Ρίγος στο «ύστατο χαίρε» του Μίκη! Όλοι φώναξαν «Αθάνατος»

Στην αγκαλιά της κρητικής γης από χθες ο οικουμενικός Ελληνας. Με «Ζορμπά» και πολλά γνωστά τραγούδια του η κηδεία

Η κρητική γη κλείνει από χθες στην αγκαλιά της τον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος αναπαύεται πλέον δίπλα στους αγαπημένους του γονείς και στον αδελφό του στον Γαλατά Χανίων, όπως ήταν η τελευταία του επιθυμία. Η σορός του μεγάλου μουσικοσυνθέτη έφτασε στην Κρήτη χθες το πρωί με πλοίο της γραμμής από τον Πειραιά και καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού οι επιβάτες δεν σταμάτησαν ούτε λεπτό να τραγουδούν τα τραγούδια του.

Στο λιμάνι υποδέχτηκαν τη σορό του Μίκη μέλη της οικογένειας του κορυφαίου δημιουργού, ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, η πρώην γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και πλήθος πολίτες που θέλησαν να τιμήσουν τον διεθνούς φήμης μουσικοσυνθέτη. Η πομπή κατευθύνθηκε προς την πόλη των Χανίων και στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, όπου άνθρωποι από όλο το νησί αποχαιρέτησαν τον συντοπίτη τους με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα, δάκρυα στα μάτια και φωνάζοντας «Αθάνατος».

Δεκάδες βρακοφόροι τραγούδησαν ριζίτικα τραγούδια, όπως «Τον ανδρειωμένο μην τον κλαις», ενώ η φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου Χανίων παιάνιζε συνθέσεις του εκλιπόντος. Από τη Δημοτική Αγορά, το φέρετρο μεταφέρθηκε στη Μητρόπολη Χανίων, όπου εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα, ενώ φοιτητές τραγουδούσαν τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Σε όλη τη διάρκεια της κηδείας στην πόλη των Χανίων και στο χωριό Γαλατάς παρέμειναν κλειστές όλες οι δημοτικές υπηρεσίες σε ένδειξη πένθους.

Στη μητρόπολη παρευρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης και Νίκος Ηγουμενίδης και ο παλιός σύντροφος του Μίκη στην Αριστερά Μίμης Ανδρουλάκης. Έξω από τον ναό, ο Γερμανός διευθυντής χορωδίας Henning Zierock, παλιός συνεργάτης και φίλος του μεγάλου μουσουργού, έπαιζε τις μελωδίες του με την κιθάρα του.

Ακολούθησε η εξόδιος ακολουθία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στον Γαλατά, όπου παρέστησαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, βουλευτές, δήμαρχοι, εκπρόσωποι των Αρχών και η οικογένεια του εκλιπόντος.

«Ο Μίκης Θεοδωράκης θα είναι πάντα εδώ. Θα είναι για πάντα εδώ, το έργο του αθάνατο. Ενας μεγάλος Ελληνας, ένας μεγάλος μουσουργός. Τον αποχαιρετούμε σήμερα όπως του αξίζει. Τον τελευταίο μεγάλο Ελληνα του 20ού αιώνα. Τα τραγούδια του θα τα σιγοψιθυρίζουμε και θα τα τραγουδάμε, εμείς, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας, σε ανάμνηση αυτού του μεγάλου, του σπουδαίου, του μοναδικού, Ελληνα της Ρωμιοσύνης» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στον οποίο ο Μίκης Θεοδωράκης είχε εκφράσει την επιθυμία του να ταφεί στον Γαλατά, δήλωσε: «Αυτή ήταν η τελευταία του επιθυμία. Κι εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα, το τραγούδι. Με τα τραγούδια αυτά που μας έμαθε από μικρά παιδιά και που θα τα συνεχίζουν τα παιδιά μας, θα τα συνεχίσουν τα εγγόνια μας. Θα τα τραγουδάει όλη η Ελλάδα κι όλος ο κόσμος».

Πάνω στο φέρετρο του παγκόσμιου συνθέτη υπήρχε το βραβείο Λένιν. Επικήδειους λόγους εκφώνησαν εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη και ο δήμαρχος Χανίων. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή του αποχαιρετισμού του Μίκη από την κόρη του Μαργαρίτα, η οποία δεν είχε κάνει καμία δήλωση τις προηγούμενες ημέρες, εν μέσω της δικαστικής εμπλοκής για τον τόπο της κηδείας, και δεν είχε δώσει το «παρών» στη Μητρόπολη Αθηνών. Μάλιστα, επέλεξε να αποχαιρετήσει τον πατέρα της τραγουδώντας το «Παλικάρι» σε στίχους και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη από το «Αρχιπέλαγος» το 1959.

«Θα είσαι για πάντα ζωντανός μέσα στις καρδιές όλων των ανθρώπων, μα περισσότερο στη δική μου καρδιά» κατέληξε συγκινημένη η Μαργαρίτα Θεοδωράκη.

Το φέρετρο με τη σορό του Μίκη Θεοδωράκη ασπάστηκαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι πολιτικοί αρχηγοί και τα μέλη της οικογένειάς του. Μετά το τέλος της νεκρώσιμης ακολουθίας, η σορός του μεγάλου Ελληνα συνθέτη μεταφέρθηκε πεζή με πομπή στο κοιμητήριο του χωριού. Εκεί ήταν η κόρη του Μαργαρίτα, ο γιος του Γιώργος, τα εγγόνια του, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η υπουργός Πολιτισμού και πλήθος κόσμου.

Την ώρα της ταφής ο Δημήτρης Μπάσης, η Πέγκυ Ζήνα και η Μελίνα Ασλανίδου τραγούδησαν αγκαλιασμένοι εμβληματικά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, όπως το «Μάνα μου και Παναγιά» και «Στο περιγιάλι το κρυφό». Ο ύστατος αποχαιρετισμός έγινε υπό τους ήχους μπουζουκιών από μέλη της λαϊκής ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» που έπαιξαν τον «Ζορμπά», την εμβληματική σύνθεση που έκανε τον Μίκη γνωστό σε όλο τον κόσμο και θα συντροφεύει και τις επόμενες γενιές.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα