Πανικόβλητες κινήσεις από το «κόμμα της Νοvartis»

Πώς συνδέονται η αθώωση Μανιαδάκη, η κωμική επανεμφάνιση Μιωνή και η υποψηφιότητα του Λοβέρδου

Από τη Μαρία Παναγιώτου

Με πανικόβλητες κινήσεις το «κόμμα Νοvartis» προσπαθεί να διαγράψει το ένοχο παρελθόν του, ενώ ρίχνει επικοινωνιακά βεγγαλικά για να δημιουργήσει την απαραίτητη αποπροσανατολιστική ηχώ. Το ερώτημα είναι: Για ποιες εξελίξεις ανησυχούν τα στελέχη του και έχουν κινητοποιηθεί σε αυτό τον βαθμό;

Η εκκίνηση φαίνεται πως δόθηκε μετά την ανακοίνωση αποχώρησης της Φώφης Γεννηματά από τη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΚΙΝ.ΑΛ. λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει. Η είδηση πυροδότησε σειρά εξελίξεων, καθώς… άνοιξε την όρεξη σε παλιούς και νέους δελφίνους του κόμματος να ηγηθούν του κομματικού σχηματισμού, που μπορεί να προσδιορίσει τις εξελίξεις στο μέλλον, συμμετέχοντας ακόμη και σε κυβερνητικό σχηματισμό. Οδήγησε, όμως, και σε ακόμη μία σημαντική εξέλιξη: Το περαιτέρω ξεδόντιασμα μιας -έτσι κι αλλιώς- σαθρής υποψηφιότητας, εκείνης του Ανδρέα Λοβέρδου, του μόνου πολιτικού στον οποίο έχει ασκηθεί δίωξη για το σκάνδαλο Novartis.

Φαίνεται, όμως, πως το «κόμμα Novartis» ποντάριζε εξαιρετικά στην υποψηφιότητά του τόσο για να σβήσει τις αμαρτίες που οδήγησαν τη χώρα σε πολυετή κρίση όσο και για να προσφέρει στην κυβέρνηση την ασφάλεια μιας μελλοντικής συνεργασίας στις επερχόμενες εκλογές.

Μετά την κινητοποίηση επιπλέον στελεχών του ΚΙΝ.ΑΛ. για την πολυπόθητη ηγεσία, μία είδηση με πολλά ερωτηματικά προσπάθησε να δημιουργήσει κλίμα: Ο λόγος για την ανακοίνωση πως το Δικαστικό Συμβούλιο αθώωσε τον πάλαι ποτέ παράγοντα στον τομέα της Υγείας, τον καθηγητή Νίκο Μανιαδάκη από την κατηγορία που του απαγγέλθηκε πριν από τρία χρόνια για δωροδοκία αξιωματούχων από τη Novartis. Η απόφαση βασίστηκε στο σκεπτικό πως ο Νίκος Μανιαδάκης δεν ήταν διορισμένος σύμβουλος υπουργών Υγείας. Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι πως τόσο ο ίδιος όσο και ο Άδωνις Γεωργιάδης, για παράδειγμα, έχουν παραδεχτεί τη συνεργασία τους στο συγκεκριμένο υπουργείο.

Ο κ. Γεωργιάδης, εξάλλου, παραδέχτηκε εκ νέου τη συνεργασία τους την ημέρα ανακοίνωσης της αθώωσης Μανιαδάκη, αναρτώντας στη σελίδα του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ άλλων το εξής: «Ο κ. Μανιαδάκης, συνεργάτης μου κατά το διάστημα της θητείας μου στο υπουργείο Υγείας, εργαλειοποιήθηκε από την κυρία Τουλουπάκη». Για την ιστορία, πάντως, ο φάκελος του κ. Γεωργιάδη, για πιθανή εμπλοκή του στο σκάνδαλο Novartis, εξετάζεται ακόμη από τη Δικαιοσύνη.

Τελευταίο στιγμιότυπο ενός μελοδράματος με πολλούς… δράκους αποτελεί η επανεμφάνιση του Σάμπυ Μιωνή στην επικαιρότητα, ο οποίος βοήθησε στην επέκταση του κατηγορητηρίου της προανακριτικής επιτροπής, που στήθηκε για να αποδειχτεί ότι τόσο το σκάνδαλο Novartis όσο κι αυτό της «λίστας Λαγκάρντ» ήταν πολιτική σκευωρία.

Ο Ελληνοϊσραηλινός επιχειρηματίας, βέβαια, αναμάσησε ατάκτως ειρημένα και χιλιοπαιγμένα αποσπάσματα από τα… παραμύθια της Χαλιμάς. Αντίθετα, δεν άρθρωσε ούτε μία κουβέντα για τα έγγραφα της δικαστικής συνδρομής από τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, που έφερε στο φως η «δημοκρατία», και τα οποία αποκάλυψαν πέραν κάθε αμφιβολίας τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος και ο στενός συνεργάτης του και πρώην σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρος Παπασταύρου, προσπάθησαν να καλύψουν φοροδιαφυγή μεγάλης κλίμακας, διαπράττοντας το αδίκημα της πλαστογραφίας. Αναρωτιόμαστε, μάλιστα, εάν ο Σάμπυ Μιωνής κινητοποιήθηκε επιπλέον και από το γεγονός πως ο εκδότης της «δημοκρατίας», Γιάννης Φιλιππάκης, με αναφορά του στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Β. Πλιώτα, ζήτησε να εξεταστούν αυτά τα νέα στοιχεία. Ή αν έχει πανικοβληθεί και από μία άλλη υπόθεση, στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, που μπορεί να κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις για τον ίδιο.

Δυστυχώς, βέβαια (για εκείνον), η επανεμφάνιση του Γιώργου Παπανδρέου επισκίασε την παράστασή του. Η υποψηφιότητα Παπανδρέου, βέβαια, ενδεχομένως να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερο πανικό στο «κόμμα Novartis», καθώς κάνει την υποψηφιότητα Λοβέρδου να εξελίσσεται σε ασθενή, που δεν πρόκειται να αναρρώσει ούτε με όλα τα σκευάσματα της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας. Σύντομα θα μάθουμε…

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα