Η Ασία “ψωνίζει” πετρέλαιο από τη Ρωσία
Η γεωπολιτική αστάθεια στη Μέση Ανατολή επανακαθορίζει τον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, με μια σειρά από ασιατικά κράτη να στρέφονται μαζικά προς τη Μόσχα για την κάλυψη των αναγκών τους.
Καθώς η σύρραξη μεταξύ Ιράν, ΗΠΑ και Ισραήλ έχει παραλύσει τη διακίνηση μέσω των Στενών του Χορμούζ, αποκλείοντας το ένα πέμπτο της παγκόσμιας παραγωγής, χώρες όπως το Βιετνάμ, η Ταϊλάνδη, οι Φιλιππίνες, η Ινδονησία και η Σρι Λάνκα αναζητούν διέξοδο στο ρωσικό πετρέλαιο.
Η στροφή αυτή έρχεται σε μια στιγμή που η ζήτηση απειλεί να ξεπεράσει την προσφορά, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από το Κρεμλίνο, με τον Ντμίτρι Πεσκόφ να προειδοποιεί για πιθανή δυσκολία στην ανταπόκριση προς νέους αγοραστές.
Παρά το γεγονός ότι η Ινδία και η Κίνα απορροφούν ήδη το 80% των ρωσικών εξαγωγών μετά την αποχώρηση των Ευρωπαίων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, το ενδιαφέρον διευρύνεται σημαντικά.
Η Ρωσία αξιοποιεί τις υψηλές διεθνείς τιμές και τις προσωρινές εξαιρέσεις από τις αμερικανικές κυρώσεις για τις θαλάσσιες μεταφορές, ενισχύοντας τα κρατικά της έσοδα, τα οποία εξαρτώνται κατά 25% από τους υδρογονάνθρακες.
Ωστόσο, η εξαγωγική της ικανότητα αντιμετωπίζει σοβαρά εμπόδια, καθώς οι ουκρανικές επιθέσεις με drones έχουν θέσει εκτός λειτουργίας περίπου το 40% των σχετικών υποδομών της.
Στο πεδίο των εμπορικών κινήσεων, οι Φιλιππίνες επέστρεψαν στις ρωσικές εισαγωγές μετά από πενταετία, με τα δεξαμενόπλοια Sara Sky και Tiger Wings να παραδίδουν 1,5 εκατομμύριο βαρέλια αργού τύπου ESPO στο διυλιστήριο Μπατάαν.
Παράλληλα, η Ταϊλάνδη και η Σρι Λάνκα βρίσκονται σε επίσημες διαβουλεύσεις με τη Μόσχα, ενώ ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ, Φαμ Μιν Τσιν, ζήτησε προσωπικά από τη Zarubezhneft την εξασφάλιση μακροπρόθεσμων προμηθειών και την αύξηση των επενδύσεων στη χώρα του.
Η τάση αυτή αναδεικνύει πώς οι περιφερειακές συγκρούσεις εξαναγκάζουν τις οικονομίες της Νοτιοανατολικής Ασίας σε μια ρεαλιστική, πλην αμφιλεγόμενη, ενεργειακή διπλωματία.


