Ιδού το έγγραφο που αποδεικνύει τις θηριώδεις αυξήσεις

Η αλήθεια δεν κρύβεται: Η «δημοκρατία» φέρνει στο φως την εγκύκλιο του υπουργείου Ανάπτυξης προς τους δημόσιους φορείς για τον πληθωρισμό σε τρόφιμα και υπηρεσίες

Αίσθηση είχε προκαλέσει το χθεσινό πρωτοσέλιδο της «κυριακάτικης δημοκρατίας», το οποίο αποκαλύπτει την εκτόξευση των τιμών σε βασικά ήδη ανάγκης όπως τρόφιμα και υπηρεσίες την τελευταία πενταετία. Μπροστά στις αποκαλύψεις το υπουργείο Ανάπτυξης και η κυβέρνηση συνολικά τηρούν σιγήν ιχθύος, καθώς γκρεμίζεται το αφήγημα περί μείωσης των τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Ολα αυτά την ώρα που για πέντε συναπτά έτη η μία αύξηση διαδέχεται την άλλη και ο πληθωρισμός ενός έτους μπαίνει ως «καπέλο» στις αυξήσεις του επόμενου.

Το έγγραφο που φέρνει στο φως η εφημερίδα δεν είναι τίποτε άλλο παρά εγκύκλιος του υπουργείου Ανάπτυξης και απευθύνεται προς τους δημόσιους φορείς για τον πληθωρισμό σε τρόφιμα και υπηρεσίες που θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση υπολογισμού για τον καθορισμό των προμηθειών του Δημοσίου για τον Οκτώβριο. Η λίστα με τους κωδικούς που συνοδεύει την εγκύκλιο αναδεικνύει τις τεράστιες ανατιμήσεις από το 2020 έως και το 2024. Σημειώνεται πως δεν περιλαμβάνεται το έτος 2025, καθώς ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή για τη βάση υπολογισμού πραγματοποιείται σε επίπεδο έτους.

Εκτίναξη τιμών

Τα στοιχεία αποκαλύπτουν πως καμία φοροελάφρυνση ή αύξηση εισοδήματος δεν μπορεί να καλύψει την τεράστια αύξηση των τιμών που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια και καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά τα ελληνικά νοικοκυριά. Τη μεγαλύτερη σωρευτική αύξηση καταγράφει η τιμή του κακάο, η οποία κινείται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, λόγω των κλιματικών συνθηκών. Συγκεκριμένα, η σωρευτική αύξηση από το 2020 έως το 2024 υπερβαίνει το 581%.

Ωστόσο, από τα στοιχεία προκύπτει πως καταγράφονται τεράστιες ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής όπως το κρέας, τα τυριά, τα φρούτα και τα αβγά. Στην πλειονότητά τους αυτές οι εφιαλτικές αυξήσεις οφείλονται σε αισχροκέρδεια και δεν αποτελούν απόρροια εξωτερικών παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τις τιμές και κάθε μέτρο που έχει εφαρμοστεί σήμερα από την κυβέρνηση δεν έχει φέρει κανένα απολύτως αποτέλεσμα.

Θριαμβολογίες Μητσοτάκη

Στο κυριακάτικο μήνυμά του ο πρωθυπουργός αρχίζει την καθιερωμένη ανάρτησή του με τις τιμές στα τρόφιμα. Μεταξύ άλλων, θριαμβολογεί για τη συμφωνία με τα σούπερ μάρκετ για μείωση τιμών σε κωδικούς προϊόντων, η οποία όμως αφορά σχεδόν 2.000 κωδικούς (στην πλειονότητά τους ιδιωτικής ετικέτας), όταν οι κωδικοί προϊόντων σε ένα κατάστημα ξεπερνούν τις 20.000.

«Η συμφωνία καλύπτει είδη διατροφής, προϊόντα καθαριότητας και ατομικής υγιεινής, κατηγορίες που απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος του οικογενειακού προϋπολογισμού. Παράλληλα, οι έλεγχοι της ΔΙΜΕΑ συνεχίζονται και όπου εντοπίζονται παραβάσεις επιβάλλονται πρόστιμα» γράφει ο πρωθυπουργός. Πίσω από τους πανηγυρισμούς και εν μέσω των τεράστιων ανατιμήσεων που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά, στην ανάρτηση υπάρχει μια παραδοχή που δεν πρέπει να περάσει στα «ψιλά».

«Μέσα σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον, δίνουμε συνεχή μάχη για τη συγκράτηση των τιμών, ιδιαίτερα στα βασικά είδη διαβίωσης» αναφέρει χαρακτηριστικά. Η μείωση των τιμών έχει πάει… περίπατο και η ρητορική πλέον μιλά για «φρένο» στις ανατιμήσεις. Και αυτό γιατί το κυβερνητικό αφήγημα έχει γκρεμίσει εδώ και σχεδόν μια διετία η ίδια η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία έχει σημειώσει επανειλημμένα πως οι τιμές δεν πρόκειται να μειωθούν, καθώς ο στόχος για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης ανέρχεται στο 2%.

Η αύξηση των τιμών θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια, αλλά με χαμηλότερους ρυθμούς. Και με δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε σοβαρές αυξήσεις μισθών και συντάξεων η φτώχεια θα βαθύνει.













spot_img

Ροή ειδήσεων

Advertisement 4
spot_img

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ