«Ιστορικό» μπάχαλο από το απροετοίμαστο επιτελικό κράτος

Ο Στρατός έσωσε χιλιάδες εγκλωβισμένους. Μεταθέτει τις ευθύνες ο υπ. Πολιτικής Προστασίας Χρ. Στυλιανίδης. Διακοπές ρεύματος και κανένας προληπτικός σχεδιασμός

Ευθύνες σε πολλά επίπεδα προκύπτουν για την τραγική διαχείριση της κακοκαιρίας που πλήττει από χθες ολόκληρη τη χώρα. Βαριά εκτεθειμένη είναι και η κυβέρνηση, η οποία μάλιστα, παρά τα μεγάλα λόγια και το πολυδιαφημισμένο «επιτελικό κράτος», πιάστηκε άλλη μια φορά -και εντελώς αδικαιολόγητα- απροετοίμαστη και ασυντόνιστη μπροστά σε μια κατάσταση που ήταν μεν έκτακτη, αλλά και αναμενόμενη…

Στην προκειμένη περίπτωση η αποτυχία έχει το «ονοματεπώνυμο» του Χρήστου Στυλιανίδη, στη… μεταγραφή του οποίου από την Κύπρο ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε εναποθέσει πριν από μερικούς μήνες τις ελπίδες του για να αλλάξει η εικόνα των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας ύστερα από την πύρινη καταστροφή του περασμένου Αυγούστου.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας όχι μόνο δεν κατάφερε να συντονίσει εγκαίρως τις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά -ύστερα από τη δραματική εξέλιξη σε όλη τη διάρκεια της ημέρας- επιδόθηκε στο γνωστό σπορ της αλληλοεπίρριψης ευθυνών.

Όσα συνέβησαν ειδικά στην Αττική Οδό, με τον πολύωρο αποκλεισμό όλων των οδηγών από νωρίς το πρωί, με την ταλαιπωρία και την αγανάκτηση, είναι χαρακτηριστικά της διάλυσης και του μπάχαλου που επικρατούσε. Αργά το βράδυ χρειάστηκε να βγει και ο Στρατός στην Αττική Οδό για τον απεγκλωβισμό των οδηγών. Κατά την έκτακτη συνέντευξη Τύπου χθες το απόγευμα μάλιστα ο κ. Στυλιανίδης προσπάθησε πολυλογώντας να δώσει μια γενικά ικανοποιητική εικόνα, την ώρα που η πραγματικότητα μαρτυρούσε το εντελώς αντίθετο.

Τουλάχιστον για την τιμή των όπλων είπε ότι «απολογείται σε όσους ταλαιπωρήθηκαν», ενώ για την Αττική Οδό προσπάθησε να ρίξει από την πλευρά του το μπαλάκι στην εταιρία διότι «δεν κατόρθωσε να κρατήσει τον δρόμο ανοιχτό, παρά τις υποσχέσεις που μας έδωσαν».

Από τη δική της πλευρά η Αττική Οδός αποδίδει την κατάσταση αφενός στο ότι «δημιουργήθηκαν έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα εξαιτίας οχημάτων που ακινητοποιήθηκαν», αλλά και στο γεγονός ότι οι αρμόδιες Αρχές έκαναν εκτροπή των οχημάτων και κυρίως φορτηγών από τη Νέα Οδό προς την Αττική Οδό, με αποτέλεσμα αυτές τις φοβερές και απαράδεκτες εικόνες.

Σύμφωνα μάλιστα με πηγές της εταιρίας, ζητήθηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών από το πρωί, αλλά ο κ. Στυλιανίδης το αρνήθηκε.

Για αυτή τη διάσταση του προβλήματος είχε μιλήσει νωρίτερα και ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, κατηγορώντας την ανάδοχο εταιρία Νέα Οδό ότι δεν κινητοποίησε μηχανήματα στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας κι έτσι κόπηκε πάλι η χώρα στη μέση.

«Το κομμάτι του δρόμου από το ύψος της Καλυφτάκη στη Μεταμόρφωση και πάνω είναι στην αρμοδιότητα της αναδόχου εταιρίας που διαχειρίζεται τη Νέα Οδό. Δεν βγήκαν έγκαιρα μηχανήματα για να ανοίξει ο δρόμος, με αποτέλεσμα να γίνεται εκτροπή των οχημάτων από πολύ χαμηλά στην εθνική και να μην είναι εφικτό να καθαρίζεται η αστική περιοχή» είπε.

Ήδη πάντως για την Αττική Οδό εκδηλώθηκε εισαγγελική παρέμβαση, καθώς η προϊσταμένη της Εισαγγελίας της Αθήνας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου διέταξε προκαταρκτική έρευνα για αναζήτηση ευθυνών για το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών. Επίσης, πέρα από την Αττική Οδό και τις όποιες ιδιαιτερότητες, χάος επικράτησε εντελώς αδικαιολόγητα και σε πολλές κεντρικές αρτηρίες της πρωτεύουσας, όπως στην Κατεχάκη, δυσκολεύοντας τις μετακινήσεις και δίνοντας μια εικόνα πλήρως αναντίστοιχη με την «προετοιμασία» που διαφήμιζε η κυβέρνηση.

Η έλλειψη συντονισμού φάνηκε και στον τρόπο λειτουργίας του κράτους. Η Πολιτική Προστασία αρκέστηκε σε ένα sms στο 112 λίγο μετά τις 10 χθες το πρωί, καλώντας τους πολίτες να αποφύγουν τις μη απολύτως αναγκαίες μετακινήσεις, αν και από νωρίς το πρωί ταλαιπωρούνταν χιλιάδες πολίτες που είχαν αποκλειστεί επί ώρες στους δρόμους της Αττικής. Η μάχη με τον χιονιά όμως είχε ήδη χαθεί, όπως αποδείχθηκε μόλις δύο ώρες αργότερα, όταν ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης αναγκάστηκε να εκδώσει εγκύκλιο για την αποδέσμευση των δημοσίων υπαλλήλων στις 12 το μεσημέρι, καθώς ο κίνδυνος να αποκλειστούν στις εργασίες τους ήταν ορατός, αφού δεν υπήρχαν εκχιονιστικά για να ανοίξουν τους δρόμους στα βόρεια προάστια.

Καμία «Ελπίς»! «Μπλακάουτ» σε κεντρικούς άξονες του λεκανοπεδίου! Το κράτος απόν

Στο έλεος του χιονιά βρέθηκε χθες η Αττική, καθώς η κρατική μηχανή αποδείχθηκε ακόμα μια φορά ανεπαρκής για να αντιμετωπίσει την κακοκαιρία «Ελπίδα». Ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης παραδέχθηκε πως είχε αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους αρμόδιους της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας και της Αττικής Οδού, και αρκέστηκε σε ένα «συγγνώμη» για τους εκατοντάδες πολίτες που παρέμειναν εγκλωβισμένοι στα οχήματά τους πολλές ώρες!

Το κυκλοφοριακό χάος δεν υπήρχε όμως μόνο στην εθνική και την Αττική Οδό, αφού προκλήθηκε «μπλακάουτ» και σε άλλους κεντρικούς οδικούς άξονες. Το κράτος αποδείχθηκε ανίκανο να αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Ουσιαστικά ήταν σαν να μην υπήρχε καμία προετοιμασία. Ουρές χιλιομέτρων σχηματίστηκαν στις λεωφόρους Μεσογείων και Μαραθώνα, ενώ έκλεισε τελείως η Κατεχάκη. Το μόνο που κατάφερε να… αρθρώσει η Πολιτική Προστασία ήταν να συστήσει με μήνυμα προς τους πολίτες μέσω του 112 να μείνουν στα σπίτια τους. Όμως, το κακό είχε ήδη γίνει. Σε όλα αυτά ήρθαν να προστεθούν και διακοπές ρεύματος σε διάφορες περιοχές. Γενική διάλυση για μια κακοκαιρία που είχε προβλεφθεί!

Σε πολλά τμήματα του λεκανοπεδίου, ειδικά στα βόρεια προάστια, η κυκλοφορία των οχημάτων είτε είχε διακοπεί είτε διεξαγόταν μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Η χιονόπτωση έπιασε εξαπίνης πολλούς οδηγούς στην εθνική, στο ύψος της Μεταμόρφωσης, οι οποίοι αναγκάστηκαν να ακινητοποιήσουν τα οχήματά τους, αφού δεν είχαν μαζί αλυσίδες ή δεν μπορούσαν να τις βάλουν. Στις 8.30 το πρωί έκλεισε η εθνική από το ύψος του κόμβου Καλυφτάκη στην Κηφισιά και η κυκλοφορία διεξαγόταν παραπλεύρως, με αποτέλεσμα να προκληθεί χάος στους γύρω δρόμους.

Από νωρίς το πρωί είχε διακοπεί η κυκλοφορία στη λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ και στα δύο ρεύματα, ενώ στη συνέχεια έκλεισαν η λεωφόρος Φυλής, η Τατοΐου, η Θησέως στην Εκάλη, οι δρόμοι σε Αγιο Μερκούριο και Ιπποκράτειο Πολιτεία, στη λεωφόρο Ελ. Βενιζέλου στην Ηλιούπολη. Η Τροχαία αναγκάστηκε να κλείσει την εθνική οδό μέχρι τα διόδια της Τραγάνας, στο 121ο χιλιόμετρο προς Λαμία, και από τα διόδια της Τραγάνας προς Αθήνα και στους δρόμους που οδηγούν στην παλιά εθνική οδό. Η σφοδρή χιονόπτωση προκάλεσε «έμφραγμα» και στα μέσα μεταφοράς. Η ΣΤΑ.ΣΥ. διέκοψε την κυκλοφορία των συρμών του μετρό προς και από το αεροδρόμιο. Οι επιβάτες προς το αεροδρόμιο μετεπιβιβάζονταν στον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας, στον Προαστιακό.

Το τραμ τερμάτιζε στη στάση Βουλιαγμένης, λόγω έντονης ολισθηρότητας, ενώ η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανέστειλε τα απογευματινά δρομολόγια του Προαστιακού στο τμήμα Κορωπί – Κάντζα, Aθήνα – Χαλκίδα και Αεροδρόμιο – Ανω Λιόσια. Ο ΟΑΣΑ διέκοψε τα δρομολόγια όλων των λεωφορείων στην Αττική, με τους ανενημέρωτους πολίτες να περιμένουν μάταια επί ώρα κάποιο λεωφορείο για να πάνε ή να επιστρέψουν από τις δουλειές τους…

Σοβαρά ήταν και τα προβλήματα ηλεκτροδότησης σε Καλλιθέα, Κουκάκι και τμήματα των περιοχών Ανθούσα, Νταού Πεντέλης, Μαραθώνας και Γέρακας λόγω βλάβης από πτώσεις κλαδιών στα καλώδια του δικτύου.

Ο χιονιάς δημιούργησε προβλήματα και στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», καθώς χιόνι κάλυψε την πίστα. Ακυρώθηκαν πτήσεις από Χίο, Ικαρία και Ζάκυνθο, καθώς και από Αθήνα προς Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Βελιγράδι, Βενετία, Λονδίνο και Κωνσταντινούπολη.

Σοβαρά προβλήματα παρουσιάστηκαν και στα νοσοκομεία λόγω της κακοκαιρίας και της έλλειψης μέτρων, σύμφωνα με καταγγελία του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκου, καθώς ο περιβάλλων χώρος ήταν γεμάτος χιόνι, καθιστώντας δύσκολη την πρόσβαση ασθενών… Στο Σισμανόγλειο υπήρχε πολύ χιόνι στο περιβάλλοντα χώρο, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν τα αυτοκίνητα στο πάρκινγκ του νοσοκομείου και να είναι αδύνατη η πρόσβαση του προσωπικού.

Ανυπέρβλητα προβλήματα σε Εύβοια και Κρήτη! Σύγκρουση τρένων στη Λιβαδειά

Η επέλαση της κακοκαιρίας «Ελπίς» με την πυκνή χιονόπτωση και το πολικό ψύχος έχει προκαλέσει σε αρκετές περιοχές της χώρας αμέτρητα προβλήματα στο οδικό δίκτυο, στις συγκοινωνίες, στην ηλεκτροδότηση, αλλά και στις εργασίες των πολιτών.

Αμαξοστοιχία που εκτελούσε τη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη ακινητοποιήθηκε και συγκρούστηκε με άλλη που πήγε να παραλάβει τους επιβάτες. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπήρξαν τραυματισμοί.

Στην Κρήτη και την Εύβοια εντοπίστηκαν χθες τα μεγαλύτερα προβλήματα στο δίκτυο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ. Σε αρκετές από τις περιοχές, λόγω των σφοδρών χιονοπτώσεων που έχει προκαλέσει η «Ελπίς», υπάρχουν δυσκολίες και στην πρόσβαση των συνεργείων του Διαχειριστή για να αποκαταστήσουν τις βλάβες.

Σε απόγνωση βρίσκονται από χθες οι κάτοικοι στο Αρκαλοχώρι, όπου περισσότεροι από 600 άνθρωποι που ζουν στους οικίσκους μετά τον σεισμό έχουν να αντιμετωπίσουν και τα σφοδρά καιρικά φαινόμενα, χωρίς να έχει προβλεφθεί λύση για τη θέρμανσή τους. Οπως καταγγέλλουν, τα κλιματιστικά στους οικίσκους είναι απόλυτα ανεπαρκή, όταν η θερμοκρασία φτάνει κοντά στο μηδέν!

Χθες το απόγευμα εννέα άτομα εγκλωβίστηκαν σε δύο αυτοκίνητα, όταν επιχείρησαν να μετακινηθούν από το κατάλυμα όπου διέμεναν στο Λιβάδι του Δήμου Μαλεβιζίου πάνω από το χωριό Κρουσώνας. Η Πυροσβεστική με την ΕΜΑΚ και ένα ερπυστριοφόρο όχημα απεγκλώβισαν τις δύο οικογένειες, ύστερα από επιχείρηση δύο ωρών.

Χωρίς θέρμανση και ρεύμα έμειναν χθες οι περιοχές Βλητές, Πυθάρι, Κουνουπιδιανά, Αγιος Ονούφριος και Σταυρός στα Χανιά. Στο Οροπέδιο Λασιθίου, όπου από χθες η χιονόπτωση είναι έντονη, εστάλη ένα συνεργείο με δύο άτομα, τα οποία παρέμειναν όλο το βράδυ, με σκοπό την άμεση αντιμετώπιση των βλαβών.

Την ίδια ώρα, σχεδόν όλα τα χωριά του Δήμου Κύμης Αλιβερίου, του Δήμου Καρύστου, η Χαλκίδα, η Ερέτρια και αρκετές παραθαλάσσιες περιοχές της Εύβοιας είναι θαμμένα στο χιόνι, με τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση να προκαλούν αγανάκτηση στους κατοίκους που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την παγωνιά, ενώ ο υδράργυρος έχει πέσει υπό το μηδέν. Τα προβλήματα δεν έλειψαν και στη Χαλκίδα, όπου δεκάδες αυτοκίνητα κόλλησαν χθες στο χιόνι, ακόμα και σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, οι οποίοι ήταν απροσπέλαστοι.

Το σφυροκόπημα της κακοκαιρίας προκάλεσε σημαντικά προβλήματα και στις αστικές συγκοινωνίες του Βόλου, οι οποίες χθες εκτελούσαν με τεράστιες δυσκολίες τα δρομολόγια στο κέντρο. Στο κέντρο του Βόλου έκλεισαν μεγάλες οδικές αρτηρίες, παρότι από τα ξημερώματα της Τρίτης επιχειρούσαν πάνω από 50 αποχιονιστικά και αλατιέρες. Νωρίς το μεσημέρι διακόπηκαν τα προαστιακά προς Ανω Βόλο, Ανακασιά, Αγιο Ονούφριο, Αλλη Μεριά, Λεχώνια, Πλατανίδια και Μαλάκι. Αλλά και στον περιφερειακό σημειώθηκαν προβλήματα, αφού το ύψος του χιονιού ξεπερνούσε χθες τα 15 εκατοστά και σε πολλά σημεία ακόμη και τα 25 εκατοστά.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και σε Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο, όπου το χιόνι έχει ξεπεράσει τα 30 εκατοστά. Η ηλεκτροδότηση των Σποράδων συνεχίζεται χωρίς προβλήματα ως τώρα. Ωστόσο, η κακοκαιρία έχει επηρεάσει το βορειοανατολικό Αιγαίο (κυρίως τη Λήμνο, τη Χίο και την Ικαρία), καθώς και τις Κυκλάδες (κυρίως Νάξο, Πάρο, Μύκονο, Σύρο, Αμοργό, Σέριφο, Κύθνο, Σίφνο, Μήλο). Διακοπές σημειώθηκαν και στη Θήβα κοντά στη λίμνη Υλίκη και στο Πήλιο προς τη νότια πλευρά του. Στις Περιφέρειες Μακεδονίας – Θράκης, Πελοποννήσου, Ιονίου καθώς και στη Δυτική Στερεά Ελλάδα, πέραν των συνηθισμένων, δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα.

{{-PCOUNT-}}31{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα