Σφίγγει ο κλοιός για Ερντογάν, φόβοι για ξέσπασμα στην Ελλάδα

Η λίρα καταρρέει, οι ξένοι επενδυτές φεύγουν και η πανδημία σπρώχνει την Τουρκία στο κατώφλι του ΔΝΤ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει πλέον πολύ μεγάλα ζόρια… Η εικόνα του πλήττεται διαρκώς, το προφίλ του λαϊκού ηγέτη τσαλακώνεται έντονα και η παντοδυναμία του φαίνεται να έχει πάρει την κάτω βόλτα, με τους επικριτές του να αυξάνονται, όπως και οι αμφισβητίες του.

Οι μεγάλες ιδέες του, όπως αυτή περί αναβίωσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, για τις οποίες κάποτε λατρεύτηκε, τώρα μετατρέπονται σε βαρίδια που τον παρασύρουν σε έναν δρόμο ανώμαλο και σκοτεινό. Ακολουθεί, όπως κάποιοι λένε, την πορεία της τουρκικής οικονομίας. Η λίρα καταρρέει σε ιστορικά χαμηλά, οι ξένοι επενδυτές φεύγουν ο ένας μετά τον άλλον και η πανδημία του κορονοϊού, την οποία ο Τούρκος πρόεδρος υποτίμησε και ειρωνεύτηκε, σπρώχνει την Τουρκία σιγά σιγά στο κατώφλι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, παρότι αξιωματούχοι της χώρας ξορκίζουν το ενδεχόμενο αυτό. Αυτός θα είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης για τον Ερντογάν. Ηταν αυτός που έβγαλε τη χώρα του από το ΔΝΤ το 2013 και τώρα, εξαιτίας των πολιτικών του, ετοιμάζεται να της ξαναφορέσει τα δεσμά.

Οι εξελίξεις στη γείτονα προκαλούν πολιτικές αναταράξεις, με τον Ερντογάν να βρίσκεται στο στόχαστρο της κριτικής γιατί δεν πήρε εγκαίρως μέτρα περιορισμού της πανδημίας του κορονοϊού ή το έκανε σπασμωδικά, όπως το αιφνίδιο και καθολικό lockdown στις μεγάλες πόλεις. Όλη αυτή η κατάσταση παρακολουθείται στενά από την Αθήνα, καθώς η πολιτική και οικονομική κρίση στην Τουρκία μπορεί να μας επηρεάσει.

Η Άγκυρα έχει δείξει πως σε περιόδους εσωτερικών κρίσεων, προκειμένου να τις κατευνάσει και να συσπειρώσει την κοινή της γνώμη, στρέφεται προς το Αιγαίο και την Ελλάδα, προωθώντας τη γνωστή αναθεωρητική της στάση και τις αξιώσεις της με τσαμπουκάδες αλλά και επεισόδια στρατιωτικού χαρακτήρα. Είναι κάτι που ανησυχεί την ελληνική κυβέρνηση, η οποία καταγράφει τις κινήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων (έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό από το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού).

Ίσως, όπως αναφέρουν στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές, όταν ο Ταγίπ Ερντογάν δει ότι τα περιθώρια στο εσωτερικό της χώρας του στενεύουν, να επιχειρήσει έρευνες και γεωτρήσεις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στην περιοχή που έχει καταδείξει με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Στη φαρέτρα του έχει, και είναι βέβαιο πως θα χρησιμοποιήσει, και το Μεταναστευτικό. Ήδη οι ελληνικές Αρχές αντιλήφθηκαν το σχέδιο του «σουλτάνου» να εξαπολύσει έναν «βιολογικό πόλεμο» κατά της Ελλάδας με τη μεταφορά μεταναστών που έχουν νοσήσει με κορονοϊό στα νησιά του Αιγαίου. Το απάνθρωπο σχέδιό του έγινε αντιληπτό και αποκρούστηκε. Θεωρείται όμως βέβαιο πως ο Ερντογάν θα επανέλθει δριμύτερος.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα