Ετοιμάζουν σκανδαλώδη επιδότηση για το «Άργος»!

Στα σκαριά «δωράκι» εκατομμυρίων με πρόσχημα την (ξεχασμένη) ενίσχυση του Τύπου και δικαιολογία την κάλυψη μεταφορικών

Μετά τη λίστα Πέτσα η κυβέρνηση φαίνεται πως σχεδιάζει να επιδοτήσει με εκατομμύρια ευρώ και το πρακτορείο διανομής Τύπου Άργος (ευρύτερων συμφερόντων του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη), σύμφωνα με αποκάλυψη του ειδησεογραφικού σάιτ Newsbreak. Κι όλο αυτό με πρόσχημα το πρόγραμμα στήριξης του Τύπου, το οποίο στην πραγματικότητα δεν προχώρησε ποτέ, με διαύγεια και αξιοκρατικά κριτήρια, όπως ζητούσαν όλες οι ενώσεις, τόσο των δημοσιογράφων όσο και των εκδοτών.

Πώς σχεδιάζεται να γίνει αυτή η νέα παράλογη χρηματοδότηση; Το πρακτορείο Άργος έχει ήδη αυξήσει τα έξοδα μεταφοράς Τύπου, αλλάζοντας μονομερώς και άρα παρανόμως την τιμολογιακή του πολιτική. Η κυβέρνηση σκοπεύει τώρα να προσφέρει στο μονοπωλιακό Άργος χρήματα προκειμένου θεωρητικά να καλύψει μέρος των μεταφορικών, για να βοηθήσει -δήθεν- τις επιχειρήσεις του Τύπου. Εν ολίγοις το πρακτορείο συμφερόντων Μαρινάκη απαίτησε περισσότερα χρήματα από τις εκδοτικές επιχειρήσεις και τώρα το κράτος θα έρθει για να καλύψει -υποτίθεται- αυτή τη διαφορά για να συνεισφέρει -υποτίθεται- στην ενίσχυση των εφημερίδων.

Στην πραγματικότητα, φυσικά, θα συνεισφέρει μόνο χρήματα στα ταμεία του πρακτορείου, οι εμφανείς μέτοχοι του οποίου δεν έχουν προχωρήσει σε καμία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για να ενισχύσουν την εταιρία τους.

Να υπενθυμίσουμε πως κατά του πρακτορείου Άργος, που διατηρεί το μονοπώλιο της διανομής στη χώρα μας, η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε αποφασίσει τον Ιούνιο του 2019 τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων για αντιανταγωνιστικές πρακτικές.

Συγκεκριμένα, η ανεξάρτητη Αρχή είχε διαπιστώσει, μεταξύ άλλων, αδικαιολόγητη άρνηση πώλησης, τόσο μέσα από τον τρόπο που το πρακτορείο προσπάθησε να επιβάλει τη νέα συναλλαγματική πολιτική όσο και μέσα από την άρνηση διανομής του έντυπου Τύπου, η οποία δεν στηριζόταν «σε λόγους αντικειμενικά δικαιολογημένους». Είχε διαπιστώσει, ακόμη, διακριτική μεταχείριση σε σχέση με την πολιτική της επιστροφής των παρακρατηθέντων ποσών των ασφαλιστικών εισφορών μεταξύ των εκδοτικών επιχειρήσεων που είναι μέτοχοι του «Άργους» και μεταξύ των επιχειρήσεων που δεν μετέχουν στο «Άργος». Η κύρια υπόθεση, μάλιστα, αναμένεται να εκδικαστεί στις 29 Δεκεμβρίου.

Για όλες αυτές τις πρακτικές η κυβέρνηση φαίνεται πως αποφάσισε να επιβραβεύσει το πρακτορείο, δίνοντας χρήματα από τα κρατικά ταμεία στους φιλικούς προς την κυβερνητική ρητορική μετόχους, προκειμένου να μη βάλουν οι ίδιοι το χέρι στην τσέπη για την επιχείρησή τους. Φυσικά, τα χρήματα αυτά δεν θα προσφέρουν καμία ουσιαστική βοήθεια στον Τύπο, στην ελευθερία και στον πλουραλισμό, που ψυχορραγεί στη χώρα μας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα