Σε πανηγυρικό κλίμα αλλά και με επιφύλαξη έρχεται το Σάββατο ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Μια επίσκεψη με «αγκάθια»

Ο μακροβιότερος Πατριάρχης στην Ιστορία του Οικουμενικού Θρόνου από το Σάββατο θα βρίσκεται στην Αθήνα. Επισήμως έρχεται προσκεκλημένος της Εκκλησίας της Ελλάδος για να τον τιμήσει επειδή κρατά το πηδάλιο της Ορθοδοξίας ως επικεφαλής. «Πρώτος μεταξύ ίσων» διορθώνουν όσοι δεν αποδέχονται «παπικά μοντέλα» στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Μέσα σε αυτά τα 30 χρόνια, σε περισσότερα από τα μισά, το Φανάρι και η Αθήνα έχουν περάσει από την αγάπη στην καχυποψία. Από τον σεβασμό στην επιφύλαξη. Ενας Οικουμενικός Πατριάρχης με ηγετικά χαρακτηριστικά και πυγμή, που έδωσε κύρος στον θεσμό της μητέρας Εκκλησίας. Τρεις Αρχιεπίσκοποι (Σεραφείμ, Χριστόδουλος, Ιερώνυμος) που πέρασαν πολλές τρικυμίες με το Φανάρι.

Το κλίμα στην επίσκεψη του Πατριάρχη που φτάνει στην Αθήνα το Σάββατο θα ήταν θεωρητικά πανηγυρικό. Θεωρητικά, γιατί, παρότι η Εκκλησία της Ελλάδος αποφάσισε να τιμήσει τον Πατριάρχη, υπάρχουν πολλά ανοικτά μέτωπα, όπως ο ναός στο Κτήμα Προμπονά και τα σταυροπήγια μοναστήρια που διεκδικεί σε όλη τη χώρα το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Το… ημερολόγιο των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων χάλασε τη συγκυρία. Στην ατζέντα ήταν προς συζήτηση η παραχώρηση για 50 χρόνια του ναού στο Κτήμα Προμπονά, που ο αείμνηστος Προμπονάς ήθελε να δημιουργηθεί ένα άλσος αναψυχής για τους Αθηναίους και να λειτουργεί με ευθύνη του τοπικού μητροπολίτη.

Το Δ.Σ. του κληροδοτήματος, όμως, για τους δικούς του λόγους αποφάσισε να εμπλέξει μέσα και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Και έτσι κατέληξαν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών στα αστικά δικαστήρια. Με την εμπλοκή προσώπων από τις δύο πλευρές που, αντί να προφυλάξουν το κύρος των θεσμών, αντιδικούν σαν αδέρφια που μαλώνουν για μία σπιθαμή σε ένα χωράφι, σύροντας τους εκάστοτε ηγέτες να υποβιβάζουν το κύρος τους. Η απόφαση του Δήμου Αθηναίων ευνοεί, καταφανώς, την Αρχιεπισκοπή Αθηνών στην αντιπαράθεση για το Κτήμα Προμπονά. Γι’ αυτό και, όπως φημολογείται, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ίσως δεν βρεθεί στον Δήμο Αθηναίων σε προγραμματισμένη εκδήλωση για να τον τιμήσουν.

Το πώς θα εξελιχθεί η ιστορική αυτή επίσκεψη είναι θέμα προσώπων, όχι τόσο εκείνων που περιβάλλουν τον Βαρθολομαίο και τον Ιερώνυμο. Περισσότερο θα εξαρτηθεί από τη διάθεση των δύο ηγετών να υπερβούν τους εγωισμούς και με τη σοφία των χρόνων τους να δείξουν τον δρόμο για τις επόμενες γενιές.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα