Ρωσική αποδοκιμασία στην ξεδιάντροπη τουρκική προπαγάνδα

Όλα τα μέσα προπαγάνδας και όλους τους τρόπους για να προκαλέσουν την Ελλάδα και την Κύπρο χρησιμοποιούν οι Τούρκοι. Εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία και δεν ορρωδούν μπροστά σε τίποτε, ούτε καν στο να ψεύδονται φανερά. Ακόμη και να υποστηρίζουν ότι οι ασκήσεις με πραγματικά πυρά από τον ρωσικό στόλο στην ανατολική Μεσόγειο θα γίνονταν με τη συνεννόηση Ρωσίας και Τουρκίας. Κι όμως αυτό ακριβώς έγινε.

Η Άγκυρα για τις δύο NAVTEX που εκδόθηκαν για δύο διαφορετικές περιοχές, με την ονομασία «Ρωσικές ασκήσεις πυρός», 8-22 Σεπτεμβρίου και 17-25 Σεπτεμβρίου, αντίστοιχα, στο όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ανατολικά της Κύπρου, υπονόησε ότι της ζητήθηκαν από τη Μόσχα. Για αρκετές ώρες αυτή η προπαγάνδα των Τούρκων είχε γίνει πιστευτή από όλους, μέχρι που αποκαλύφθηκε η αλήθεια από τη Μόσχα και τη Λευκωσία. Είχε συμβεί ακριβώς το αντίθετο. Η Τουρκία, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί την άσκηση του ρωσικού στόλου, εξέδωσε τις NAVTEX χωρίς να της ζητηθεί.

Όπως αποκαλύφθηκε, όμως, η Μόσχα είχε ενημερώσει την Κύπρο. Αυτό επιβεβαιώθηκε μετά τις δηλώσεις που έκανε Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος δήλωσε πως η Μόσχα ενημέρωσε τη Λευκωσία, ζητώντας της να εκδώσει NAVTEX για άσκηση που θα πραγματοποιηθεί ανάμεσα στα Κατεχόμενα και στη Συρία. Η Λευκωσία προχώρησε, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου, στην έκδοση της NAVTEX. Μάλιστα η κυπριακή βγήκε μιάμιση ώρα πριν από την τουρκική.

Συγκεκριμένη διαδικασία

O Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Κούσιος πρόσθεσε ότι όσον αφορά τις ασκήσεις του ρωσικού πολεμικού ναυτικού η διαδικασία που ακολουθείται είναι συγκεκριμένη: «Είναι γνωστό σε όλους ότι εδώ και πολλά χρόνια η Ρωσία απευθύνεται στην Κύπρο στις περιπτώσεις έκδοσης NOTAM ή NAVTEX και απευθύνεται σε συγκεκριμένο οργανισμό, τον NAVAREA III. Και είναι γνωστό ότι η Τουρκία παρεμβαίνοντας εκδίδει κάποιες άλλες NAVTEX. Όμως έχουμε ενημέρωση και, όταν πρόκειται για έκδοση NOTAM και NAVTEX, αυτό γίνεται από την Κυπριακή Δημοκρατία μετά από αίτηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας». Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, με αφορμή το θέμα που προέκυψε και την αναστάτωση που προκλήθηκε, διέψευσε πως η Μόσχα στηρίζει την τουρκική επιθετικότητα.
Αργά χθες το απόγευμα η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι η Ρωσία δεν αναζητά οφέλη μέσα από διακρατικές διαμάχες, προβλήματα και συγκρούσεις και ιδίως σε μια περιοχή όπως η ανατολική Μεσόγειος, που είναι τόσο ευαίσθητη. Μετά τις ρωσικές αντιδράσεις οι Τούρκοι οδηγήθηκαν σε… άτακτη υποχώρηση, ανασκευάζοντας πλήρως την αρχική τους ανακοίνωση. Το τουρκικό ΥΠΑΜ διευκρίνισε (κατόπιν εορτής) ότι πρόκειται για ρωσικές ασκήσεις χωρίς τη δική τους συμμετοχή.

Περίεργο παιχνίδι Στόλτενμπεργκ με τον δήθεν διάλογο

Περίεργα παιχνίδια παίζονται από τους συμμάχους μας, με τη φημολογούμενη έναρξη των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Την ίδια ώρα που το Βερολίνο ανακοίνωνε τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ και Ερντογάν και ο «εκλεγμένος δικτάτορας» προωθούσε στα ΜΜΕ φωτογραφία από την τηλεδιάσκεψη με τη Γερμανίδα καγκελάριο, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωνε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν σε διάλογο διπλωματών και λίγη ώρα μετά διαψεύστηκε. Βιάστηκε ο Στόλτενμπεργκ ή η κίνησή του κρύβει κάτι άλλο; Έχει υπάρξει έστω κάποια προκαταρκτική προσπάθεια για συνομιλίες, η οποία δυσκολεύει, με το «Oruc Reis» να πλέει και να προκαλεί παραβιάζοντας τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα;

Πρώτα είδε το φως της δημοσιότητας η τηλεδιάσκεψη του Ερντογάν με την Άνγκελα Μέρκελ. Οι Τούρκοι δημοσιοποίησαν φωτογραφία στην οποία διακρίνονταν ο Τούρκος πρόεδρος και όλοι οι σύμβουλοί του. Σύμφωνα με διαρροές από τουρκικά μέσα ενημέρωσης, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης συζητήθηκαν περιφερειακά ζητήματα, ιδίως οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και οι διμερείς σχέσεις. Όπως μεταδίδει το CNN Turk, κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι είναι απαράδεκτο η εγωιστική και άδικη συμπεριφορά της Ελλάδας να υποστηρίζεται από ορισμένες χώρες. Παράλληλα ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα, η Κύπρος και οι χώρες που τις υποστηρίζουν έλαβαν μέτρα για να κλιμακώσουν το αδιέξοδο και την ένταση.

Αμέσως μετά έγινε γνωστό το tweet του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, το οποίο έβαζε φωτιά στην επικαιρότητα: «Μετά τις συζητήσεις μου με τους Έλληνες και τους Τούρκους ηγέτες οι δύο σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ για τη θέσπιση μηχανισμών στρατιωτικής αποκλιμάκωσης για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι πολύτιμοι σύμμαχοι και το ΝΑΤΟ είναι μια σημαντική πλατφόρμα για διαβουλεύσεις για όλα τα θέματα που επηρεάζουν την κοινή μας ασφάλεια. Παραμένω σε στενή επαφή με όλους τους ενδιαφερόμενους συμμάχους για να βρω μια λύση στις εντάσεις, στο πνεύμα της αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ».

Οι δύο αυτές κινήσεις έδειχναν ότι Ελλάδα και Τουρκία είχαν καταρχάς τη διάθεση να ξεκινήσουν συνομιλίες. Πουθενά όμως δεν υπήρχε διαβεβαίωση αποκλιμάκωσης ή έστω πληροφορίες αποχώρησης του «Oruc Reis». Άλλωστε είχαν ήδη γίνει οι διαρροές από την τουρκική πλευρά με όσα είπε ο Ερντογάν -για μια ακόμη φορά προκλητικός και ανυποχώρητος από τους παραλογισμούς του- στη Μέρκελ.

Στη συνέχεια ήρθε η διάψευση του Στόλτενμπεργκ, από ελληνικές διπλωματικές πηγές, με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ να μοιάζει τουλάχιστον επισπεύδων:

«Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Σε κάθε περίπτωση έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του γ.γ. του ΝΑΤΟ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ έδωσε στον Έλληνα εκπρόσωπο της στρατιωτικής επιτροπής της Συμμαχίας έγγραφο με το οποίο παρακαλούσε για σχόλια, αλλά αυτό το έγγραφο «σε καμία περίπτωση δεν συνιστά έναρξη διαλόγου».

Και μέσα σε όλα αυτά χθες έγινε συνάντηση του Ελληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, ενώ σήμερα ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Γερμανικές αιχμές για την αγορά όπλων από τη Γαλλία

Τροχιοδεικτικές βολές από τη Γερμανία με αφορμή τις ανακοινώσεις για τις σχεδιαζόμενες αγορές όπλων από την Ελλάδα. Άρχισαν τα δημοσιεύματα, στα οποία κυριαρχούν οι αναφορές στο πόσο «καλός πελάτης» της Γερμανίας είναι παραδοσιακά η Ελλάδα, αλλά υπάρχει και η αιχμή ότι μία από τις αιτίες της χρεοκοπίας ήταν και τα εξοπλιστικά προγράμματα των προηγούμενων χρόνων.

Ρεπορτάζ, το οποίο αναπαρήγαγε και η Deutsche Welle από την οικονομική εφημερίδα της πόλης του Ντίσελντορφ «Handelsblatt», αναφέρεται στις σχεδιαζόμενες αγορές όπλων από την Ελλάδα και σημειώνει: «Από τις προγραμματισμένες ελληνικές αγορές όπλων θα επωφεληθεί κυρίως η γαλλική βιομηχανία όπλων. Και αυτό οφείλεται πρωτίστως σε πολιτικούς λόγους. ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είναι ο στενότερος σύμμαχος της Ελλάδας στη σύγκρουση με την Τουρκία».

Μαχητικά

Στη συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρεται στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Γαλλίας και Ελλάδας, στις σίγουρες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας, διαπραγματεύσεις για τα αεροπλάνα Rafale, αλλά σε μία ακόμα αγορά -αυτή τη φορά από τη Γερμανία- 4 νέων μαχητικών ελικοπτέρων και προηγμένων τορπιλών για τα υποβρύχια τύπου 214.

Αφού η εφημερίδα λέει ότι ο ανταγωνισμός των εξοπλισμών με την Τουρκία είναι καταστροφικός για την Ελλάδα, καταλήγει: «Σε σχέση με την οικονομική της δύναμη, μόνο οι ΗΠΑ δαπανούν περισσότερα για εξοπλισμούς στο ΝΑΤΟ από την Ελλάδα… Οι υψηλές αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας ήταν και μία από τις αιτίες της κρίσης χρέους».

Νέο σόου από τον Ακάρ, που πέταξε με F-16 και εκτόξευσε πάλι απειλές

Νέο σόου εκ μέρους της Άγκυρας έκανε χθες με δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, στη διάρκεια τελετής έναρξης της στρατιωτικής εκπαίδευσης αεροπόρων για το 2020-2021.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Ακάρ τόνισε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις «έχουν εκπληρώσει και θα συνεχίσουν να εκπληρώνουν το καθήκον τους για τη χώρα και το έθνος», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην κατάσταση στη Μεσόγειο, λέγοντας πως «είναι αδιαμφισβήτητο ότι θα κάνετε ό,τι χρειαστεί για χάρη της πατρίδας. Αντιμετωπίζουμε προκλήσεις». «Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να σταματήσουμε να παλεύουμε ή να εφησυχάσουμε. Κάντε ό,τι χρειαστεί, γιατί σε διαφορετική περίπτωση (οι εχθροί) δεν θα σας χαρίσουν τη ζωή» είπε ακόμη ο Τούρκος υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του έθνους μας, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκύπριων αδελφών μας». Αναφερόμενος σε Γαλλία και ΗΠΑ, σημείωσε απειλητικά πως «θα φύγουν όπως ήρθαν», ενώ στη συνέχεια, συνοδευόμενος από τον αρχηγό της αεροπορίας, πραγματοποίησε πτήση με F-16.

Βουλή: Πυρά Βελόπουλου κατά Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛ. αλλά και Πάιατ

Δριμύ «κατηγορώ» κατά των τριών κομμάτων εξουσίας, Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ., εξαπέλυσε ο Κυριάκος Βελόπουλος, καταγγέλλοντας πως και οι τρεις πολιτικές δυνάμεις, με τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύονται στα εθνικά, μας οδηγούν σε διάλογο με την Άγκυρα για ζητήματα που άπτονται της εθνικής μας κυριαρχίας.

«Και τα τρία κόμματα συμπλέετε σε μία τακτική για να μας σύρετε σε διάλογο. Και ο διάλογος αυτός θα αφορά την εθνική μας κυριαρχία» διεμήνυσε από το κοινοβουλευτικό βήμα ο αρχηγός της Ελληνικής Λύσης, ενώ άσκησε σφοδρή κριτική και στον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ. «Βγήκε ο Πάιατ και είπε ότι η Ελλάδα είναι το ανάχωμα στην κάθοδο της Ρωσίας στη Μεσόγειο. Ποιος το νομιμοποιεί αυτό που είπε ο Πάιατ; Πώς είναι δυνατόν να τα λέει αυτά;» αναρωτήθηκε ο Κυριάκος Βελόπουλος, ζητώντας από την κυβέρνηση να τον καλέσει στο υπουργείο Εξωτερικών και να του επιδώσει διάβημα. Εν τω μεταξύ, από τα πυρά του προέδρου της Ελληνικής Λύσης δεν ξέφυγαν ούτε τα «γνωστά άγνωστα» μίντια, καθώς κατήγγειλε ότι αρκετά ΜΜΕ, «που τα ταΐσατε με εκατομμύρια και μας έχουν τρελάνει στη μονομανία», όπως είπε χαρακτηριστικά, εκφράζουν διαρκώς τις ίδιες εμμονές, τις ίδιες ιδέες και τις ίδιες φοβίες για το «μεγάλο τουρκικό κράτος».

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα