Κατεχόμενα: Κρεσέντο προκλήσεων από Ερντογάν

Χαρακτήρισε στην «ψευδοβουλή» την εισβολή στην Κύπρο «ηρωικό έπος» και επανέλαβε τα περί λύσης δύο κρατών

Δεν υπήρχε περίπτωση να αφήσει την ευκαιρία της επίσκεψης στα Κατεχόμενα ανεκμετάλλευτη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και εκστόμισε για ακόμα μια φορά τις εθνικιστικές κορόνες που συνηθίζει. Μη αφήνοντας εκτός μενού και τις εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Αθήνας αλλά και των Κυπρίων, ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της επίσημης διήμερης επίσκεψής του στα υπό κατοχή εδάφη της Κύπρου μίλησε στη «βουλή» του ψευδοκράτους (με την ομιλία να μεταδίδεται ζωντανά από γιγαντοοθόνες εκτός του κτιρίου) και, συν τοις άλλοις, έταξε έργα, ενώ επανέλαβε και τα περί λύσης δύο κρατών αναφορικά με το Κυπριακό, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την τουρκική εισβολή του 1974 «ηρωικό έπος».

«Σήμερα είναι μια πολύ πολύ σημαντική και με νόημα ημέρα. Σήμερα διακηρύσσουμε και πάλι σε ολόκληρο τον κόσμο την αιώνια και παντοτινή αδελφοσύνη μας, η οποία αντλεί τη δύναμή της από το αίμα των ηρώων μας μεταξύ της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ, είτε το θέλουν είτε όχι» δήλωσε και πρόσθεσε πως «ο Τούρκος κρατά τον λόγο του, αλλά ο Ελληνας δεν τηρεί τον λόγο του. Δεν είναι δυνατόν να τους πιστέψουμε πια και να χάσουμε άλλα 50 χρόνια. Όσο κι αν αυτό το κλίμα αδελφότητας έχει ενοχλήσει ορισμένους στην Αμερική, εμείς θα περπατήσουμε αποφασιστικά σε αυτό το μονοπάτι» τόνισε, μένοντας πιστός στη ρητορική της Αγκυρας και αφήνοντας αιχμές κατά των ΗΠΑ. «Ξέρουμε πολύ καλά ποιος είναι ο εισβολέας στο νησί» είπε ο Ερντογάν, συμπληρώνοντας ότι «η ΕΟΚΑ και όσοι ακολούθησαν αυτή την αντίληψη δεν είδαν ποτέ ισότιμους τους Τ/Κ. Δεν υπήρχε τίποτα που δεν συζητήθηκε στις διαπραγματεύσεις. Τα φρούδα όνειρα της ελληνοκυπριακής πλευράς, που συνεχίζουν να βλέπουν τους Τουρκοκυπρίους ως μειονότητα, έφεραν αδιέξοδο».

«Στο νησί υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη και λαοί – η διεθνής κοινότητα αργά ή γρήγορα θα το δεχτεί. Δεν εποφθαλμιούμε κανενός γη και δικαιώματα» κατέληξε, υποστηρίζοντας πλήρως τον Ερσίν Τατάρ και τις προτάσεις που κατέθεσε στη Γενεύη. Στο πλαίσιο του κρεσέντο προκλητικότητας, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την εισβολή ως μια «μεγάλη εθνική υπόθεση της Τουρκίας και του ηρωικού έπους του 1974» και προχώρησε σε σκληρή επίθεση προς την ελληνοκυπριακή πλευρά. «Η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι συνεχίζουν με μια θετική ατζέντα, αλλά η ελληνική πλευρά -η οποία εγκατέλειψε τις διαπραγματεύσεις- δεν επιθυμεί μια λύση» σημείωσε σύμφωνα με την ηλεκτρονική Daily Sabah.

Τέλος, ο «σουλτάνος» προανήγγειλε την οικοδόμηση νέου ψευδοπροεδρικού μεγάρου και εθνοσυνέλευσης, αφού, όπως είπε, ο «τουρκοκυπριακός λαός δεν έχει αυτά που του αξίζει», ενώ ανακοίνωσε πως θα φτιάξει και έναν εθνικό κήπο. «Θέλουμε επίσης να φτιάξουμε έναν εθνικό κήπο. Αυτή είναι η απόδειξη της ύπαρξης ενός κράτους. Με την υλοποίηση αυτού του έργου, κάποιος θα μπορέσει να δει τι είδους κράτος είναι η Βόρεια Κύπρος. Νομίζω ότι θα ήταν σκόπιμο να μετατρέψουμε αυτό το ιστορικό κτίριο, όπου ανακηρύχθηκε η ΤΔΒΚ, σε μουσείο και να το αφήσουμε σε νέες γενιές» είπε. Και αυτά ήταν τα «καλά νέα» που είχε υποσχεθεί πως θα ανακοινώσει, προτού φτάσει στο νησί. Ενώ, με περίσσια έπαρση στο ύφος του και αρκετή ειρωνεία, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει το λεγόμενο «προεδρικό μέγαρο» του ψευδοκράτους «φαβέλα που ξέμεινε από τους Αγγλους».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα