξεπέρασαν τους 200 χιλιάδες τόνους. Την εμπορική περίοδο από 1 Σεπτεμβρίου 2024 έως 17 Απριλίου 2025, οι εξαγωγές ακτινιδίων ανήλθαν ποσοτικά στους 208.679 τόνους, καταγράφοντας αύξηση 14,2%, σε σχέση με τους 182.762 τόνους του αντίστοιχου διαστήματος της προηγούμενης περιόδου.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ακτινίδιο είναι η ωριμότητα, που είναι πολύ βασική για να καταφέρουμε να κρατήσουμε τις διεθνείς αγορές, όπως της Ινδίας και της Ολλανδίας, που με τόσο κόπο έχουμε κερδίσει. Μάλιστα, είχαμε ενημέρωση ότι έγιναν πρόωρες κοπές και εξαγωγές στην Ολλανδία μη ώριμων Χέιγουορθ, με τις τιμές χονδρικής, στις 17 Σεπτεμβρίου 2025, να κυμαίνονται στα 2,55 ευρώ το κιλό.  Ενα ακόμη μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη εργατών γης, ειδικά σε περιοχές όπου συγκομίζονται και άλλα αγροτικά προϊόντα. Αν το κράτος δεν λύσει το πρόβλημα, τότε πολλά ακτινίδια κινδυνεύουν να μείνουν ασυγκόμιστα».

Ο παραγωγός και πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό ΠΕΣΚΟ της Πιερίας, Ηλίας Γκρίνιας, τονίζει στον «Ε.Α.»: «Επιτέλους, πρέπει να συσταθεί επίσημα η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ακτινιδίου (ΕΔΟΑ), που είναι η αρμόδια οργάνωση για την προώθηση, την προστασία και την ανάπτυξη του τομέα του ακτινιδίου. Το πρώτο σε εξαγωγή φρούτο δεν έχει καταφέρει τόσα χρόνια να ιδρύσει διεπαγγελματική. Φέτος προβλέπεται μείωση της παραγωγής κατά 30% και να κυμανθεί γύρω στους 300 χιλιάδες τόνους.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι, παρά τις νέες φυτεύσεις που γίνονται στη χώρα μας, η ελληνική παραγωγή παραμένει σε σταθερά επίπεδα. Στην Πιερία παράγεται περίπου το 45% της εγχώριας παραγωγής ακτινιδίου. Από την άλλη, οι Ελληνες έμποροι δείχνουν φέτος μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον και κλείνονται συμβόλαια στα 1 ευρώ το κιλό για τα ακτινίδια Τσεχελίδη και από 1 έως 1,35 ευρώ το κιλό για τα Χέιγουορθ. Μιλάνε για πρόωρες κοπές, αλλά πρέπει να γίνονται έλεγχοι όχι μόνο στα χωράφια (όπως έγιναν πρόσφατα στην περιοχή μας), αλλά και στις πύλες εξόδου, δηλαδή στα λιμάνια».

Πηγή: Εφημερίδα Έλληνας Αγρότης












spot_img

Ροή ειδήσεων

spot_img

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ