Ένας υποτονικός πολιτικός μονόλογος χωρίς προτάσεις εξόδου από τη σύνθετη κρίση

Χαμηλοί τόνοι, θολά μηνύματα

Ρεπορτάζ Γιώργος Χατζηδημητρίου

Η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της εμφάνισής του στη φετινή ΔΕΘ, δεν περιείχε καθαρά μηνύματα προς τη χειμαζόμενη κοινωνία. Επί 3,5 ώρες, οι πολίτες, στα όρια των αντοχών τους, παρακολούθησαν έναν υποτονικό πολιτικό μονόλογο, χωρίς εξάρσεις και κυρίως χωρίς προτάσεις εξόδου από τη βαριά και σύνθετη κρίση.

Το απειλητικό φάσμα των πρόωρων εκλογών, που είναι φανερό ότι σχεδιάζει το Μαξίμου, σε συνδυασμό με την προγραμματική ανεπάρκεια του ΣΥΡΙΖΑ, που αφήνει ασυγκίνητους τους πολίτες, παρά τη διαπιστωμένη κυβερνητική φθορά, προκαλούν εμφανείς αρρυθμίες και πολιτική αμφιθυμία στην τακτική του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αποφεύγει μέχρι στιγμής να απαντά σε ενοχλητικές ερωτήσεις για την πολιτική του μοίρα σε περίπτωση νέας εκλογικής ήττας.

Όσοι, εκτός από τους επαγγελματίες δημοσιογράφους, επιστράτευσαν τα ύστατα αποθέματα υπομονής προκειμένου να παρακολουθήσουν την πολύωρη διαδικασία είδαν έναν άνευρο και πολιτικά πλαδαρό Τσίπρα, ο οποίος δεν κατάφερε να στείλει διαυγή μηνύματα στους πολίτες. Είναι ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε να ζητήσει εκλογές, καλώντας όμως τον πρωθυπουργό «αν είναι τόσο ανεύθυνος κι αν έχει το θάρρος», μεσούσης της πανδημίας, να στήσει κάλπες, δείχνοντας ότι τις φοβάται! «Συνενοχή και συμμετοχή σε αυτή την ευθύνη από εμάς δεν θα την έχει» είπε και, δηλώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση το κόμμα του είναι έτοιμο, πρόσθεσε: «Από εκεί και πέρα, εγώ δεν θα γίνω Μητσοτάκης. Αυτό που έκανε ο κ. Μητσοτάκης από τη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία της Ν.Δ., και ήταν να ζητά κάθε μέρα εκλογές, όταν η χώρα ήταν σε κρίσιμη κατάσταση και δεν έκλειναν οι αξιολογήσεις, εμείς δεν θα το κάνουμε. Δεν είναι στην κουλτούρα μου».

Όπως εκτίμησε, ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχειρεί να ανακόψει τη ραγδαία φθορά μέσω των εκλογών και σχολίασε αναφερθείς στην περιβόητη πρωθυπουργική διατύπωση για τις γαλοπούλες: «Οι ψευτοκουτσαβακισμοί για γαλοπούλες δεν αναδεικνύουν πυγμή, αναδεικνύουν αδυναμία. Θα του συνιστούσα να είναι πιο φειδωλός».

Απ’ ό,τι φάνηκε, επίσης, εκτός από εκλογικά ανέτοιμος, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ακόμα διαμορφωμένη ατζέντα στρατηγικών συνεργασιών για την επόμενη μέρα. Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι «αυτό που θα κρίνει την επόμενη μέρα των εκλογών είναι το αποτέλεσμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσέρχεται τις εκλογές ζητώντας νίκη για σχηματισμό κυβέρνησης και ο κ. Μητσοτάκης λέει “μην τους δίνετε και μεγάλη σημασία, γιατί θα υπάρξουν και επόμενες”. Αυτό είναι παγίδα και για τον κ. Μητσοτάκη. Εμείς επιμένουμε ότι θα πρέπει να υπάρξουν προγραμματικές συγκλίσεις επί τη βάσει καθαρών θέσεων».

Εξέφρασε δε την προσδοκία, δείχνοντας ότι δεν πιστεύει σε καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη Κυριακή, ότι «καμία από τις προοδευτικές δυνάμεις δεν θα αναλάβει την ευθύνη να οδηγήσει σε δεύτερες εκλογές και να δώσει σανίδα σωτηρίας στον κ. Μητσοτάκη να συνεχίσει την αντιλαϊκή του πολιτική».

Το δίλημμα, όπως τόνισε, είναι αν «την επομένη των εκλογών, ο καθένας και η καθεμιά θα αναλάβει τις ευθύνες του για μια προοδευτική διακυβέρνηση ή θα υπάρξουν εκλογικοί εκβιασμοί, δεύτερες εκλογές και περιπέτειες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο από την ομιλία του όσο και από τη συνέντευξη απουσίαζαν τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, και ειδικά το Κυπριακό, για το οποίο ειδικώς δεν ειπώθηκε λέξη! Αναλώθηκε όμως μεγάλο μέρος σε προσωπικές επιθέσεις στον πρωθυπουργό, αλλά και στην περιγραφή της μεσαίας τάξης. «Εγώ είμαι γέννημα θρέμμα της μεσαίας τάξης. Αν δεν έχω εγώ το δικαίωμα να μιλάω γι’  αυτήν, τότε ποιος έχει; Ο κ. Μητσοτάκης, που δεν ξέρει πόσο κάνει το ψωμί;» εξανέστη κάποια στιγμή ο Α. Τσίπρας.  Ειρωνικά, στο τέλος, σχολίασε και τις αμερικανικές επινοήσεις στην επικοινωνιακή εκστρατεία του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι η επικοινωνία έχει και τα όριά της. «Πέρα από τον Ντάλτον, το ζήτημα είναι τι θα κάνουμε με τον Ραν Ταν Πλαν και με αυτούς που ανακάλυψαν Φαρ Ουέστ στα Φάρσαλα» σχολίασε.

Ως προς τη διαδικασία, θετικό ήταν το γεγονός ότι, χάρη και στην παρέμβαση του εκπροσώπου Τύπου Νάσου Ηλιόπουλου, η χθεσινή συνέντευξη είχε ορθότερους και δημοκρατικότερους κανόνες, παρότι και πάλι έγιναν ορισμένες ανόητες διακρίσεις ως προς τη σειρά των ερωτήσεων. Σε αντίθεση πάντως με την πάγια πρακτική του συστήματος Μητσοτάκη, όπου ερωτήσεις, ανώδυνου σχετικά περιεχομένου, δικαιούνται προνομιακά μόνο τα φιλικά ή υποτελή ΜΜΕ, στη χθεσινή συνέντευξη ο λόγος δόθηκε σχεδόν σε όλους. Τέλος, ορθή ήταν η πρωτοβουλία να απαντηθούν γραπτώς από τον κ. Τσίπρα οι ερωτήσεις των μέσων ενημέρωσης που δεν πρόλαβαν να λάβουν τον λόγο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα