Για πρώτη φορά θα υποδεχθεί το Ρέθυμνο την εικόνα της Παναγίας Σουμελά, από το Σάββατο 24 έως την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου. Στη διάρκεια της εξαήμερης παραμονής της, η εικόνα θα μεταφερθεί επίσης στο Πέραμα Μυλοποτάμου και στα Ανώγεια, δίνοντας τη δυνατότητα στους πιστούς των περιοχών αυτών να προσέλθουν για προσκύνημα.
Η υποδοχή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 24 Οκτωβρίου, στις 17.30, στην πλατεία των Τεσσάρων Μαρτύρων. Θα ακολουθήσουν δοξολογία και αρχιερατικός εσπερινός, χοροστατούντος του μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμονος, ο οποίος θα προεξάρχει σε σειρά ακολουθιών.
Τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου η εικόνα θα μεταφερθεί στο Πέραμα, όπου θα τελεστούν όρθρος και αρχιερατικό συλλείτουργο, ενώ το απόγευμα θα βρίσκεται στα Ανώγεια για τον αρχιερατικό εσπερινό στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Το ίδιο βράδυ προβλέπεται η επιστροφή της στο Ρέθυμνο.
Παράλληλα, η παραμονή της εικόνας συνδέεται με τον εορτασμό των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων. Ανήμερα της εορτής τους, στις 28 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθούν μεθέορτος πολυαρχιερατικός εσπερινός και λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας Σουμελά και των Τιμίων Καρών των Αγίων.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει καθημερινές ακολουθίες, παρακλήσεις και αγρυπνίες και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου με θεία λειτουργία και παράκληση, πριν από την αναχώρηση της εικόνας.
Η Μητρόπολη απευθύνει πρόσκληση συμμετοχής στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Κρήτης, επισημαίνοντας τον ιδιαίτερο συμβολισμό της εικόνας ως κειμηλίου πίστης και ιστορικής μνήμης του Ποντιακού Ελληνισμού.
ΑΠΕ ΜΠΕ
