Ομολόγησε ο Μητσοτάκης την εθνική υποχώρηση!

Ζήτησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες να σταματήσουμε να συζητούμε την επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 μίλια

Τη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να επιβεβαιώσει όσους κατηγορούν την κυβέρνησή του ότι έχει αποκλίνει της εθνικής γραμμής και πως εμφανίζεται απαράδεκτα ενδοτική έναντι των τουρκικών προκλήσεων. Ζήτησε, μάλιστα, επιπρόσθετα να σταματήσουμε να συζητούμε την επέκταση στα 12 μίλια… διότι δεν μπορεί να γίνεται αυτή η συζήτηση στα ΜΜΕ…

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το εάν η κόκκινη γραμμή για την ελληνική πλευρά, όσον αφορά το «Oruc Reis», είναι τα 6 ναυτικά μίλια ή τα 12, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τα χωρικά ύδατα συνιστούν πυρήνα σκληρής κυριαρχίας και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται την κυριαρχία της και στη θάλασσα και στον αέρα, όπου ο εθνικός χώρος είναι τα 10 μίλια και οποιαδήποτε παραβίασή του αντιμετωπίζεται από τις Ενοπλες Δυνάμεις με βάση τα γνωστά πρωτόκολλα και τις γνωστές διαδικασίες.

Παρότι ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται τόσο την εθνική κυριαρχία της όσο και τα δικαιώματά της που απορρέουν από αυτή, είναι σαφές ότι, μιλώντας για «πρωτόκολλα και διαδικασίες» των Ενόπλων Δυνάμεων τράβηξε προς τα πίσω για ακόμη μια φορά την κόκκινη γραμμή στην παραβίαση των 6 μιλίων. Κάποτε κόκκινη γραμμή ήταν το πόντισμα καλωδίων, μετά οι έρευνες και τώρα τα 6 μίλια, σημείωνε στην Αθήνα αμυντικός αναλυτής ακούγοντας τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν περιορίστηκε σε αυτό, αλλά επιπλέον ζήτησε να σταματήσει όλη η συζήτηση περί επέκτασης των χωρικών υδάτων μας, την οποία, όπως τόνισε, άκουσε να εκφράζεται δημόσια από την αντιπολίτευση, επειδή θεωρεί ότι είναι μια συζήτηση η οποία δεν μπορεί να γίνεται με αυτόν τον τρόπο στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Διαβεβαίωσε δε ότι αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας να επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της στα 12 μίλια και σημείωσε ότι όλοι γνωρίζουν γιατί δεν έχει γίνει ακόμη αυτό στο Αιγαίο, μια σαφής αναφορά στο τουρκικό casus belli. Τη χαρακτήρισε δε μια πολύ σύνθετη συζήτηση για να απλοποιείται με αυτόν τον τρόπο.

Πριν από τον πρωθυπουργό, την ίδια θέση, με την οποία ουσιαστικά υιοθετούνται και καλύπτονται απόψεις όπως αυτή του κ. Γεραπετρίτη, είχε προλάβει να εκφράσει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος τόνισε σε συνέντευξή του ότι κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης είναι η προάσπιση της κυριαρχίας της χώρας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της. Η διαφορά είναι ότι η κυριαρχία αφορά τα χωρικά ύδατά της, όπως διευκρίνισε ο κ. Πέτσας προσφέροντας απλόχερη κάλυψη στον κ. Γεραπετρίτη, που είναι σαφώς προσδιορισμένα στα 6 ναυτικά μίλια, ενώ τα κυριαρχικά της δικαιώματα αφορούν την υφαλοκρηπίδα, που δεν είναι οριοθετημένη και δεν αφορά τα υπερκείμενα ύδατα.

Ούτε λέξη από την Ε.Ε. για κυρώσεις στην Τουρκία

Παρά τις προσδοκίες με τις οποίες Αθήνα και Λευκωσία εισήλθαν στην αίθουσα συνεδριάσεων κατά τη χθεσινή δεύτερη μέρα των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, κατέληξαν θεατές σε μια ανούσια μάζωξη για τσάι και… συμπάθεια. Χωρίς την παραμικρή αναφορά στο ενδεχόμενο κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τις αδιάκοπες παρανομίες της στην ανατολική Μεσόγειο και με τη γελοία προθεσμία που δόθηκε στην Αγκυρα, η οποία όλως τυχαίως συμπίπτει με το τέλος ισχύος της τελευταίας NAVTEX που εξέδωσε, οι Ευρωπαίοι εξέφρασαν τη λύπη τους για τη στάση που κρατά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον κάλεσαν να μειώσει τις εντάσεις στην περιοχή.

«To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου 2020 και εκφράζει έντονη αποδοκιμασία για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων» αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων, σαν να χρειαζόταν υπενθύμιση για την ολιγωρία των εταίρων μας και κατά την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής. Δεν παρέλειψαν να τονίσουν βέβαια την αλληλεγγύη τους σε Ελλάδα και Κύπρο και να επισημάνουν στην Αγκυρα πως θα παρακολουθούν στενά τις προκλήσεις της. Στο ίδιο απογοητευτικό μοτίβο κινήθηκαν και οι δηλώσεις των περισσότερων ηγετών και αξιωματούχων. Η Ανγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε «λυπηρά» και «αχρείαστα» τα «πρόσφατα μονομερή μέτρα» της Τουρκίας, τα οποία, όπως είπε, προκαλούν και «αυξάνουν και πάλι την ένταση, αντί να τη μειώνουν», και παρέπεμψε στα συμπεράσματα της προηγούμενης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Σαρλ Μισέλ από την πλευρά του προσπάθησε να καθησυχάσει την Αθήνα λέγοντας πως το θέμα της ανατολικής Μεσογείου θα τεθεί ξανά στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, ενώ ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας επεσήμανε ότι η Ε.Ε. θα παρακολουθεί τις εξελίξεις «στενά, ημέρα με την ημέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα, σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη που επηρεάζονται περισσότερο». Τη στήριξή του προς τα «επηρεαζόμενα» μέλη εξέφρασε και ο Εμανουέλ Μακρόν, προσθέτοντας ότι κάποια στιγμή η Ευρ. Ένωση «θα επανέλθει με αποφάσεις», ενώ πιο σαφής ήταν ο Αυστριακός Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος σημείωσε ότι πλέον είναι σαφές ότι «πρέπει να υπάρξει αντίδραση με κυρώσεις».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα