Μεγάλη αλλαγή από ΔΥΠΑ και ΟΟΣΑ
Μια ριζική αλλαγή φιλοσοφίας επιχειρεί η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), μετατοπίζοντας το βάρος της από τις τυπικές διαδικασίες στην εξατομικευμένη στήριξη των πολιτών που δυσκολεύονται περισσότερο να βρουν δουλειά.
Σε μια κρίσιμη καμπή για την κοινωνική πολιτική, ο σχεδιασμός εστιάζει πλέον στους «αποκλεισμένους» της αγοράς εργασίας, αξιοποιώντας τα εργαλεία της ψηφιακής εποχής.
Το νέο αυτό πλαίσιο παρουσιάστηκε σήμερα (26/3) στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, μέσα από τα αποτελέσματα της μελέτης «Ενισχύοντας την εξατομικευμένη υποστήριξη για αναζητούντες εργασία που είναι αποκλεισμένοι από την αγορά εργασίας στην Ελλάδα», η οποία εκπονήθηκε σε συνεργασία με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Η εκδήλωση αποτέλεσε πεδίο διαλόγου μεταξύ στελεχών της ΔΥΠΑ, του ΟΟΣΑ και εκπροσώπων της Κοινωνίας των Πολιτών, με στόχο τη χαρτογράφηση ενός πιο ανθρώποκεντρικού μοντέλου υποστήριξης. Όπως προέκυψε από τη συζήτηση, το κλειδί για την κοινωνική συνοχή κρύβεται στη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και στη «έξυπνη» χρήση δεδομένων.
Η μελέτη δεν περιορίζεται στη θεωρία, αλλά προτείνει συγκεκριμένες καινοτόμες παρεμβάσεις που στοχεύουν σε τρία επίπεδα και πιο συγκεκριμένα στο άνοιγμα της πρόσβασης στις υπηρεσίες, στην αναβάθμιση της ποιότητάς τους και, τελικά, στην ουσιαστική ένταξη των ανέργων στην απασχόληση.
Η στρατηγική των τεσσάρων αξόνων
Η νέα προσέγγιση αφήνει πίσω της τη γραφειοκρατία και εστιάζει σε τέσσερις βασικούς πυλώνες μεταρρύθμισης:
- Έγκαιρη διάγνωση: Ο εντοπισμός των πιο ευάλωτων ανέργων θα γίνεται πλέον επιστημονικά, μέσω συνδυασμού ψηφιακών ερωτηματολογίων και διοικητικών δεδομένων.
- Ψηφιακή ενίσχυση: Οι σύμβουλοι απασχόλησης θα αποκτήσουν σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία (dashboards) για να αποτυπώνουν ολοκληρωμένα τις ανάγκες каждого πολίτη και να σχεδιάζουν εξατομικευμένες δράσεις.
- Δίκτυο ασφάλειας: Η ΔΥΠΑ δεν θα λειτουργεί πλέον μοναχική, αλλά θα διασυνδέεται με φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών και υπηρεσίες υγείας, στέγασης και νομικής υποστήριξης.
- Ευελιξία: Οι παρεμβάσεις θα είναι εντατικές και προσαρμοσμένες σε όσους έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη στήριξης.
Η Διοικήτρια της ΔΥΠΑ, Γιάννα Χορμόβα, μιλώντας για τη μεταρρυθμιστική αυτή πορεία, τόνισε πως ο στόχος είναι μια υπηρεσία πιο σύγχρονη και ανθρώπινη. «Η συνεργασία μας με τον ΟΟΣΑ ενισχύει αυτή τη διαδρομή», σημείωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι η τεχνολογία και οι συνεργασίες αποτελούν τα εργαλεία για να σπάσουν τα εμπόδια που κρατούν τους πολίτες εκτός απασχόλησης.
Από την πλευρά του ΟΟΣΑ, ο Διευθυντής Απασχόλησης, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Mark Pearson, επιβεβαίωσε την αξία της πρωτοβουλίας, σημειώνοντας ότι η ΔΥΠΑ έχει επενδύσει σημαντικά σε ψηφιακά εργαλεία. Όπως είπε, η έκθεση προσφέρει τον οδικό χάρτη για τον καλύτερο εντοπισμό των απομακρυσμένων από την αγορά εργασίας ομάδων και την ουσιαστικότερη στήριξή τους.


