Με έντονη ανησυχία και σκληρές προειδοποιήσεις για τις τιμές του κρέατος αποχώρησαν από την Αθήνα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, τονίζοντας πως τα φετινά Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά ενδέχεται να βρουν τα ελληνικά νοικοκυριά μπροστά σε τιμές «χρυσού» για το μοσχαρίσιο κρέας.
Οι παραγωγοί, που διαμαρτυρήθηκαν για τις ανεξόφλητες επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ και την έλλειψη μέτρων για την ευλογιά των ζώων, προειδοποιούν ότι η τιμή του μοσχαριού μπορεί να αγγίξει τα 22 έως και 24 ευρώ το κιλό, τιμή που μοιάζει αδιανόητη για τον μέσο καταναλωτή.
Το μοσχαρίσιο κρέας έγινε είδος πολυτελείας
Το άλλοτε βασικό είδος της ελληνικής διατροφής έχει μετατραπεί σε πολυτελές αγαθό. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν καταναλωτές, το μοσχαρίσιο κρέας έχει μπει πλέον στη λίστα των «εορταστικών γευμάτων».
«Όταν έρχονται παιδιά στο σπίτι και χρειάζεται το μοσχαράκι, μία φορά τον μήνα. Είναι πολύ ακριβό», λέει μια νοικοκυρά, συνοψίζοντας την πραγματικότητα για χιλιάδες οικογένειες.
Μέσα σε 14 μόλις μήνες, η τιμή του βοδινού εκτοξεύτηκε κατά 40%. Τον Σεπτέμβριο του 2024 το κιλό κόστιζε περίπου 13 ευρώ, ενώ φέτος, τον Νοέμβριο του 2025, η τιμή έφτασε τα 18 ευρώ, και όλα αυτά πριν καν ξεκινήσει η γιορτινή ζήτηση.
«Γύρω στα 18 ευρώ και πιστεύω ότι δεν θα σταματήσει εκεί, θα έχει άνοδο γιατί υπάρχει μεγάλη έλλειψη, όχι μόνο στην Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη», αναφέρει ο Γιώργος Παπαγιαννόπουλος, ιδιοκτήτης κρεοπωλείου.
Σουβλάκι από… χρυσό
Οι ανατιμήσεις στο κρέας δεν σταμάτησαν στα ψυγεία και τα ράφια. Έφτασαν και στο πιο αγαπημένο street food των Ελλήνων -το σουβλάκι. Από το 1,30 ευρώ που κόστιζε το καλαμάκι πριν λίγα χρόνια, πλέον η τιμή του έχει ανέβει στα 2,5 ευρώ, καθιστώντας το πιο ακριβό από ποτέ.
Η συνεχής αύξηση του κόστους πρώτων υλών, η μειωμένη παραγωγή και η αύξηση του μεταφορικού κόστους έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα ακρίβειας που πλήττει κάθε κρίκο της αλυσίδας, από τον παραγωγό έως τον καταναλωτή.
Ακρίβεια σε όλα τα βασικά είδη διατροφής
Οι πιέσεις δεν σταματούν στο κρέας. Μετά από τέσσερα συνεχή χρόνια ανατιμήσεων, τα ελληνικά νοικοκυριά βλέπουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό να συρρικνώνεται δραματικά. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την περίοδο 2022 – 2025, οι αυξήσεις σε βασικά τρόφιμα είναι ενδεικτικές:
- Ψωμί: +25,6%
- Κρέας: +38,3%
- Ψάρια: +21,8%
- Γαλακτοκομικά: +32,5%
- Σοκολάτες: +39,8%
- Καφές: +36,2%
- Λάδι: +23,8%
Με τον «κουμπαρά» των νοικοκυριών να έχει ήδη αδειάσει και τις τιμές να παραμένουν αμείλικτες, η αγορά στέλνει ανησυχητικά μηνύματα ενόψει εορτών. Το γιορτινό τραπέζι κινδυνεύει να γίνει πολυτέλεια για λίγους, καθώς τα ελληνικά προϊόντα αγγίζουν πλέον τιμές που θυμίζουν… εστιατόριο πολυτελείας.



