Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου προσκαλεί τον Σκοπιανό πρόεδρο

Σακελλαροπούλου και Μητσοτάκης προσκάλεσαν στην Αθήνα τον πρόεδρο των Σκοπίων. Θα παραβρεθεί άραγε στο επίσημο δείπνο ο πρώην πρωθυπουργός;

Επίσημη πρόσκληση στον ψευδο-Μακεδόνα πρόεδρο Στέβο Πενταρόβσκι να επισκεφθεί την Αθήνα απέστειλε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με τη σύμφωνη γνώμη, όπως είναι φυσικό, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η πρωτοβουλία της κυρίας Σακελλαροπούλου και της κυβέρνησης αποτελεί έμπρακτη απάντηση (ντροπιαστική, πρώτιστα, για τα εθνικά συμφέροντα) στα «άσφαιρα πυρά» που χρησιμοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς.

Ο πρώην πρωθυπουργός έχει μπλοκάρει παρασκηνιακά και για σύντομο διάστημα την κύρωση από τη Βουλή μνημονίων δευτερεύουσας σημασίας για την επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης της λεγόμενης «Βόρειας Μακεδονίας» στην Ε.Ε.

Η πρόσκληση προς τον κ. Πενταρόβσκι, που -σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών- μπορεί να αποκαλείται «πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας» ή και σκέτος «Μακεδόνας», ακολουθεί την απόφαση για επισκέψεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτη και του υφυπουργού Κ. Φραγκογιάννη στα Σκόπια τον επόμενο μήνα.

Παράλληλα προγραμματίζεται, έως τα τέλη του έτους, η σύγκληση της Μεικτής Επιτροπής Υπουργών των δύο χωρών για την οικονομική συνεργασία. Μάλλον στις αρχές του 2021 θα συνεδριάσει και η Μεικτή Διεπιστημονική Επιτροπή για θέματα εκπαίδευσης, ιστορίας και αρχαιολογίας, στην οποία αναμένεται να διατυπωθούν οι γνωστές κίβδηλες απόψεις της γειτονικής χώρας για τη Μακεδονία.

Σε πολιτικό επίπεδο, η απόφαση της κυβέρνησης για επιτάχυνση και αναβάθμιση των επαφών με τα Σκόπια αποτελεί ευθεία πρόκληση προς τον κ. Σαμαρά για καταμέτρηση της επιρροής του ίδιου και του κ. Μητσοτάκη εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Το Μαξίμου θεωρεί ότι ο κ. Σαμαράς δεν έχει τις δυνάμεις και ίσως ούτε καν τη βούληση να αντιπαρατεθεί με την κυβέρνηση στο θέμα των Σκοπίων. Απλώς το χρησιμοποιεί κατά καιρούς ως πρόσχημα για να υπενθυμίσει την παρουσία του και να αξιώσει διορισμούς πολιτικών φίλων του στον κρατικό μηχανισμό.

Το ίδιο άλλωστε έχει αποδειχθεί, έως τώρα τουλάχιστον, και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς ο κ. Σαμαράς (παρά τη δήλωση στις αρχές του καλοκαιριού ότι «δεν κάνεις διάλογο με πειρατές») είχε αποδεχθεί την έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Αγκυρα. Παραμένει επίσης άφωνος έναντι της παραβίασης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της δήλωσης Γεραπετρίτη ότι η «κόκκινη γραμμή» βρίσκεται στα 6 ν.μ.

Σε παραπολιτικό επίπεδο, αναμένεται με ενδιαφέρον και η αποδοχή ή η απόρριψη από τον κ. Σαμαρά και φίλους του υπουργούς, όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης, των προσκλήσεων που θα τους αποστείλει η κυρία Σακελλαροπούλου για το επίσημο δείπνο προς τιμήν του κ. Πενταρόβσκι. Ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να επιλέξει αν θα τιμήσει τον ξένο επισκέπτη και την κυρία Σακελλαροπούλου, όπως έπραξε με την παρουσία του στη δεξίωση της 24ης Ιουλίου (ενώ απείχε από τις δεξιώσεις των προέδρων Καρ. Παπούλια και Πρ. Παυλόπουλου) ή θα απόσχει διαμαρτυρόμενος.

Επίσης, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν ο κ. Γεωργιάδης θα απόσχει ή θα βρει την ευκαιρία για χαριεντισμούς με τον κ. Πενταρόβσκι, όπως με τον κ. Τσίπρα και Κινέζους υπουργούς στο περσινό επίσημο δείπνο για τον πρόεδρο της Κίνας. Υπάρχει ίσως και μια τρίτη οδός πολιτικής σωτηρίας: η ενδεχόμενη ματαίωση του επίσημου δείπνου λόγω κορονοϊού!

Πάντως, ό,τι και να γίνει με το δείπνο, δεν θα συγκρίνεται με τον εθνικό εξευτελισμό κατά την επίσημη υποδοχή του κ. Πενταρόβσκι. Η κυρία Σακελλαροπούλου θα στρώσει κόκκινο χαλί στην Ηρώδου Αττικού για να τιμήσει έναν ξένο πρόεδρο που αυτοαποκαλείται «Μακεδόνας», ενώ οι διαμαρτυρόμενοι Ελληνες Μακεδόνες θα κρατηθούν σε απόσταση από τα ΜΑΤ.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα