Αναπόφευκτη η αύξηση στη φέτα – Οι γαλακτοβιομηχανίες προειδοποιούν για σοβαρές ελλείψεις
Ραγδαία αυξάνεται η ανησυχία στη γαλακτοβιομηχανία της χώρας εξαιτίας της εξάπλωσης της ευλογιάς στα αιγοπρόβατα, με τις επιπτώσεις να αρχίζουν να φαίνονται ήδη στην αγορά και να αναμένεται να κορυφωθούν τους επόμενους μήνες.
Ο φόβος για περαιτέρω μείωση της παραγωγής γάλακτος και οι επιπτώσεις στις τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων –ιδίως της φέτας– έχουν σημάνει συναγερμό στους παραγωγούς, στις επιχειρήσεις και στους εξαγωγικούς φορείς του κλάδου.
Σύμφωνα με κύκλους της γαλακτοβιομηχανίας, ο μοναδικός λόγος για τον οποίο η τιμή της φέτας δεν έχει ακόμη αυξηθεί είναι ο χρόνος ωρίμανσης που απαιτείται για την παραγωγή του προϊόντος. Η φέτα χρειάζεται τουλάχιστον δύο μήνες για να ωριμάσει και η ποσότητα που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην αγορά έχει παραχθεί με τιμές γάλακτος που ανταποκρίνονται σε μια περίοδο όπου η παραγωγή ήταν σημαντικά μεγαλύτερη. Εκείνη την εποχή, η ευλογιά δεν είχε προκαλέσει ακόμη τόσο μεγάλες απώλειες στα κοπάδια.
Ωστόσο, οι ίδιες πηγές προειδοποιούν ότι αυτές τις ημέρες ο αριθμός των θανατωθέντων αιγοπροβάτων αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, γεγονός που θα επιφέρει ακόμα μεγαλύτερη μείωση στην παραγωγή γάλακτος. Σε ορισμένες περιοχές της χώρας, η πτώση αυτή φτάνει ήδη έως και το 40%, προκαλώντας έντονη ανησυχία για το πώς θα καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση.
Αναπόφευκτη η αύξηση της τιμής του προϊόντος
Η φέτα, ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), δεν μπορεί να παραχθεί με γάλα που προέρχεται από άλλη χώρα. Η ελληνική νομοθεσία, αλλά και οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί, απαγορεύουν ρητά τη χρήση αιγοπρόβειου γάλακτος εκτός Ελλάδας για την παραγωγή φέτας. Αυτό σημαίνει ότι, σε περίπτωση μείωσης της εγχώριας παραγωγής, δεν υπάρχει δυνατότητα αναπλήρωσης των ποσοτήτων με εισαγωγές, καθιστώντας την αύξηση της τιμής του προϊόντος σχεδόν αναπόφευκτη.
Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι η άνοδος στις τιμές της φέτας θα είναι αναπόφευκτη τους αμέσως επόμενους μήνες, καθώς οι γαλακτοβιομηχανίες θα βρεθούν αντιμέτωπες με μειωμένη προσφορά πρώτης ύλης και αυξημένα κόστη παραγωγής. Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει αρνητικό αντίκτυπο τόσο στην εγχώρια κατανάλωση –δεδομένου ότι η φέτα αποτελεί βασικό προϊόν της ελληνικής διατροφής– όσο και στις διεθνείς εξαγωγές, οι οποίες παρουσιάζουν σταθερά ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια.
Αντίθετα, άλλοι τύποι τυριών, όπως το «λευκό τυρί», καθώς και προϊόντα όπως το πρόβειο και κατσικίσιο γιαούρτι, δεν αναμένεται να επηρεαστούν σημαντικά από την κρίση. Τα προϊόντα αυτά μπορούν να παραχθούν και με εισαγόμενο αιγοπρόβειο γάλα, καθώς δεν υπάγονται στους αυστηρούς κανονισμούς ΠΟΠ. Εφόσον η ευλογιά αποτελεί προς το παρόν μόνο εθνικό φαινόμενο, χωρίς να έχει επηρεάσει τη διεθνή παραγωγή, δεν προβλέπεται αύξηση των τιμών τους στην ελληνική αγορά.
Η κατάσταση πάντως παρακολουθείται στενά από τους παραγωγούς και τις αρμόδιες αρχές, καθώς η πορεία της ασθένειας στα ελληνικά κοπάδια θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη των τιμών στα βασικά γαλακτοκομικά προϊόντα και, κατ’ επέκταση, το κόστος διαβίωσης των νοικοκυριών το προσεχές διάστημα.
 
 

