Επεισόδια στο πολυτεχνείο: Απαγόρευσαν σε βουλευτές να καταθέσουν στεφάνια!

Νεαροί αυτοχρίστηκαν «κληρονόμοι» των εξεγερθέντων και προπηλάκισαν νεοδημοκράτες και συριζαίους!

Οι αυτόκλητοι «κληρονόμοι» της γενιάς του Πολυτεχνείου άφησαν το αρνητικό στίγμα τους ανήμερα την ημέρα της 48ης επετείου, η οποία τιμήθηκε έπειτα από δύο χρόνια, καθώς πέρυσι οι εκδηλώσεις είχαν ματαιωθεί λόγω της πανδημίας. Από νωρίς το πρωί ομάδες νεαρών -αδιευκρίνιστης προέλευσης- είχαν… πιάσει στασίδι στην πύλη του ιδρύματος και έκαναν τους «πορτιέρηδες», ελέγχοντας ποιος από τους εκπροσώπους φορέων και κομμάτων θα πάρει την… άδειά τους για να καταθέσει στεφάνι!

Έτσι, όταν στον χώρο του Πολυτεχνείου εμφανίστηκε εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας ο βουλευτής Χάρης Θεοχάρης με το στεφάνι του κόμματος και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Χαράλαμπος Αθανασίου με αυτό του Κοινοβουλίου, οι νεαροί με περίσσιο θράσος τούς απαγόρευσαν την είσοδο. Μάλιστα, παρά την προσπάθεια συνεννόησης με τους «πορτιέρηδες», οι βουλευτές αναγκάστηκαν να αφήσουν τα στεφάνια στα κάγκελα, απ’ όπου κάποιοι τα άρπαξαν και τα πέταξαν στο οδόστρωμα.

«Κανένα κόμμα, κανένας πολιτικός σχηματισμός, καμία πολιτική παράταξη δεν αποφάσισε και οργάνωσε την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η ατομική ευθύνη που χαρακτηρίζει τις δημοκρατίες στα κράτη δικαίου είναι αυτή που διήγειρε τη συλλογικότητα και ένωσε τις φωνές όλων» δήλωσε ο κ. Αθανασίου και συμπλήρωσε: «Oποιοι προσπαθούν να οικειοποιηθούν τους αγώνες του ελληνικού λαού, το Πολυτεχνείο και το ελεύθερο φρόνημα προσβάλλουν την Ιστορία. Τα παιδιά αυτά, όταν εμείς κάναμε τον αγώνα εδώ […], ήταν αγέννητα ή ήταν στις κούνιες τους και τα θήλαζαν. Η μέρα σήμερα είναι ιερή και πρέπει να τους συγχωρήσουμε και να τους κατανοήσουμε. Ζήτω το Πολυτεχνείο».

Το ρεσιτάλ απρέπειας, όμως, δεν τελείωσε εκεί: Oταν εμφανίστηκε η αντιπροσωπία του ΣΥΡΙΖΑ για να καταθέσει στεφάνι, λίγο προτού φτάσει και ο Αλέξης Τσίπρας, κάποιοι άρχισαν να φωνάζουν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει θέση εδώ». Τότε ο χώρος έγινε… αμέρικαν μπαρ, αφού άρχισαν τα σπρωξίματα μεταξύ των νεαρών και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που εξελίχθηκαν σε κλοτσομπουνίδια και μαλλιοτραβήγματα από την πύλη έως τα μνημεία και το εσωτερικό του ιδρύματος!

Το θράσος των νεαρών της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς κορυφώθηκε όταν προπηλάκισαν και χτύπησαν τον αντιστασιακό πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Μανιό την ώρα που πήγαινε να καταθέσει στεφάνι για την επέτειο του Πολυτεχνείου, στην εξέγερση του οποίου συμμετείχε ως φοιτητής!

«Δυστυχώς, πολλοί σήμερα που νομίζουν ότι η Αριστερά άρχισε με αυτούς είναι ανιστόρητοι και αμόρφωτοι. Δεν σέβονται καθόλου την Ιστορία και τα πρόσωπα σε αυτήν» σχολίασε με πικρία ο Νίκος Μανιός, που -παρά τον τραυματισμό του- κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των Πεσόντων.

Πέρα από αυτά τα σκηνικά ντροπής, από το πρωί πλήθος πολιτών, οργανώσεων και συλλόγων επισκέφτηκε το Πολυτεχνείο με λουλούδια στα χέρια και τίμησε την επέτειο της εξέγερσης, ενώ παιδάκια άφηναν σημειώματα και ζωγραφιές. Στη μνημείο έφτασε για να αφήσει στεφάνι και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία δεν έκανε δηλώσεις, αλλά έστειλε αργότερα μέσω ανακοίνωσης το μήνυμά της για την επέτειο.

Στη 1 το μεσημέρι έκλεισαν οι πύλες του ιδρύματος και στις 4.30 ξεκίνησε η κεντρική πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία με τη συμμετοχή φοιτητικών συλλόγων, που είχαν προσυγκεντρωθεί στην Πατησίων. Είχαν ήδη προπορευτεί στις 3.30 μέλη της ΠΑΣΠ κρατώντας την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου.

Νωρίτερα είχαν συγκεντρωθεί στη συμβολή των οδών Ιπποκράτους και Ακαδημίας, πήγαν προς την πύλη του Πολυτεχνείου, όπου έβγαλαν τη σημαία, την οποία κράτησαν και πολλά μικρά παιδιά, και ξεκίνησαν την πορεία. Ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν μικροί μαθητές με υψωμένες γροθιές φώναξαν το σύνθημα «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία», ενώ οι υγειονομικοί που ακολουθούσαν φώναζαν: «Δεν υπάρχει υγεία χωρίς ελευθερία».

Γύρω στις 5 μ.μ. η αντιπροσωπία των φοιτητών με τη σημαία του Πολυτεχνείου έφτασε μπροστά στην πρεσβεία των ΗΠΑ, που είχε περικυκλωθεί από κλούβες και αστυνομικούς. Οι συγκεντρωμένοι έψαλαν τον Εθνικό Yμνο και κατόπιν αποχώρησαν χωρίς εντάσεις. Το «παρών» στη πορεία έδωσαν και οι Αλέξης Τσίπρας, Δημήτρης Κουτσούμπας και Γιάνης Βαρουφάκης.

Από τα ξημερώματα χθες ο χώρος του Πολυτεχνείου και η διαδρομή της πορείας είχαν «στεγανοποιηθεί» από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Περίπου 5.000 αστυνομικοί επιτηρούσαν το κέντρο της Αθήνας και σε ετοιμότητα ήταν ακόμα drones και οι «Αίαντες», που εκτοξεύουν νερό για να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια, τα οποία παραδοσιακά ακολουθούν μετά την πορεία.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα