Ακρίτα: Εκτός ΔΟΜ γιατί δεν ακολούθησε τις εντολές!

Η δημοσιογράφος παραιτήθηκε μετά τη λογοκρισία άρθρου της στα «Νέα», με το οποίο επέκρινε τις υπερβολές για το σπίτι του Τσίπρα

Σάλο προκάλεσε στα μη ελεγχόμενα ακόμη από επιχειρηματίες «φίλους της κυβέρνησης» μέσα κοινωνικής δικτύωσης η απόφαση της εφημερίδας «Τα Νέα» να μη δημοσιεύσει το Σάββατο το εβδομαδιαίο άρθρο της Ελενας Ακρίτα, με το οποίο επέκρινε τις υπερβολές και την εργαλειοποίηση (εν μέσω πανδημίας) του θέματος για το εξοχικό που νοικιάζει ο Αλέξης Τσίπρας στα Λεγρενά. Το συγκεκριμένο ζήτημα «έσπρωχνε» συνεχώς και με κάθε τρόπο στο επίκεντρο του πολιτικού διαλόγου το Μέγαρο Μαξίμου καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας. Τη λογοκρισία από τον όμιλο Μαρινάκη αποκάλυψε η ίδια η κυρία Ακρίτα, η οποία υπέβαλε μάλιστα την παραίτησή της.

Παρά την όποια άποψη μπορεί να έχει κανείς για την αρθρογράφο και τις θέσεις που κατά καιρούς εκφράζει, η χοντροκομμένη απόφαση της εφημερίδας αποδεικνύει πόσο ασφυκτικός είναι ο έλεγχος του Μεγάρου Μαξίμου σχεδόν στο σύνολο των συστημικών μέσων ενημέρωσης. Πρωτίστως -φυσικά- στα μέσα του εφοπλιστή Μαρινάκη, σε βαθμό που διάφοροι υπουργοί επιπλήττουν δημοσίως δημοσιογράφους του ΔΟΜ επειδή τολμούν (!) να τους αμφισβητήσουν. Το κόψιμο της Ακρίτα έρχεται λίγες μέρες μετά την επική κωλοτούμπα του ομίλου που ακύρωσε τις δικές του αποκαλύψεις για το διπλό σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων του κορονοϊού και τις… εξαφάνισε σε ένα 24ωρο.

Πρόκειται ασφαλώς για διασυρμό και συνεχή κατρακύλα του άλλοτε ισχυρού ΔΟΛ, που ως ΔΟΜ κατάντησε κακέκτυπο των «Παραπολιτικών», υιοθετώντας μεθόδους υποδημοσιογραφίας και λασπολογίας κατ’ εντολή. Η απόλυτη ευθυγράμμιση των μέσων του κ. Μαρινάκη με τον κ. Μητσοτάκη φτάνει στο σημείο του εξοβελισμού κάθε επικριτικής φωνής, τακτική που το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να επιβάλει με κάθε τρόπο στο σύνολο του Τύπου.

Οτιδήποτε έρχεται σε αντίθεση με το γενικό πρόσταγμα για «λιβάνισμα του Μωυσή» μπορεί να εκφράζεται σε ελάχιστα μέσα και κυρίως στο διαδίκτυο. Μια τρομακτική προοπτική τόσο για το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου στη χώρα όσο και για την ίδια την ελευθερία του λόγου, προαπαιτούμενο της δημοκρατικής λειτουργίας κάθε κράτους.

Τι έγραφε όμως η κυρία Ακρίτα στο συγκεκριμένο άρθρο της; Επί της ουσίας ότι η κυβέρνηση επέλεξε να σηκώσει το θέμα προκειμένου να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας μακριά από τις αποτυχίες της. Γράφει συγκεκριμένα: «Γιατί το κάνουν αυτό ειδικά τώρα; Γιατί επιλέγουν αυτή τη χρονική συγκυρία; Γιατί τα έχουν κάνει μαντάρα, αγάπη μου. Το ένα λάθος μετά το άλλο, η μία γκάφα πάνω στην άλλη, φάσκουν και αντιφάσκουν και μάς παν από το κακό στο χειρότερο», Συνεχίζει με δηκτικό ύφος: «Και μάς παν ποδηλατώντας. Ανέμελα. Ποδηλατούν στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη με εκατό νεκρούς την ημέρα. Νεκρούς με ονοματεπώνυμο, νεκρούς με οικογένεια και παιδιά και κολλητούς και φίλους κι εχθρούς. Νεκρούς με στέκια αγαπημένα και τραγούδια πανάκριβα και μνήμες παιδικές, και χούγια περίεργα, κι αναποδιές και νεύρα και φιλιά κι αγκαλιές. Νεκρούς γιατί δεν έχουμε ΜΕΘ, νεκρούς γιατί ανοίξανε τα σύνορα, νεκρούς γιατί στοιβάζονται στα λεωφορεία, νεκρούς γιατί η κυβέρνηση πρώτη δίνει το κάκιστο παράδειγμα όταν κόβει βόλτες χωρίς μάσκα και χωρίς προφυλάξεις σε φιέστες και σε Πάρνηθες».

Βέβαια, όπως σχολιάζουν κάποιοι, ίσως δεν ήταν αυτό το απόσπασμα του άρθρου της κυρίας Ακρίτα που οδήγησε στο κόψιμό του, αλλά ένα άλλο. Αυτό που αναφέρεται στο σπίτι του… Βολταίρου και σε ακόμη 30 σπίτια, και με το οποίο στόχευε προσωπικά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και ζητούσε απαντήσεις για τα περιουσιακά του στοιχεία. Αυτό όμως το γνωρίζουν μόνο μέσα στα «Νέα».

Για το θέμα υπήρξε και παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ, η οποία σε (λιτή, είναι η αλήθεια) ανακοίνωση του διοικητικού της συμβουλίου «εκφράζει τη συμπαράστασή του στην Ελενα Ακρίτα, η οποία είδε έπειτα από 20 χρόνια να “κόβεται” το άρθρο της στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” και ζητεί από τη διεύθυνση της εφημερίδας να διασφαλίσει την ελευθερία της έκφρασης». Ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για φίμωση κάθε φωνής που διαφοροποιείται.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα