Αναπάντητα ερωτήματα για τη μυστική διπλωματία!

Η κυβέρνηση με φθηνές δικαιολογίες προσπαθεί να υποβαθμίσει το θέμα του κρυφού διαλόγου με την Τουρκία στο Βερολίνο

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στην ελληνική κοινή γνώμη η αποκάλυψη από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου της μυστικής συνάντησης στο Βερολίνο ανάμεσα στον Ιμπραήμ Καλίν, τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας και εξ απορρήτων του Ερντογάν, που επηρεάζει εν πολλοίς την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, και την Ελένη Σουρανή, διπλωματική σύμβουλο του πρωθυπουργού, δύο ημέρες μετά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Δυστυχώς, αυτή η συνάντηση έγινε μία ημέρα πριν οι Τούρκοι αποδείξουν πόσο υπολογίζουν τον διάλογο με τη νέα παράνομη Νavtex που εξέδωσαν στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η κυβέρνηση έχει αποδυθεί σε μια τεράστια προσπάθεια υποβάθμισης του θέματος ήδη από την ώρα που έγινε γνωστό. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι υπήρχε προγραμματισμένη συνάντηση της κυρίας Σουρανή με τον Γερμανό ομόλογό της κ. Χέκερ, ο οποίος κάλεσε και τον κ. Καλίν, που βρισκόταν κι αυτός στο Βερολίνο.

Η δικαιολογία δείχνει τουλάχιστον αμηχανία και προχειρότητα, γιατί είτε η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη και έμεινε μυστική είτε η ελληνική κυβέρνηση ασκεί την εξωτερική πολιτική με τυχαίες συναντήσεις και χωρίς ατζέντα. Και επειδή μάλλον το πρώτο συμβαίνει, όσες προσπάθειες κι αν κάνει η ελληνική κυβέρνηση, το βασικό ερώτημα παραμένει χωρίς απάντηση: Γιατί κρατήθηκε μυστική αυτή η συνάντηση; Γιατί έπρεπε να ενημερωθεί η ελληνική κοινή γνώμη από τον Τούρκο ΥΠΕΞ, ο οποίος για τους δικούς του λόγους «κάρφωσε» την έναρξη του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας όχι τόσο για να «κάψει» τις γέφυρες, αλλά για να δείξει διαλλακτικό πρόσωπο στη διεθνή κοινή γνώμη; Απαντήσεις για τη συνάντηση δεν λάβαμε ούτε από τον Γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος ρωτήθηκε σχετικά και απάντησε: «Επί της αρχής δεν σχολιάζουμε ενδεχόμενες συνομιλίες σε επίπεδο εργασίας της Καγκελαρίας».

Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα, και ένα από αυτά είναι αν η συνάντηση έμεινε μυστική ακόμη κι από τους καθ’ ύλην αρμοδίους, όπως ο Ελληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, ο οποίος σε συνέντευξή του λίγη ώρα μετά τη γνωστοποίηση της συνάντησης εμφανίστηκε αμήχανος. Πάντως, πηγές του ΥΠΕΞ διαψεύδουν τα περί άγνοιας Δένδια, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Τα όσα λέγονται και γράφονται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δεν γνώριζε για τη συνάντηση στο Βερολίνο είναι παντελώς ανυπόστατα».

Θύελλα: Εξηγήσεις για την τριμερή ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αν και σε διαφορετικούς τόνους το καθένα, αλλά και τη δημιουργία πολλών ερωτημάτων, που χρήζουν απάντησης από την κυβέρνηση, προκάλεσε η αποκάλυψη για τη μυστική τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο μεταξύ Ελλάδας, Γερμανίας και Τουρκίας.

«Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντα υποστηρίζαμε τους ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και τον διάλογο με ευρωτουρκικό χαρακτήρα, στον οποίο η Ελλάδα θα πρωταγωνιστεί», υποστήριξε ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Χαρίτσης, «κάτι που επίσης δεν έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Υπενθύμισε δε ότι «σε δύο συναντήσεις κορυφής με τον πρόεδρο της Τουρκίας, ο κ. Μητσοτάκης δεν έθεσε το ζήτημα της Αγια-Σοφιάς, κάτι που είχε κάνει ο Αλ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός» και πρόσθεσε: «Η κατόπιν εορτής τριμερής μυστική συνάντηση, που αποκαλύφθηκε από τον Τούρκο ΥΠΕΞ, υπό την καθοδήγηση της Γερμανίας, δείχνει ότι η Τουρκία μόνο απομονωμένη δεν είναι και ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται πίσω από τις εξελίξεις. Ζητήσαμε επίσημη ενημέρωση προς την αντιπολίτευση για το τι έχει διαμειφθεί στη μυστική αυτή συνάντηση» υπογράμμισε ο κ. Χαρίτσης, τονίζοντας ότι «σε δύο μέρες έχουμε μια Σύνοδο Κορυφής, όπου περιμένουμε η κυβέρνηση να διεκδικήσει επιτέλους από την Ευρώπη όχι χλιαρές ανακοινώσεις αλλά μια αποφασιστική παρέμβαση».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά δήλωσε: «Έχω επανειλημμένα τονίσει ότι κανείς δεν έχει δώσει λευκή επιταγή στον κ. Μητσοτάκη για τα εθνικά θέματα. Εξακολουθεί να αρνείται τον διάλογο με τους πολιτικούς αρχηγούς και την ώρα που καθημερινά κλιμακώνονται με ενέργειες οι προκλήσεις της Τουρκίας, αποκαλύπτεται ότι επιδίδεται σε μυστική διπλωματία. Αναλαμβάνει αποκλειστικά την ευθύνη του απέναντι στον ελληνικό λαό».

Για εθνικό έγκλημα εκ μέρους της κυβέρνησης έκανε λόγο η Ελληνική Λύση. «Η μυστική συνάντηση που αποκάλυψε ο Τσαβούσογλου και επιβεβαίωσε η κυβέρνηση συνιστά εθνικό έγκλημα. Η Ελληνική Λύση είχε προειδοποιήσει πως και η τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν ήταν επιβλαβής για την πατρίδα, δυστυχώς δικαιωθήκαμε και απαιτούμε από τον πρωθυπουργό απάντηση: Είχε ενημερωθεί για την ιερόσυλη πρόθεση Ερντογάν κατά την τηλεφωνική συνομιλία; Γιατί χρειάστηκαν ώρες ολόκληρες έως ότου αντιδράσει η κυβέρνηση για την Αγία Σοφία; Εάν κάποιοι νομίζουν ότι με μυστικές διπλωματίες θα παραδώσουν όσια, ιερά και κυριαρχία, θα συνθλιβούν υπό το βάρος των μεθοδεύσεών τους» τονίζει το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου.

Το ΚΚΕ, αναφορικά με τη συνάντηση στο Βερολίνο, σχολίασε: «Το παζάρι είναι επικίνδυνο και συμπεριλαμβάνει ελληνικά εδαφικά – κυριαρχικά δικαιώματα. Αυτή είναι η πραγματικότητα που αποσιωπούν η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα