Τα μασάει ο Μητσοτάκης για τα χωρικά ύδατα της Κρήτης!

Ο πρωθυπουργός, παρά τις εξαγγελίες του Δένδια, παρέπεμψε το θέμα επέκτασης της αιγιαλίτιδας στο απώτερο μέλλον

Ερωτήματα προξενεί η κυβερνητική μερική αναδίπλωση, αναφορικά με την επέκταση των χωρικών μας υδάτων και νότια και ανατολικά της Κρήτης, με τον πρωθυπουργό να κάνει μισό βήμα πίσω από όσα εξήγγειλε μία μέρα νωρίτερα ο Νίκος Δένδιας.

Η διαφορά ανάμεσα σε όσα είπε ο Νίκος Δένδιας την Τετάρτη, περί άμεσης επέκτασης των χωρικών υδάτων νότια και ανατολικά της Κρήτης, και σε όσα είπε χθες από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι εμφανής, καθώς ο τελευταίος, ενδεχομένως και στο πλαίσιο των διπλωματικών κινήσεων εν όψει των διερευνητικών, παρέπεμψε το θέμα στο απώτερο μέλλον, λέγοντας πως θα υπάρξει επέκταση, αλλά όταν και εάν έρθει η ώρα, ενώ μάλιστα δεν συγκεκριμενοποίησε την περιοχή της επέκτασης, μιλώντας γενικώς και αορίστως για την Κρήτη.

«Την επέκταση των χωρικών μας υδάτων την είχα ήδη αναγγείλει από τον Αύγουστο. Ενα δικαίωμα το οποίο η Ελλάδα προφανώς μπορεί να ασκήσει και σε άλλες περιοχές, προφανώς και στην Κρήτη, αλλά και αλλού, όμως σε χρόνο, με τρόπο και υπό συνθήκες που η ίδια θα το επιλέξει» ανέφερε επί λέξει ο πρωθυπουργός, δημιουργώντας σύγχυση για το εάν άλλαξε η εθνική γραμμή την οποία σαφώς όρισε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, καθώς η διαφορά στην ποιότητα των δύο δηλώσεων είναι πασίδηλη.

Παρ’ όλα αυτά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε απορρίψει κατηγορηματικά λίγο νωρίτερα την κριτική περί διαφοροποιήσεων στην εξωτερική πολιτική, μιλώντας για «χωρίς ίχνος αλήθειας ισχυρισμούς», ενώ αίσθηση προκάλεσε και το επικό «άδειασμά» του σε στελέχη της Ν.Δ., όπως ο Γιώργος Κουμουτσάκος, τα οποία το 2018 είχαν διαφωνήσει με την επέκταση της αιγιαλίτιδας στο Ιόνιο, λέγοντας πως «πράγματι υπήρξαν τότε απόψεις για το κατά πόσο η χρονική συγκυρία θα ήταν ωφέλιμη, δεν υπήρχε όμως δική μου δήλωση». Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα, σχολιάζοντας πως είναι «κυνηγημένος από το φάντασμα των ανεκπλήρωτων προσδοκιών» του.

Κατήγγειλε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε πίσω στην επέκταση της αιγιαλίτιδας επειδή φοβήθηκε τις αντιδράσεις των Τούρκων, επικαλούμενος το απόσπασμα από το βιβλίο του Νίκου Κοτζιά, το οποίο μάλιστα διάβασε μέσα από την «Εστία».

Αναφορικά με την επέκταση στο Ιόνιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως «η επέκταση προς Δυσμάς στέλνει μήνυμα προς Ανατολάς σε όσους προσπαθούν με απειλές και λεονταρισμούς να μας στερήσουν το δικαίωμα». Για τις δε διερευνητικές επαφές που επανεκκινούν, υποστήριξε πως η Ελλάδα προσέρχεται με ελπίδες και αυτοπεποίθηση, αλλά και με «μηδενική αφέλεια», λέγοντας πως πρόκειται για άτυπες, μη δεσμευτικές συζητήσεις.

«Καμία συζήτηση δεν μπορεί να αφορά εθνική κυριαρχία και δικαιώματα της χώρας» ξεκαθάρισε πάντως. Σημειωτέον, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αναφορικά με την απουσία κυρώσεων προς την Τουρκία, λέγοντας πως αυτές είναι μέσο κι όχι αυτοσκοπός και πως «θα βλάψουν πρωτίστως τον τουρκικό λαό εάν εφαρμοστούν».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα