Θίχτηκε ο… Γιώργος Πανταγιάς με τις αποκαλύψεις για την προδοσία των Ιμίων

Το πρόσφατο βιβλίο «ντοκουμέντο» για την εθνική τραγωδία των Ιμίων και τους χειρισμούς του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη ανάγκασε το πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικό μπλοκ να προσπαθήσει να υπερασπιστεί την προδοσία που συνετελέσθη και την ήττα που υπέστη η Ελλάδα στα Ιμια το 1996, αλλά και στη Μαδρίτη το 1997. Και δεν βγήκε καν ο πρώην πρωθυπουργός, αλλά ο τότε εκπρόσωπος Τύπου ο Γιώργος Πανταγιάς.

Αυτό που προκάλεσε την επανεμφάνιση Πανταγιά είναι το βιβλίο των δημοσιογράφων Μιχάλη Ιγνατίου και Νίκου Μελέτη «Η συμφωνία που “γκρίζαρε” το Αιγαίο, Από τα Ίμια στη Μαδρίτη», οι οποίοι έζησαν από κοντά τα γεγονότα. Η επανεμφάνιση του άλλοτε εκπροσώπου του Σημίτη έγινε με άρθρο στην πάντα πρόθυμη στους εκσυγχρονιστές «Athens Voice». Να μην ξεχνάμε τη συνέντευξη του Γιάννου Παπαντωνίου.

Ο Γιώργος Πανταγιάς στο άρθρο του κατηγορεί τους δημοσιογράφους ότι καταφεύγουν σε συνωμοσιολογίες και σεναριολογίες, αναπαράγοντας τη μικροπολιτική εκείνης της περιόδου και ότι το βιβλίο «στηρίζεται σε ένα ρεπορταζιακό υλικό αμφίβολης αξιοπιστίας, υιοθετώντας τις απόψεις πατριδοκάπηλων κύκλων, οι οποίοι αντιτάσσονται στην ανάγκη αναπροσανατολισμού των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Οι συγγραφείς, επιρρεπείς στις θεωρίες συνωμοσίας, εκτός του ότι υφαίνουν σενάρια, ωθούνται και σε μείζονες αυθαιρεσίες».

Το βιβλίο μάλλον χτύπησε ευαίσθητες χορδές στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού για να καταφεύγει σε τέτοιες εκφράσεις ο Γιώργος Πανταγιάς. Πάντως στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί τα πεπραγμένα Σημίτη, φτάνει στο σημείο να εκθειάζει τους χειρισμούς του το βράδυ των Ιμίων αλλά και στη συμφωνία της Μαδρίτης, όπου υπογράφηκαν η ήττα της Ελλάδας και το γκριζάρισμα του νησιού. «Οι εύστοχοι και αποτελεσματικοί χειρισμοί του Κώστα Σημίτη απέτρεψαν μια καταστροφική πολεμική αναμέτρηση, την οποία μεθόδευαν για καιρό οι εθνικιστικοί κύκλοι της γείτονος. Ο τότε πρωθυπουργός απέδειξε εμπράκτως πως μπορείς να υπερασπιστείς τα εθνικά συμφέροντα, αποφεύγοντας τη διολίσθηση σε επικίνδυνες ατραπούς».

Στο βιβλίο των Μιχάλη Ιγνατίου και Νίκου Μελέτη περιγράφεται η ενεργή συμμετοχή των ΗΠΑ στην κοινή δήλωση Ελλάδας – Τουρκίας που υπεγράφη το 1997 στη Μαδρίτη. Ο Πανταγιάς στο άρθρο του κατηγορεί τους δύο συγγραφείς, μεταξύ άλλων, ότι αυτά που γράφουν, περί «μαγειρέματος» της συμφωνίας από τους Αμερικανούς είναι μυθεύματα.

Από την πλευρά του, ο ένας από τους συγγραφείς του βιβλίου, ο Μιχάλης Ιγνατίου, θεωρεί ότι ο Γιώργος Πανταγιάς δεν έχει διαβάσει το βιβλίο: «Προφανώς ο κ. Πανταγιάς δεν έχει διαβάσει το βιβλίο. Ας το διαβάσει, και τότε μπορούμε να μιλήσουμε».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα