Επιτυχία! Πολεμική συμμαχία υπέγραψε η Ελλάς με τα Εμιράτα

Αλλάζουν οι συσχετισμοί δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τη συμφωνία με το Αμπού Ντάμπι

Μια σημαντική αμυντική συμφωνία υπογράφτηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αμπού Ντάμπι, αν και δεν έγινε ευρέως γνωστή και δεν δόθηκαν λεπτομέρειες γι’ αυτήν. Συγκεκριμένα, συμφωνήθηκαν η στενή αμυντική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, και η περαιτέρω συνεργασία τους σε περίπτωση πολέμου.

Πρόκειται για την αμυντική συμφωνία που προγραμματιζόταν να συνάψει η χώρα μας με τη Γαλλία, ωστόσο αυτό δεν προχώρησε. Οπως είχε γίνει γνωστό από το Μέγαρο Μαξίμου, «η συμφωνία συνεργασίας στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της Αμυνας προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου, η οποία θα επιβλέπει την εφαρμογή της, καθώς και την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας στη βάση της συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας του 2007».

Άγνωστο είναι για ποιον λόγο δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του από την αραβική χώρα είχε τονίσει: «Η σημερινή μου επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η υπογραφή των σχετικών συμφωνιών συνιστούν την αναβάθμιση της σχέσης Ελλάδος – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σε στρατηγικό επίπεδο. Οι δύο χώρες διαμορφώνουν πια ένα πλαίσιο μιας στρατηγικής συμμαχίας, η οποία εκτείνεται όχι μόνο στους τομείς της οικονομικής συνεργασίας, αλλά και στους τομείς της συνεργασίας στην άμυνα και την εξωτερική πολιτική».

Στην κοινή τους δήλωση, εξάλλου, με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στα ΗΑΕ, οι κυβερνήσεις των δύο χωρών αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι «Ελλάδα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καταδικάζουν τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην κυριαρχία και στα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδος και Κύπρου, καθώς και τη συνολική επιθετική συμπεριφορά της στη Μέση Ανατολή, στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και στον νότιο Καύκασο ως κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο κυβερνήσεις καλούν την Τουρκία να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο και να τερματίσει άμεσα όλες τις παράνομες και προκλητικές ενέργειές της».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο ταξίδι δεν συνόδευσε τον πρωθυπουργό ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος τελούσε σε προληπτική καραντίνα λόγω αρκετών κρουσμάτων κορονοϊού στο γραφείο του.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα