Σκάνδαλο μεγατόνων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Ανέθεσε χωρίς διαγωνισμό έρευνα σε εταιρία δημοσκοπήσεων στην οποία είχε επιβάλει βαρύ πρόστιμο για αθέμιτες πρακτικές

Από τη Μαρία Παναγιώτου

Σκάνδαλο μεγατόνων αποδεικνύεται η απευθείας ανάθεση που έκανε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Ιωάννης Λιανός στην εταιρία δημοσκοπήσεων Focus Bari τον περασμένο Μάιο, αντί 9.858 ευρώ, προκειμένου να διενεργήσει έρευνα για τον κλάδο τον εφημερίδων και συγκεκριμένα «για την εναλλαξιμότητα μεταξύ των ενημερωτικών εφημερίδων και το προφίλ του αναγνωστικού κοινού». Κι αυτό γιατί η συγκεκριμένη εταιρία είναι μία εκ των δύο που έχουν τιμωρηθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού με πρόστιμο συνολικά 87.953,30 ευρώ για αθέμιτες πρακτικές (!). Δηλαδή ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Λιανός ανέθεσε έργο, με απευθείας ανάθεση, σε μία εταιρία που μόλις πριν από λίγο καιρό είχε κληθεί να πληρώσει πρόστιμο στην Ανεξάρτητη Αρχή γιατί δεν τήρησε τη νομοθεσία. Πραγματικά ανήκουστο και πρωτοφανές!

Κάποιες εξηγήσεις για το θέμα θεωρούμε πως είναι επιβεβλημένες, όχι μόνο από τον κ. Λιανό, αλλά και από τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος μπορεί να εκφράζει σε κύκλους τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο με τον οποίο δραστηριοποιείται ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, παραμένει ωστόσο ο υπουργός που τον εποπτεύει. Εξηγήσεις θα πρέπει να δώσει, όμως, και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, του οποίου αποτελεί προσωπική επιλογή ο κ. Λιανός για τη θέση του προέδρου της ανεξάρτητης Αρχής.

Η υπόθεση για την οποία τιμωρήθηκε η Focus Bari αφορούσε τη διενέργεια μετρήσεων ακροαματικότητας στην Αττική. H απόφαση δημοσιεύτηκε, μάλιστα, τον Ιανουάριο του 2019 και ανέφερε πως η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε κρίνει «κατά πλειοψηφία ότι «οι εταιρίες FOCUS BARI ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΓΟΡΑΣ Α.Ε. και MRB HELLAS Γραφείο Ερευνας Αγοράς Α.Ε. παραβίασαν το άρθρο 1 παρ. 1 ν. 3959/2011 στο πλαίσιο μεταξύ τους συνεργασίας για τη συμμετοχή σε διαγωνισμό για τη διενέργεια μετρήσεων ακροαματικότητας στην Αττική (συμφωνία οριζόντιας συνεργασίας για την από κοινού συμμετοχή σε διαγωνισμό)». Έκρινε δηλαδή η επιτροπή πως η Focus Bari συμμετείχε σε καρτελική σύμπραξη! Σε αυτή την εταιρία έδωσε ο κ. Λιανός να διεξαγάγει δημοσκόπηση, στο πλαίσιο της κανονιστικής παρέμβασης που έχει εξαγγείλει για τον χώρο της διανομής Τύπου, στον οποίο σήμερα κατέχει μονοπωλιακή θέση το πρακτορείο διανομής Αργος (ευρύτερων συμφερόντων του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη). Εξαιρετική επιλογή! Και ύποπτη…

Σπεύδοντας να απαντήσει, η Focus Bari ανέφερε τότε σε ανακοίνωση σχετικά με την εισήγηση πως είναι λανθασμένη «καθώς βασίζεται σε ένα ιδιωτικό συμφωνητικό ενδεχόμενης συνεργασίας μεταξύ της εταιρίας μας και της εταιρίας MRB Hellas, η οποία ουδέποτε υλοποιήθηκε στην πράξη». Κάτι με το οποίο δεν συμφώνησε, τελικά, η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που τον Δεκέμβριο του 2015 εξέδωσε τελικώς απόφαση για παράβαση, η οποία φυσικά καθυστέρησε επιπλέον τρία χρόνια να δημοσιευτεί. Αξίζει, μάλιστα, να επισημάνουμε πως το φθινόπωρο του 2018 δημοσιεύματα είχαν θέσει ερωτήματα σχετικά με την καθυστέρηση δημοσίευσης της συγκεκριμένης απόφασης. Ωστόσο, κάποιος φαίνεται πως φρόντισε να κυλήσουν λίγοι μήνες ακόμη, ώστε να φτάσουμε στον Δεκέμβριο του 2015, όταν και δεν θα υπήρχε πια η δυνατότητα για την άσκηση ένδικων μέσων.

Σήμερα, ωστόσο, τα βασικά ερωτήματα ανακύπτουν για τον κ. Λιανό, ο οποίος είναι αδύνατον να μη γνώριζε την απόφαση που είχε δημοσιευτεί λίγους μόνο μήνες πριν αναλάβει πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Γιατί ανέθεσε με απευθείας διαδικασία μία δημοσκόπηση για τον ευαίσθητο χώρο της διανομής Τύπου σε μία εταιρία η οποία έχει τιμωρηθεί με πρόστιμο από την επιτροπή στην οποία είναι επικεφαλής; Η υπόθεση πως ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού εμπλέκεται σε συγκεκριμένες σκοπιμότητες, τις οποίες κλήθηκε να εξυπηρετήσει μέσω της ανάθεσης που έκανε, είναι πλέον κάτι παραπάνω από ρεαλιστική.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα