Λύσσα των Τούρκων για τη συμφωνία με τη Γαλλία

Οργισμένη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ που… βλέπει «μαξιμαλιστικές αξιώσεις» της Ελλάδας και εξαπολύει νέες απειλές

Μετά τον εμφανή εκνευρισμό σειράς στελεχών της Αγκυρας αλλά και των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, ήρθε και η πρώτη επίσημη αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που με μία επιθετική ανακοίνωση σχολίασε τη στρατηγική συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με τη Γαλλία (και για την οποία το Βερολίνο τόνισε πως σαφώς δεν στρέφεται εναντίον κάποιου εταίρου στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ), στην οποία περιλαμβάνεται και η αγορά των υπερσύγχρονων φρεγατών Belharra.

Η Τουρκία προχώρησε σε νέες απειλές κατά της Ελλάδας, κατηγορώντας την Αθήνα για «μαξιμαλιστικές θέσεις» σε ό,τι αφορά τις θαλάσσιες ζώνες και τον εναέριο χώρο, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει πως όσο η Αθήνα εξοπλίζεται τόσο η Αγκυρα θα διεκδικεί τα «δικαιώματά της» στην περιοχή.

Όπως μάλιστα ισχυρίζεται εντελώς υποκριτικά η τουρκική διπλωματία, οι ελληνικές θέσεις δεν συμφωνούν με το Διεθνές Δίκαιο και συνάμα απειλούν την περιφερειακή ειρήνη!

Σχολιάζοντας αυτή καθαυτή τη συμφωνία με τη Γαλλία, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ έκανε λόγο για «μάταιες προσπάθειες» από την ελληνική πλευρά, που θα έχουν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί ακόμα περισσότερο «η αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τα τουρκικά δικαιώματα στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο».

Ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα, αντί για συνεργασία, επιλέγει την πολιτική εξοπλισμών, απομόνωσης και αποξένωσης της Τουρκίας. Μια πολιτική που, σύμφωνα με την Αγκυρα, «θα βλάψει την ίδια την Ελλάδα και την Ε.Ε., της οποίας είναι μέλος, και θα απειλήσει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

«Οι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελλάδας για τη θαλάσσια δικαιοδοσία και τον εναέριο χώρο είναι αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο. Είναι όνειρο θερινής νυκτός ότι η Ελλάδα μπορεί να μας κάνει να αποδεχτούμε αυτές τις διεκδικήσεις, οι οποίες αμφισβητούνται και από τη διεθνή κοινότητα, διαμορφώνοντας διμερείς στρατιωτικές συμμαχίες εναντίον της Τουρκίας, με τρόπο που βλάπτει τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ. Τέτοιες μάταιες προσπάθειες θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο».

Απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις των Τούρκων έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου: «Καμία από τις κινήσεις που κάνει η Ελλάδα δεν παρεκκλίνει από αυτά που ορίζει το Διεθνές Δίκαιο και έχουν συνυπογράψει όλα τα πολιτισμένα κράτη… Άλλος έχει αναθεωρητικές τάσεις εδώ στη γειτονιά μας».

Ο κ. Οικονόμου πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι «συνηθισμένη σε αυτές τις αντιδράσεις, αλλά δεν παίρνουμε τις αποφάσεις μας με βάση το πώς θα αντιδράσει η Τουρκία» και τόνισε ότι «η χώρα με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα κάνει ό,τι πρέπει να κάνει».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα