Παρεκτροπή! Χωρίς Πέτσα η εξεταστική για τις λίστες

Η Ν.Δ. ευτέλισε και ακύρωσε επί της ουσίας τη διαδικασία, αρνούμενη να κληθεί ο βασικός πρωταγωνιστής της υπόθεσης

Σε φιάσκο ολκής εξελίχθηκε, πριν καν καλά καλά σηκώσει αυλαία, η εξεταστική επιτροπή για τις σκανδαλώδεις λίστες Πέτσα, καθώς η κυβερνώσα παράταξη ευτέλισε και ακύρωσε επί της ουσίας την επιτροπή, αρνούμενη να κληθεί ο βασικός πρωταγωνιστής της υπόθεσης Στέλιος Πέτσας, όπως και όλα τα εμπλεκόμενα πολιτικά στελέχη. Κατά τη χθεσινή, δεύτερη συνεδρίαση της εξεταστικής, η Ν.Δ. απέρριψε την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέσουν οι υπουργοί που ενεπλάκησαν, προεξάρχοντος του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου και υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, ο οποίος ήταν επικεφαλής της καμπάνιας ενημέρωσης «Μένουμε Σπίτι».

Η κίνηση αυτή της Ν.Δ. δεν χωρά δικαιολογίες. Άλλωστε, είναι τουλάχιστον φαιδρό εκ μέρους της το ότι έδωσε στην αντιπολίτευση τη δυνατότητα να διερευνήσει την κρατική χρηματοδότηση των μίντια εν μέσω πανδημίας μέσω της συγκρότησης της εξεταστικής και στη συνέχεια αποφάσισε να της πάρει πίσω αυτή τη δυνατότητα, βάζοντας μπλόκο στους μάρτυρες. Πρόκειται σαφώς για τον ορισμό της παρωδίας. Επιπροσθέτως, η κυβέρνηση με αυτόν τον τρόπο «καρφώθηκε», καθώς η στάση της είναι τουλάχιστον ενοχική. Αν δεν είχε κάτι να κρύψει, τότε θα έπρεπε να καλέσει τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό για εξηγήσεις, ο οποίος, σημειωτέον, είναι εξαφανισμένος εδώ και αρκετές εβδομάδες. Βουλευτές της Ν.Δ. υποστήριζαν ότι δεν θα ήταν ωραία επικοινωνιακά η εικόνα του υπουργού να καταθέτει απολογούμενος.

Ωστόσο, η κλήση υπουργών στις εξεταστικές είναι αυτονόητη, εφόσον αυτές διερευνούν τυχόν πολιτικές ευθύνες… Επισήμως, πάντως, το επιχείρημα που επικαλέστηκε η Ν.Δ., διά στόματος της εισηγήτριας του κόμματος Κατερίνας Παπακώστα – Παλιούρα, είναι πως ο Στέλιος Πέτσας έχει απαντήσει σχετικά με τη χρηματοδότηση των μίντια «σε 17 επίκαιρες ερωτήσεις στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου» και «έχει τοποθετηθεί και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας». Σε κάθε περίπτωση, η Ν.Δ., εκμεταλλευόμενη την πλειοψηφία που διαθέτει στην επιτροπή, την υπέσκαψε με το «καλημέρα», μη αφήνοντας κανένα περιθώριο για ουσιαστική έρευνα. Σημειωτέον πως η άρνησή της να καλέσει πολιτικά πρόσωπα συσπείρωσε εκ νέου την αντιπολίτευση, καθώς ΚΙΝ.ΑΛ., ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 τάχθηκαν σαφώς υπέρ της κλήσης των εμπλεκόμενων υπουργών.

Παρ’ όλα αυτά, η «γαλάζια» παράταξη δεν πτοήθηκε, ψηφίζοντας μόνη της την πρότασή της, αποκλείοντας συλλήβην πολιτικά πρόσωπα. Αντιπρότεινε, ωστόσο, αντί των υπουργών, να κληθούν… υπηρεσιακοί παράγοντες των συναρμόδιων υπουργείων. Εκτός του Στέλιου Πέτσα, η αξιωματική αντιπολίτευση αιτήθηκε και την κλήση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, του υπουργού Τουρισμού -τέως Υγείας- Βασίλη Κικίλια, καθώς και άλλων κυβερνητικών στελεχών, όπως του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, του γενικού γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Γιάννη Μαστρογεωργίου, του γενικού γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής Νικόλαου Κουλοχέρη και του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας Παναγιώτη Πρεζεράκου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα