«Βράζουν» οι δήμαρχοι της δυτικής Μακεδονίας για την απολιγνιτοποίηση

Χτυπούν «καμπανάκι» στον πρωθυπουργό για την περιοχή

Κραυγή αγωνίας από τη δυτική Μακεδονία και τους δημάρχους προς το πρωθυπουργικό γραφείο αναφορικά με το λεγόμενο «Master Plan Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των Λιγνιτικών Περιοχών». Οι δήμοι της περιοχής ανησυχούν βαθιά ότι «η κοινωνία και η οικονομία σ’ αυτή την ακριτική περιοχή της χώρας κινδυνεύουν να βρεθούν ξαφνικά με την πλάτη στον τοίχο».

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας (ΠΕΔ – Δ.Μ.) και δήμαρχος Γρεβενών Γιώργος Δασταμάνης έστειλε επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη εκ μέρους όλων, επισημαίνοντας τα εξής: «Το προτεινόμενο Master Plan δεν αποτελεί την επαρκή απάντηση ούτε στην πρόκληση για δίκαιη μετάβαση ούτε στην πρόκληση για ομαλή μετάβαση. Αυτό που βλέπουμε να εξελίσσεται για τα επόμενα χρόνια στην περιοχή μας, εάν ο σχεδιασμός υλοποιηθεί με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, είναι ακριβώς το αντίθετο».

Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρόεδρος της ΠΕΔ-Δ.Μ. ζητεί τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι δήμαρχοι της περιοχής να επικοινωνήσουν με τον Κ. Μητσοτάκη για να του καταθέσουν τις προτάσεις τους. Μάλιστα, στην επιστολή του αναφέρει: «Η περιοχή της δυτικής Μακεδονίας και ο ενεργειακός άξονας ειδικότερα βρίσκονται την περίοδο αυτή στο μεταίχμιο μιας μετάβασης, την οποία όλοι οι δήμοι της περιφέρειάς μας χαρακτηρίζουν άδικη και βίαιη.

Άδικη, γιατί ένας τόπος που πρόσφερε τόσα πολλά στην εθνική οικονομία κινδυνεύει να βρεθεί στο περιθώριο του αναπτυξιακού χάρτη. Βίαιη, καθώς οι χρόνοι για μια ομαλή μετάβαση πολύ απλά δεν “βγαίνουν” ακόμη και με το πιο αισιόδοξο σενάριο. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει πουθενά, ακόμα και στις πιο οργανωμένες χώρες του κόσμου, ένα πετυχημένο παράδειγμα μιας τόσο ταχύτατης απολιγνιτοποίησης που να μην έχει καταστρέψει τον κοινωνικό και τον οικονομικό ιστό μιας περιοχής».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα