Μητσοτάκης: Σε κίνδυνο η παγκόσμια σταθερότητα

H αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Λουχάνσκ και Ντόνετσκ είναι ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο, δήλωσε από τη Ρουμανία

Στις εξελίξεις στην Ουκρανία και στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ από τον Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή, επίσημη επίσκεψή του στο Βουκουρέστι. Ορθά πράττοντας, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για κινήσεις που είναι ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο και θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα, βασιζόμενες στον αναθεωρητισμό.

«Θεμελιώδης πολιτική της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδος είναι ο σεβασμός στην κυριαρχία όλων των κρατών» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως «καταδικάζουμε απερίφραστα πρωτοβουλίες που αντιβαίνουν σε αυτές τις κατευθύνσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκ νέου στην παρουσία της πολυπληθούς κοινότητας των ομογενών μας στην ανατολική Ουκρανία, δεσμευόμενος πως γίνεται ό,τι είναι δυνατόν για τη στήριξή τους, ενώ αναφορικά με την τροφοδοσία της Ελλάδας σε φυσικό αέριο επανέλαβε ότι θα συνεχιστεί απρόσκοπτα. Αναφερόμενος στην Τουρκία, χωρίς να την κατονομάσει, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «η πόρτα μας είναι πάντα κλειστή σε ό,τι αφορά τις απειλές, αλλά το παράθυρό μας πάντα ανοιχτό σε ό,τι αφορά τον διάλογο».

Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις, με τον οποίο συζήτησε την κοινή βούληση των δύο πλευρών για περαιτέρω διεύρυνση και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, με έμφαση, στην οικονομία και την ενέργεια, για τις οποίες οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι υπάρχει μεγάλη δυναμική ενίσχυσης της συνεργασίας. Ο Ρουμάνος πρόεδρος γνωστοποίησε, εξάλλου, ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης θα υπογραφόταν ένα μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της πολιτικής προστασίας, «που αποτελεί επιστέγασμα της άριστης συνεργασίας, όπως έγινε πέρυσι το καλοκαίρι, στις μεγάλες πυρκαγιές στην Ελλάδα, τον περασμένο Αύγουστο».

Αμέσως μετά στην πρεσβεία της Ελλάδος στο Βουκουρέστι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με το διοικητικό συμβούλιο του Διμερούς Ελληνο-ρουμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Στη συζήτηση που είχε με Ελληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Ρουμανία, ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στους τρόπους ενίσχυσης και διεύρυνσης της ελληνικής επιχειρηματικής παρουσίας στη Ρουμανία, αλλά και της προώθησης των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε και τον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, που αποτελεί το παρεκκλήσιο της ελληνικής πρεσβείας, χρονολογείται από το 1899 και έχει χαρακτηριστεί ιστορικό μνημείο της πόλης του Βουκουρεστίου. Σήμερα ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των κρατών-μελών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Η κυβέρνηση όσον αφορά τον εφοδιασμό της χώρας με φυσικό αέριο είναι καθησυχαστική. «Δεν διαφαίνεται αυτή την ώρα κάποιος κίνδυνος» σημείωσε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα