Με δύο χρόνια καθυστέρηση θα πληρωθούν τα αναδρομικά

Χαρακτηριστικό του αλαλούμ στο «επιτελικό» κράτος ότι μέχρι χθες ο ΕΦΚΑ δεν γνώριζε με ακρίβεια δικαιούχους και ποσά

A ναδρομικά 26 μηνών σε πάνω από 15.000 συνταξιούχους καταβάλλει σήμερα το απόγευμα ο ΕΦΚΑ. Πρόκειται για «κατόρθωμα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καθώς τα χρήματα αυτά προέρχονται από τον νόμο που η ίδια ψήφισε πριν από σχεδόν δύο χρόνια και ακόμη δεν έχει καταφέρει να εφαρμόσει, ο οποίος προβλέπει αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους έχουν άνω των 30 ετών ασφάλιση.

Ο νόμος ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020 επί υπουργίας Γιάννη Βρούτση, ωστόσο έχει ημερομηνία έναρξης εφαρμογής τον Οκτώβριο του 2019, οπότε και δημοσιεύτηκε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έκρινε ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου θα πρέπει να αυξηθούν. Ωστόσο, οι συνεχείς παλινωδίες του «επιτελικού» κράτους είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρχουν ακόμη σημαντικές εκκρεμότητες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι χθες αργά το απόγευμα ο ΕΦΚΑ δεν γνώριζε ακόμη με ακρίβεια πόσους συνταξιούχους θα πληρώσει και το ύψος των ποσών, μόνο ότι οι πληρωμές αφορούν τόσο παλαιούς συνταξιούχους (όσους είχαν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης πριν από τον Μάιο του 2016) όσο και νέους.

Ακόμα χειρότερα, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη ο επανυπολογισμός 215.000 συντάξεων, για τις οποίες, όπως έχει γράψει η «δημοκρατία», ήταν λανθασμένος ο πρώτος επανυπολογισμός βάσει του νόμου Κατρούγκαλου. Από τον ΕΦΚΑ εκτιμάται ότι οι δικαιούχοι αναδρομικών και αυξήσεων ανέρχονται σε 40.000 – 50.000, οι οποίοι θα πληρωθούν… κάποια στιγμή μέσα στο 2022.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο αποκαλύφθηκε η απάτη της Ν.Δ. σε σχέση με τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης, καθώς οι υπέρογκες αυξήσεις που υποσχόταν ήταν τελικά μόλις 8 ευρώ τον μήνα και τα αναδρομικά 195 ευρώ μεσοσταθμικά. Ο λόγος είναι ότι, αν και είχε δεσμευτεί πολλάκις για την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, διατήρησε τον βασικό κορμό του και «πατώντας» σε αυτόν υποστήριξε ότι η μεγάλη προσωπική διαφορά που διατηρούν πολλοί συνταξιούχοι τούς απέκλεισε από τις αυξήσεις στις συντάξεις τους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα