Αναμενόμενο θεωρείται να ανοίξουν κι άλλα θέματα, όπως μια πιθανή αμφισβήτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του Οικουμενικού Πατριαρχείου από την Τουρκία και του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων από την ισραηλινή και μουσουλμανική Αρχή της περιοχής
Ηαμφισβήτηση στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ιστορικής Μονής Σινά δεν ήταν κάτι αναπάντεχο. Στο μοναστήρι το περίμεναν να «σκάσει» καιρό τώρα. Στην ελληνική κυβέρνηση ομοίως γνώριζαν πως ανάμεσα στο αιγυπτιακό κράτος και το εμβληματικό ορθόδοξο κέντρο υπάρχει μια «διαφορά αστικής φύσης», η οποία αποδείχτηκε πρόβλημα μεγατόνων. Παρ’ όλα αυτά, δεν πρόκειται για το μοναδικό πρόβλημα παρόμοιας φύσης. Οσοι παρακολουθούν στενά τα ζητήματα στην παγκόσμια σκηνή της Ορθοδοξίας θεωρούν λίγο πολύ αναμενόμενο μετά το Σινά να ανοίξουν κι άλλα θέματα. Οπως μια πιθανή αμφισβήτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του Οικουμενικού Πατριαρχείου από την Τουρκία και του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων από την ισραηλινή και μουσουλμανική Αρχή της περιοχής.
Γκρίζες ζώνες
Κανείς προς το παρόν δεν αμφισβητεί τα δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι. Ομως, το κενό παραμένει. Κι όπου υπάρχει κενό, στην περίπτωση της Τουρκίας κυρίως, μπορεί να υπάρξει και πρόβλημα. Η τουρκική Πολιτεία στο Κτηματολόγιό της δεν έχει δηλωμένα ως πατριαρχικής ιδιοκτησίας, σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα εκκλησιαστικά ακίνητα. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους βρίσκεται, εν πολλοίς, στον «αέρα». Με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Κι όταν, κακά τα ψέματα, ο Ταγίπ Ερντογάν αισθάνεται πανίσχυρος και παντοδύναμος -έχοντας απροκάλυπτα στο πλευρό του τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ-, ποιος μας διασφαλίζει πως δεν θα κινηθεί κατά των συμφερόντων του Πατριαρχείου για να αφήσει τη μεγάλη κληρονομιά του «σουλτάνου»; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που είναι μέσα στη δίνη του ΟΠΕΚΕΠΕ; Ή ο Γ. Γεραπετρίτης με την Αλ. Παπαδοπούλου που άφησαν στο έλεος του Θεού μέχρι κι αυτή την «αστική» υπόθεση του Σινά;
Οπως και στο Αιγαίο, έτσι και στην περίπτωση του Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη η Τουρκία παίζει με τη θεωρία των γκρίζων ζωνών. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν θίγει το ζήτημα, όμως είναι εγκλωβισμένο και δείχνει ανοχή. Δυστυχώς, δεν έχει και πολλούς τρόπους να αμυνθεί. Οταν το γειτονικό κράτος δεν διέπεται από τις στοιχειώδεις αρχές δικαίου και λειτουργεί κατά κύριο λόγο μοναρχικά.
Δεν είναι η ώρα
Στο ιστορικό Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, επίσης, μετά το Σινά κανείς δεν αποκλείει πως μπορεί να υπάρξει πρόβλημα. Από την περίοδο της Πατριαρχίας του Ειρηναίου και μετά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων που ανήκουν στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων δεν το αγγίζει κανείς. Με όλα όσα συμβαίνουν στην περιοχή, ασφαλώς και δεν είναι η ώρα. Ομως τα νομικά κενά είναι πολλά και στην πρώτη ευκαιρία μπορεί εύκολα να προκύψει και εκεί θέμα, λένε ειδικοί επί του ζητήματος. Προς το παρόν, από τη μία η Ρωσική Εκκλησία έχει «καπελώσει» το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και, από την άλλη, το κράτος του Ισραήλ έχει άλλα μέτωπα να διαχειριστεί. Ομως, τα κενά παραμένουν και η ελληνική κυβέρνηση δείχνει ανήμπορη να ασχοληθεί. Πολλώ δε μάλλον και να βοηθήσει.
Τα σέβη μου, ο Μελχισεδέκ