Επιτροπή ανταγωνισμού: Μικρό… χαλιφάτο στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο

Το «ύποπτο» άρθρο 4 στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε προς δημόσια διαβούλευση καλοκαιριάτικα και η προφητική συνέντευξη Λιανού

Από τη Μαρία Παναγιώτου

Σε μικρό χαλιφάτο, με υπερεξουσίες που θα μπορούσαν να αγγίζουν ακόμη και τον ευαίσθητο τομέα της ενέργειας, που τόσο μας έχει απασχολήσει τις τελευταίες μέρες λόγω των σεναρίων για τοποθέτηση ανεμογεννητριών στις καμένες εκτάσεις, φαίνεται πως θα μετατραπεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού με χαλίφη τον πρόεδρό της Ιωάννη Λιανό, όπως προκύπτει από το νομοσχέδιο που κατατέθηκε προς δημόσια διαβούλευση στις 6 Αυγούστου και το οποίο υπογράφει ο εποπτεύων την ανεξάρτητη Αρχή υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την ερμηνεία του άρθρου 4 του νομοσχεδίου, στο οποίο εισάγεται ο όρος «οικοσύστημα δομικής σημασίας», το οποίο στη συνέχεια ορίζεται ως «ένα σύμπλεγμα αλληλένδετων και σε σημαντικό βαθμό αλληλοεξαρτώμενων οικονομικών δραστηριοτήτων». Φυσικά, δεν υποθέτουμε πως τα οικοσυστήματα που ενδιαφέρουν την επιτροπή (και τον κ. Λιανό προσωπικά) είναι τα ψιλικατζίδικα και τα σουβλατζίδικα της χώρας και οι προμηθευτές τους.

Προφανώς ο ένας κλάδος ενδιαφέροντός του θα μπορούσε να είναι οι τηλεπικοινωνίες (έχει εκδηλώσει άλλωστε το ενδιαφέρον του σε συνέντευξη) και ο άλλος -όπως προαναφέραμε- η ενέργεια. Ο μεν κλάδος των τηλεπικοινωνιών ρυθμίζεται σήμερα από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και η ενέργεια από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), όπου νομική σύμβουλος είναι η σύζυγος του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν, βεβαίως, είναι: Ποια ακριβώς υπηρεσία έχει προσφέρει ο κ. Λιανός στο Μαξίμου, ώστε να αποφασίζεται τώρα να του δοθούν παραπάνω αρμοδιότητες; Γιατί βιάστηκε να περιλάβει ο κ. Λιανός διατάξεις για τα οικοσυστήματα, ενώ πρόκειται σύντομα να υπάρξει κοινοτική Οδηγία γι’ αυτά; Ποια σχέδια βρίσκονταν έτοιμα στο συρτάρι κι έπρεπε να τεθούν εν κρυπτώ σε εφαρμογή, εν μέσω καταστροφικών πυρκαγιών και καλοκαιρινών διακοπών; Ο κ. Γεραπετρίτης είχε κάποια συμμετοχή στη σύνταξη του εν λόγω νομοσχεδίου; Γιατί επιλέχτηκε αυτή η ημέρα κατάθεσης στη διαβούλευση; Ας μην ξεχνάμε πως ειδικώς η 6η Αυγούστου ήταν η ημέρα που ξεδιπλωνόταν το μέγεθος της πύρινης τραγωδίας με παράλληλα μέτωπα στην Αττική, στην Εύβοια και την Ηλεία.

Αποδεικτικό της ύπαρξης συγκεκριμένου σχεδιασμού είναι το γεγονός πως η έναρξη της διαδικασίας δεν ανακοινώθηκε ποτέ από τη δραστήρια -σε ό,τι αφορά μόνο τη δημοσιότητα- Επιτροπή Ανταγωνισμού και πως, ενώ αρχικά η ημερομηνία ολοκλήρωσης της διαβούλευσης είχε οριστεί για τις 20 Αυγούστου, η ημερομηνία άλλαξε για τις 27 Αυγούστου έπειτα από σχετικό δημοσίευμα που κατακεραύνωνε το στήσιμο της διαδικασίας.

Ακόμη και με αυτή την παράταση, όμως, είναι αμφίβολο εάν το νομοσχέδιο θα συγκεντρώσει τα επιθυμητά για την τήρηση των δημοκρατικών διαδικασιών σχόλια, αφού όσοι θα μπορούσαν να συνδράμουν στον σχολιασμό του είναι είτε διακοπές είτε απασχολημένοι με την επικαιρότητα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως μόνο ένας ιδιώτης είχε σχολιάσει έως χθες κάποια άρθρα.

Προφανώς, κάποιοι δεν ορρωδούν προ ουδενός προκειμένου να πετύχουν τις φιλοδοξίες τους κι αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός πως δεν διστάζουν να εκμεταλλευτούν ακόμη και τη στιγμή που η χώρα μας συρρικνώνεται μέσα από καπνούς. Αποδεικνύεται ακόμη από το γεγονός ότι, ενώ γενικώς το νομοσχέδιο τιτλοφορείται ως η ενσωμάτωση της Οδηγίας της Ε.Ε. 2019/1, η οποία δημιουργήθηκε για να θωρακιστεί περαιτέρω η ανεξαρτησία των Επιτροπών Ανταγωνισμού των κρατών-μελών, στην πραγματικότητα και ακροβατικούς αυτοσχεδιασμούς περιέχει και δεν τηρεί ούτε το γράμμα ούτε καν το πνεύμα του ευρωπαϊκού κειμένου.

Και κυρίως, καθιστά την επιτροπή ακόμη πιο εξαρτώμενη από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Φυσικά, εάν πραγματικά ενσωματωνόταν η Οδηγία, τα μέλη της επιτροπής, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος, που διορίστηκαν από την κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2019, θα έπρεπε να αποχωρήσουν από τη θέση τους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα