Μετέτρεψαν σε διαφημιστική την Αρχή Διαφάνειας!

Η κυβέρνηση «επενδύει» σε animation για τα social media της ΕΑΔ και σε σποτάκια, αντί για υποδομές στο ΕΣΥ

Από την Εμμανουέλα Τσουδερού

Σε παραγωγή animation (δηλαδή καρτούν!) για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λεξικά ακεραιότητας, ενημερωτικά φυλλάδια και σποτ για το ραδιόφωνο, αντί για υποδομές στο ΕΣΥ και σε ΜΕΘ, επενδύει η κυβέρνηση, μέσω της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ), που εποπτεύεται από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Οι παραπάνω δράσεις περιλαμβάνονται σε ένα γενικό οικονομικό πακέτο, που θα φτάσει το μισό εκατομμύριο ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί όχι μόνο από ευρωπαϊκούς αλλά και από εθνικούς πόρους. Από τον συνολικό προϋπολογισμό, συγκεκριμένα, το ένα τρίτο (!) θα αφορά αποκλειστικά επικοινωνιακές δράσεις, μάλλον για να ενημερωθούμε για το τι είναι διαφθορά, καθώς η Εθνική Αρχή Διαφάνειας θεωρεί ότι δεν το έχουμε εμπεδώσει.

Πιθανότατα ο επικεφαλής της ΕΑΔ Άγγελος Μπίνης, ο οποίος συνδέεται με τον πρωθυπουργό με κουμπαριά, να μην έχει καταλάβει πως η δουλειά του είναι να καταπολεμά τη διαφθορά, και όχι να ενημερώνει τον κόσμο για το τι είναι διαφθορά. Κι όλα αυτά τη στιγμή που ο αριθμός των θανάτων και των διασωληνωμένων αυξάνεται κατακόρυφα και ο δημόσιος διάλογος περιμένει… με το «στόμα ανοιχτό» την εξέλιξη του κυβερνητικού μπάχαλου σχετικά με τη μελέτη των επιδημιολόγων Λύτρα – Τσιόδρα για τη θνητότητα εκτός ΜΕΘ, η οποία, μάλιστα, από την περασμένη Παρασκευή έχει μπει και στο μικροσκόπιο της Εισαγγελίας!

Επιτελικό κράτος

Αξίζει να θυμίσουμε ότι η πολυδιαφημισμένη ΕΑΔ ιδρύθηκε με τον νόμο περί επιτελικού κράτους (ν. 4622/2019) και σήμανε αυτόματα την κατάργηση πλήθους σωμάτων ελεγκτών του Δημοσίου, όπως το Γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ), η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς (ΓΕΓΚΑΔ), το Σώμα Ελεγκτών – Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) και το Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Εργων (ΣΕΔΕ). Έγινε, δηλαδή, το μόνο θεσμικό όργανο το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς στη χώρα μας.

Το οικονομικό πρόγραμμα στο οποίο αναφερόμαστε έχει τίτλο «Ενέργειες Άμεσης Ενίσχυσης της Επιχειρησιακής Ικανότητας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας», είναι μέρος του επιχειρησιακού προγράμματος «Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα 2014-2020», αλλά -απ’ ό,τι φαίνεται- μόνο την άμεση ενίσχυση της επιχειρησιακής δράσης του φορέα δεν επιδιώκει.

Τέσσερα υποέργα

Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 676.544 ευρώ και περιλαμβάνει τέσσερα υποέργα, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν μέσω του ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) και του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Ταμείου.

Το πρώτο από αυτά αφορά την επικαιροποίηση και την αναθεώρηση του Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Σχεδίου της ΕΑΔ, με προϋπολογισμό 205.344 ευρώ.

Το δεύτερο υποέργο αφορά άδειες λογισμικών και εξοπλισμό.

Το τρίτο ενέργειες εναρμόνισης και αξιολόγησης της ΕΑΔ σε σχέση με τις απαιτήσεις του πλαισίου Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Το τέταρτο, όμως, και τελευταίο υποέργο, το οποίο κοστολογείται παραπάνω και από το πρώτο που αφορά την -ας πούμε- επιχειρησιακή ενίσχυση της Αρχής, περιλαμβάνει τις δράσεις δημοσιότητας και επικοινωνίας, για τις οποίες, όπως αναφέραμε, θα δοθούν 232.500 ευρώ.

Αυτό, λοιπόν, το ακριβοπληρωμένο επικοινωνιακό κονδύλι προϋποθέτει αναλυτικά τα εξής έργα: Επικοινωνιακό σχέδιο δράσης της ΕΑΔ, στρατηγικό σχέδιο επικοινωνίας και δημοσιότητας, ανάπτυξη της επικοινωνιακής ταυτότητας (branding) της ΕΑΔ , έρευνα κοινής γνώμης (;), σχεδιασμό και παραγωγή animation posts για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκτύπωση λεξικού ακεραιότητας/λεξικού εσωτερικού ελέγχου, σενάριο και παραγωγή βίντεο, δημιουργία banner για ιστοσελίδες, σενάριο και παραγωγή ραδιοφωνικού σποτ, σχεδιασμό και εκτύπωση ενημερωτικών φυλλαδίων και εξαμηνιαίες αναφορές υλοποίησης δράσεων δημοσιότητας, επικοινωνίας και ευαισθητοποίησης.

Αλήθεια, σε ποια εταιρία δημοσκοπήσεων θα δοθούν χρήματα για την έρευνα κοινής γνώμης; Στην Οpinion Poll, που ερευνάται σε εξεταστική επιτροπή της Βουλής, ή σε κάποια άλλη από τις αμφιλεγόμενες για τη μετοχική τους σύνθεση και τα κριτήρια των ερευνών που διενεργούν;

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα