Ενισχύονται οι ελληνορωσικές σχέσεις

Μητσοτάκης και Πούτιν μίλησαν για τους ιστορικούς δεσμούς των δύο χώρων στη συνάντησή τους στο Σότσι

Oι ελληνορωσικές σχέσεις ενισχύονται σημαντικά και έχουν μέλλον, υπογράμμισαν χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας, καθώς συμβαίνει σε μια περίοδο εντάσεων όσον αφορά τις σχέσεις Ε.Ε. – ΝΑΤΟ με τη Ρωσία.

  • Ρεπορτάζ
    Πάνος Σώκος

«Οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας είναι μία διαρκής διαδρομή και έχουν μέλλον» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον κ. Πούτιν στο Σότσι της Ρωσίας. Σε ερώτηση αν το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις των δύο χωρών, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η χώρα «προφανώς δεσμεύεται από τις συλλογικές αποφάσεις που λαμβάνονται στα δύο υπερεθνικά όργανα», ωστόσο επισήμανε: «Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν έχει και δεν επιδιώκει να έχει καλές διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία».

Για το ίδιο θέμα ρωτήθηκε και ο κ. Πούτιν και εξήρε τον ρόλο της χώρας μας απέναντι στη Ρωσία ως μέλος της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ. «Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και στο πολιτικοοικονομικό μπλοκ που είναι η Ε.Ε., και από μια άποψη είναι και θετικό» είπε και επισήμανε πως επί σειρά δεκαετιών η Ελλάδα ήταν πάντα, στο μέτρο του εφικτού, υπέρ μιας ισορροπημένης λογικής σε ό,τι αφορά τη συνεργασία Ε.Ε. – Ρωσίας.

Θετικός ρόλος

Ανέφερε πως ποτέ η συμμετοχή της Ελλάδας ούτε στο ένα ούτε στο άλλο μπλοκ δεν εμπόδιζε την ανάπτυξη των σχέσεών μας, εκφράζοντας την ελπίδα πως «στο μέλλον θα αξιοποιήσουμε τη στήριξη των Ελλήνων φίλων μας με στόχο να παίξουν έναν θετικό ρόλο στις σχέσεις μας με αυτά τα δύο μπλοκ».

Ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας με τη Ρωσία υιοθετήθηκε κοινό πρόγραμμα δράσεων 2022-24 που προσδιορίζει τους κοινούς τομείς ενδιαφέροντος και στάθηκε στις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, ευχαριστώντας προσωπικά τον κ. Πούτιν που απέστειλε δυνάμεις πυρόσβεσης την ώρα που και η Ρωσία δοκιμαζόταν από μεγάλες πυρκαγιές.

Σχετικά με την ενέργεια σημείωσε ότι «η Ρωσία έχει διαχρονικά αποδειχθεί αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου, ενώ και η Ελλάδα έχει αποδειχτεί αξιόπιστος εταίρος και είναι σημαντικό οι όποιες μεταβολές να μην παρεκκλίνουν των όρων της συμφωνίας». Τέλος, πρόσθεσε ότι συζήτησαν για επενδύσεις και τουρισμό. Ο πρωθυπουργός έθεσε στον Ρώσο πρόεδρο και το θέμα της Τουρκίας, λέγοντας ότι ασκεί επιθετικότητα και ναρκοθετεί τη σταθερότητα στην περιοχή.

«Η Ελλάδα ήταν πάντα υπέρ του διαλόγου επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, και θα υπερασπίζεται με κάθε τρόπο την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα» είπε. Για το Κυπριακό επανέλαβε ότι στόχος είναι «μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφάλειας και οποιαδήποτε συζήτηση περί λύσης δύο κρατών απορρίπτεται». Ο πρωθυπουργός μίλησε για «την πολύ καθαρή θέση της Ρωσίας στο ζήτημα του Κυπριακού, η οποία πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη από την Τουρκία, ενώ η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι εγγυητής της σταθερότητας και της εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Ρώσος πρόεδρος διαμήνυσε: «Υποστηρίζουμε τη λύση διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας». Χαρακτήρισε τις συζητήσεις με τον Ελληνα πρωθυπουργό περιεκτικές και αποτελεσματικές, ενώ ανέφερε πως οι ελληνορωσικές σχέσεις ενισχύονται σημαντικά. Ενδεικτικά σημείωσε: «Το πρώτο 9μηνο του τρέχοντος έτους το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 56%, οι ρωσικές εταιρίες έχουν ζωηρό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα και αναμένουμε την ίδια ανταπόκριση και από τις αντίστοιχες ελληνικές». Επίσης υποστήριξε ότι η Ρωσία εξασφαλίζει πάνω από το 40% των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδος και θα συνεχίσει και προς την Ελλάδα και προς την Ε.Ε. «την αδιάκοπη προμήθεια φυσικού αερίου».

Σε πιο ειδικά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενημέρωσε για την απόφαση της Ρωσίας να παραδώσει στην Ελληνική Δημοκρατία τα αρχεία των εβραϊκών κοινοτήτων των ναζί που είχαν βρεθεί στη Μόσχα, ενώ ανακοίνωσε ότι παρατείνεται έως τα μέσα του 2022 το έτος Ιστορίας Ελλάδας και Ρωσίας.

Προειδοποιήσεις του τσάρου κατά ΝΑΤΟ και Ουκρανίας

Οι σχέσεις της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ, με επίκεντρο το θέμα της Ουκρανίας, απασχόλησαν ιδιαίτερα και τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον Ρώσο πρόεδρο να στέλνει ευθέως μήνυμα ότι η χώρα του θα διασφαλίσει την ασφάλειά της, όταν δέχθηκε ερώτηση αν έχει σχέδια να επιτεθεί κατά της Ουκρανίας.

«Η Ρωσία ακολουθεί μια φιλειρηνική πολιτική, αλλά δικαιούται να εξασφαλίσει την ασφάλειά της» είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, απαντώντας στην «προκλητική», όπως τη χαρακτήρισε, ερώτηση Ρώσου δημοσιογράφου «διαλύστε τις ανησυχίες, η Ρωσία έχει σχέδια να επιτεθεί κατά της Ουκρανίας; Αν όχι γιατί; Αν ναι γιατί;» «Όπως έχω πει, σε μεσοπρόθεσμη και πιο μακροχρόνια προοπτική συζητάμε με τους εταίρους μας, τους συνομιλητές μας, θέματα ασφάλειας, συμπεριλαμβανόμενου του πρόεδρου Μπάιντεν. Δεν μπορεί να μη μας ανησυχεί η προοπτική της προσχώρησης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, γιατί ύστερα από αυτό θα ακολουθήσει ανάπτυξη βάσεων και στρατιωτικού δυναμικού εκεί. Δυστυχώς το ΝΑΤΟ ακολουθεί συγκρουσιακή πολιτική έναντι της Ρωσίας» τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.
Για το ίδιο θέμα, ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της διατήρησης ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας Ε.Ε. – Ρωσίας, με μια λειτουργική σχέση που συμφέρει όλες τις πλευρές, και τόνισε: «Δεν έκρυψα την ανησυχία μου για την αναζωπύρωση της έντασης στην Ουκρανία. Δεν θα υπάρξει κανένας νικητής. Έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον για την περιοχή του Ντονμπάς, γιατί υπάρχουν και πολλοί Έλληνες εκεί».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι η χθεσινή συζήτηση Πούτιν – Μπάιντεν «είχε αρκετή διάρκεια» και ευχήθηκε «να υπάρχει ένας ορίζοντας αμοιβαίας αποκλιμάκωσης, διότι διαφορετικά θα οδηγηθούμε σε καταστάσεις που θα μας πάνε πολλές δεκαετίες πίσω».

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα