Επιτέλους! Η Ελλάδα σφραγίζει τα σύνορά της στους Αφγανούς

Ξεκάθαρο μήνυμα στις Βρυξέλλες από την κυβέρνηση μετά την επάνοδο των Ταλιμπάν. Συναγερμός σε χερσαία και θαλάσσια σύνορα

Την προστασία των συνόρων της χώρας έθεσε ως προτεραιότητα η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που πραγματοποιήθηκε χθες.
Οπως τονίστηκε στη σχετική ανακοίνωση, σε αυτήν συζητήθηκε ο σχεδιασμός τόσο σε ευρωπαϊκό και σε διμερές όσο και σε εθνικό επίπεδο για την ανάγκη προστασίας των συνόρων και την αποφυγή μιας νέας ανθρωπιστικής κρίσης. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, οι ελληνικές Αρχές βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορα για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.

Στη συνεδρίαση έγινε αξιολόγηση των εξελίξεων στο Αφγανιστάν και τέθηκε επί τάπητος και ο συντονισμός για τον ασφαλή απεγκλωβισμό και την επιστροφή από το Αφγανιστάν προσώπων και των οικογενειών τους που συνεργάστηκαν με τις ελληνικές δυνάμεις. Την ευθύνη για τις απαραίτητες ενέργειες για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου θα έχει, όπως ανακοινώθηκε, το υπουργείο Εξωτερικών.

Στη συνεδρίαση έλαβαν μέρος μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.
Λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης συμμετείχε στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. με αντικείμενο τη μεταναστευτική πίεση στα σύνορα Λιθουανίας – Λευκορωσίας.

Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στην αλληλεγγύη την οποία επέδειξε η Ελλάδα προς τη Λιθουανία από την πρώτη στιγμή της κρίσης εκεί, και υπογράμμισε ότι την αλληλεγγύη που η Ελλάδα μαζί με τα άλλα κράτη-μέλη πρώτης γραμμής επιζητεί στο πλαίσιο της αναμόρφωσης της ευρωπαϊκής πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου την αποδεικνύει έμπρακτα και ουσιαστικά σε όποιον την έχει ανάγκη, όπως έκανε με τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Πολωνία. Όσον αφορά όμως τα αναμενόμενα μεταναστευτικά κύματα από το Αφγανιστάν, ο Νότης Μηταράκης τόνισε ότι απαιτούνται ενιαία στάση της Ε.Ε. και λήψη των κατάλληλων μέτρων στήριξης των χωρών της περιοχής που θα επηρεαστούν από το μεταναστευτικό κύμα, και επισήμανε την ανάγκη να σταλούν τα σωστά μηνύματα, προκειμένου να αποφευχθεί μία νέα μεταναστευτική κρίση, την οποία η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να επωμιστεί.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε ακόμη την ανάγκη συλλογικής και αποφασιστικής δράσης της Ε.Ε. έναντι των συστηματικών προσπαθειών εργαλειοποίησης του Μεταναστευτικού για πολιτικούς λόγους από τρίτες χώρες που παρατηρούνται τελευταία, αναφερόμενος στα γεγονότα του περσινού Μαρτίου. «Αυτονόητα θα πρέπει να δώσουμε άσυλο σε αυτούς που εργάστηκαν για τα κράτη-μέλη και την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά πρέπει να δράσουμε προληπτικά αποφεύγοντας παράτυπες μεταναστευτικές ροές» ήταν η κατακλείδα του Νότη Μηταράκη, που μετέφερε στους Ευρωπαίους ομολόγους του τη στάση που αποφασίστηκε στο ΚΥΣΕΑ. Νωρίτερα το πρωί σε τηλεοπτική του παρουσία ο υπουργός ακόμη μια φορά επανέλαβε πως η Ελλάδα δεν θα δεχτεί να είναι η πύλη εισόδου για παράτυπες ροές προς την Ε.Ε.

Καμπανάκι από τον Μουτζούρη: Οι μετανάστες θα «πνίξουν» τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου

Τον κώδωνα του επερχόμενου κινδύνου κρούει με ανακοίνωσή της η Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου, τονίζοντας ότι τα νησιά δεν θα αντέξουν να ξαναζήσουν στιγμές παρόμοιες με αυτές του 2015, εν όψει του επερχόμενου μεταναστευτικού κύματος από το Αφγανιστάν.

Οπως τονίζεται σε αυτήν, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, πρώτος αποδέκτης των εισερχομένων παρανόμως μεταναστών και προσφύγων, συμμερίζεται απολύτως τους εκφραζόμενους φόβους. Φόβοι που εκφράζονται ιδιαίτερα μετά τις επανειλημμένες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων σχετικά με την «υποχρέωση» της Ευρωπαϊκής Ενωσης να δεχθεί πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, την ίδια στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι τα κύματα αυτά μπορεί να «πνίξουν» τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Στην ανακοίνωση ζητείται από την κυβέρνηση να ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα ώστε να αποφευχθεί η παράνομη είσοδος. Ταυτόχρονα όμως τονίζεται ακόμη μια φορά ότι πλέον είναι ακόμη πιο επίκαιρο το αίτημα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για «καμία δομή μεταναστών στις κρίσιμες γεωγραφικά νήσους και την ταχεία εκκένωσή τους από τους ήδη ευρισκόμενους σε αυτά μετανάστες». Αίτημα το οποίο ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κ. Μουτζούρης θέτει εδώ και μήνες στους κυβερνώντες, χωρίς όμως ανταπόκριση.

Μάλιστα στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται και η πρόσφατη δήλωση του βουλευτή Δωδεκανήσου της Ν.Δ. και τ. υφυπουργού κ. Κόνσολα, ο οποίος δήλωνε ότι η χώρα και τα νησιά δεν αντέχουν να σηκώσουν το βάρος του μεταναστευτικού κύματος από τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ενώ τονίζεται η «βεβαιότητά» του ότι η κυβέρνηση έχει πλήρη αντίληψη του προβλήματος και εργάζεται ήδη για «να αποτρέψει τη μετατροπή του αφγανικού προβλήματος σε μεταναστευτικό πρόβλημα που αφορά μόνον την Ελλάδα».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα