Η συνάντηση του Δένδια με τον Τσαβούσογλου, που μάθαμε από τους Τούρκους

Όπως και να «πλασάρεται» στα ΜΜΕ η συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του Τσαβούσογλου, η πραγματικότητα είναι ότι αποτελεί μια ουσιαστική αναβάθμιση των διπλωματικών επαφών μεταξύ Ελλάδος και της συνεχώς προκλητικής και επιθετικής Τουρκίας.

Στην Ελλάδα, όμως, για κάποιον λόγο ενημερωνόμαστε, για ακόμη μία φορά, από την τουρκική πλευρά γι’ αυτήν τη συνάντηση, που έγινε την ίδια ακριβώς ημέρα κατά την οποία η Τουρκία αποφάσισε να «καταλάβει» εκ νέου τα Βαρώσια και να τα ανοίξει στους Τουρκοκυπρίους. Αντί η ελληνική πλευρά να συμπαρασταθεί στους Κυπρίους, που αυτήν τη στιγμή φαίνεται ότι δίνουν έναν πολύ σκληρό αγώνα για να εμποδίσουν την τουρκική επεκτατικότητα, αποφάσισε να μη «χαλάσει τη σούπα» της Ανγκελα Μέρκελ και να συνεχίσει να υποκρίνεται ότι υπάρχει «αποκλιμάκωση» και ότι η Τουρκία άλλαξε συμπεριφορά. Γιατί αυτή ήταν η προϋπόθεση που έθετε η Ελλάδα για να μιλήσει με την Τουρκία.

Με ποιους, όμως, θα κάνουμε διάλογο; Με αυτούς που δεν διστάζουν να παραβιάσουν κάθε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους συγκεκριμένες αποφάσεις και όχι γενικά το «Διεθνές Δίκαιο» που μπορεί κανείς να πει ότι «ερμηνεύεται» με διαφορετικό τρόπο. Με αυτούς που συνεχίζουν να δημιουργούν διά της βίας «κεκτημένα» τα οποία ωθούν σε τέλμα κάθε απόπειρα διαλόγου και που κάθε τόσο ανακαλύπτουν έναν νέο τομέα στον οποίο μπορούν να προκαλέσουν; Που δεν διστάζουν ανήμερα την εθνική εορτή της χώρας μας να προκαλέσουν με NAVTEX… έξω από την Εύβοια; Είναι αυτές οι βάσεις τις οποίες θέλει και απαιτεί η ελληνική πλευρά, κ. Δένδια, για να αρχίσει έναν ειλικρινή διάλογο με την Τουρκία; Είναι αυτές οι ενδείξεις αλλαγής της τουρκικής συμπεριφοράς;

Ο Ελληνας ΥΠΕΞ απάντησε στη νέα επίθεση Τσαβούσογλου χθες, που έδειξε τρεις χάρτες; Ο πρώτος ήταν ο περίφημος χάρτης της Σεβίλλης. Ο δεύτερος ήταν ένας χάρτης με ελληνική και τουρκική σημαία, που κατά τον κ. Τσαβούσογλου έδειχνε τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας στην περιοχή, και ο τρίτος χάρτης είναι αυτός του Καστελόριζου, που όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Τσαβούσογλου είναι ένα νησί μόλις 2 χλμ. από τις ακτές της Τουρκίας που διεκδικεί 40.000 τ.χλμ. υφαλοκρηπίδα.

Είναι σαφές ότι μέσω της επιμονής της ελληνικής πλευράς σε έναν διάλογο που η Τουρκία προσπαθεί με κάθε τρόπο να τορπιλίσει δεν θα προκύψουν θετικά αποτελέσματα για τη χώρα μας. Και αυτό θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους όσοι, αντί να προσπαθούν να θέσουν την Τουρκία ενώπιον των ευθυνών τους, πιστεύουν ότι το Κυπριακό θα λυθεί στο πλαίσιο των «ελληνοτουρκικών σχέσεων».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα