Στη Βουλή η κρυφή συμφωνία με PALANTIR

Ερώτηση 63 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν τα έγγραφα συνεργασίας με την αμερικανική εταιρία

Ερώτηση για την «εν κρυπτώ», όπως καταγγέλλουν, συμφωνία της κυβέρνησης με την εταιρία επεξεργασίας δεδομένων Palantir Technologies κατέθεσαν στους υπουργούς Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης 63 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τους να καταθέσουν στη Βουλή οποιοδήποτε έγγραφο αφορά συμφωνία, σύμβαση, αποδοχή δωρεάς ή άλλο σχετικά με τη συνεργασία.

Η ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται έπειτα από το χθεσινό δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», η οποία αποκάλυψε τη συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με τη συγκεκριμένη εταιρία και μάλιστα με ρήτρα εμπιστευτικότητας, η οποία φέρεται ότι έχει και σκοτεινό παρελθόν, καθώς, μεταξύ άλλων, είναι γνωστή για τις σχέσεις της με τη CIA. Ειδικότερα, πρόκειται για μια εταιρία εξόρυξης δεδομένων και παροχής συμβουλών και εργαλείων διαχείρισης σε κυβερνήσεις, η οποία έχει εμπλακεί κατά το παρελθόν σε υποθέσεις πρόσβασης σε προσωπικά δεδομένα και χειραγώγησης πολιτών, όπως το σκάνδαλο της Cambridge Analytica.

Η συνεργασία της κυβέρνησης με την Palantir Technologies έγινε γνωστή από δελτίο Τύπου της εταιρίας σε αμερικανικό μέσο ενημέρωσης, σύμφωνα με το οποίο η συνεργασία τους άρχισε τον Μάρτιο, δηλαδή οκτώ μήνες πριν, ενώ προσφάτως συμφωνήθηκε η συνεργασία αυτή να ανανεωθεί, χωρίς να αποκαλύπτονται, ωστόσο, περισσότερες λεπτομέρειες. Μάλιστα, του δημοσιεύματος της εφημερίδας είχε προηγηθεί το αίτημα κατάθεσης της σύμβασης από την ιστοσελίδα Vouliwatch, η οποία επισήμανε πως κατά την έρευνα που πραγματοποίησε στις πλατφόρμες ανάρτησης των δημόσιων συμβάσεων Δι@ύγεια και Προμηθέας δεν εντόπισε πουθενά καμία σχετική σύμβαση.

Με βάση τα παραπάνω, ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε το θέμα στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ζητώντας εξηγήσεις καθώς και όλα τα σχετικά έγγραφα, ενώ στο δημοσίευμα αναφέρθηκε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας στα κοινωνικά δίκτυα πως «σε μια χώρα που μετρά 3.244 νεκρούς από τις αρχές Νοεμβρίου η κυβέρνησή της αγνοεί το ΕΣΥ, αλλά συνάπτει εν κρυπτώ συνεργασία με εταιρίες επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων και data mining», προσθέτοντας, μάλιστα, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «αποδεικνύεται ο καλύτερος μαθητής των αυταρχικών ηγετών ανά τη Γη. Δεν μπορούμε όμως να επιτρέψουμε στη δυστοπία να γίνει κανονικότητα στη χώρα μας».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα