Πλασματικά έτη: Το κόστος εξαγοράς για μη μισθωτούς

Η μηνιαία εισφορά με βάση την ασφαλιστική κατηγορία και η έκπτωση στις μητέρες. Τι ισχύει όταν έχει διακοπεί η ασφάλιση

Την προσαρμογή της διαδικασίας και του κόστους εξαγοράς πλασματικών ετών ασφάλισης στα νέα δεδομένα που δημιούργησε ο νόμος 4670/2020 ορίζει εγκύκλιος που εξέδωσε ο ΕΦΚΑ.

Καθώς ο λεγόμενος και «νόμος Βρούτση» κατήργησε το προηγούμενο καθεστώς υπολογισμού εισφορών των μη μισθωτών με βάση το εισόδημα και επανέφερε τις κλάσεις, ανάλογες είναι και οι αλλαγές για τα πλασματικά έτη, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2020.

Ειδικότερα, σε περίπτωση μοναδικής ή πολλαπλής μη μισθωτής απασχόλησης, η μηνιαία εισφορά εξαγοράς υπολογίζεται με βάση την ασφαλιστική κατηγορία που έχει επιλεγεί κατά το έτος υποβολής της αίτησης αναγνώρισης: π.χ., ελεύθερος επαγγελματίας ασφαλισμένος στον τ. ΟΑΕΕ, που για το έτος 2020 έχει επιλέξει την 3η ασφαλιστική κατηγορία, υποβάλλει τον Οκτώβριο του 2020 αίτηση για αναγνώριση τριών ετών ασφάλισης λόγω σπουδών.

Το ποσό της μηνιαίας εισφοράς εξαγοράς ανέρχεται σε 3 έτη x 12 μήνες x 236 € μηνιαία εισφορά που αντιστοιχεί στην 3η ασφαλιστική κατηγορία = 8.496 €. Επισημαίνεται επίσης ότι η αναγνώριση δεν μπορεί να γίνει σε ασφαλιστική κατηγορία μικρότερη της πρώτης, και επομένως σε αυτήν υπάγονται και οι νέοι (έως πέντε έτη ασφάλισης) ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι.

Σε ό,τι αφορά τις ασφαλισμένες μητέρες, η μηνιαία εισφορά εξαγοράς υπολογίζεται σε εφαρμογή των διατάξεων του ν. 3655/2008, που προβλέπουν την καταβολή μειωμένων κατά 50% ασφαλιστικών εισφορών κύριας σύνταξης λόγω μητρότητας: π.χ., ελεύθερη επαγγελματίας ασφαλισμένη στον τ. ΟΑΕΕ, που για το έτος 2020 έχει επιλέξει την 1η ασφαλιστική κατηγορία και καταβάλλει μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές λόγω μητρότητας, που αντιστοιχεί στο μηνιαίο ποσό των 77,50 € Κ.Σ. (155 € x 50%), υποβάλλει τον Οκτώβριο 2020 αίτηση για αναγνώριση δύο ετών χρόνου ασφάλισης λόγω σπουδών. Το ποσό της μηνιαίας εισφοράς εξαγοράς ανέρχεται σε 2 έτη x 12 μήνες x 155 € μηνιαία εισφορά που αντιστοιχεί στην 1η ασφαλιστική κατηγορία = 3.720 €.

Τέλος, αιτούντες αναγνώριση χρόνου, που κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης έχουν διακόψει την ασφάλιση, αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση ως εξής: Εάν κατά το έτος υποβολής του αιτήματος αναγνώρισης είχαν ενεργή ασφάλιση, άρα είχαν επιλέξει ασφαλιστική κατηγορία, η εισφορά αναγνώρισης υπολογίζεται επί της ασφαλιστικής κατηγορίας της επιλογής τους: π.χ., πολιτικός μηχανικός, ασφαλισμένος στο π. ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, που για το έτος 2020 έχει επιλέξει την 1η ασφαλιστική κατηγορία, διακόπτει την ασφάλιση τον 09/20 και υποβάλλει τον Νοέμβριο του 2020 αίτηση για αναγνώριση χρόνου σπουδών ενός έτους. Το ποσό της μηνιαίας εισφοράς εξαγοράς ανέρχεται σε 1 έτος x 12 μήνες x 155 € μηνιαία εισφορά Κ.Σ. που αντιστοιχεί στην 1η Α.Κ. = 1.860 €.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα