Η Δύση έβγαλε «στοχευμένες» ρωσικές τράπεζες από το SWIFT!

Η έξοδος από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα θα εφαρμοστεί τις επόμενες ημέρες

Την απόφαση για αφαίρεση ορισμένων ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT ανακοίνωσαν με κοινή τους δήλωση επίτροποι της Κομισιόν, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών. «Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών καταδικάζουμε τον πόλεμο επιλογής του Πούτιν και τις επιθέσεις στο κυρίαρχο έθνος και στον λαό της Ουκρανίας. Θα ζητήσουμε από τη Ρωσία να λογοδοτήσει και θα διασφαλίσουμε συλλογικά ότι αυτός ο πόλεμος είναι μια στρατηγική αποτυχία για τον Πούτιν» ανέφερε η δήλωση, ενώ σε αυτήν τονιζόταν πως «παράλληλα (…) επιβάλαμε αυστηρά μέτρα σε βασικούς ρωσικούς θεσμούς και τράπεζες και στους αρχιτέκτονες αυτού του πολέμου, συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν».

Επιπροσθέτως, οι υπογράφοντες εξέφραζαν την αποφασιστικότητά τους για επιβολή επιπλέον μέτρων, «που θα απομονώσουν περαιτέρω τη Ρωσία από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις οικονομίες μας», σημειώνοντας ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν εντός των επόμενων ημερών.

Ειδικότερα, πάντως, ως προς τα μέτρα προτάσσεται η διασφάλιση ότι οι επιλεγμένες ρωσικές τράπεζες θα αφαιρεθούν από το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT. Αυτό θα διασφαλίσει ότι αυτές οι τράπεζες θα αποσυνδεθούν από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα βλάψει την ικανότητά τους να λειτουργούν παγκοσμίως. Επίσης προβλέπεται επιβολή περιοριστικών μέτρων που θα εμποδίσουν τη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα να αναπτύξει τα διεθνή της αποθέματα με τρόπους που υπονομεύουν τον αντίκτυπο των κυρώσεων, αλλά και δράση ενάντια στους ανθρώπους και στις οντότητες που διευκολύνουν τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιβλαβείς δραστηριότητες της ρωσικής κυβέρνησης.

Η Κοινότητα για την Παγκόσμια Διατραπεζική Οικονομική Επικοινωνία (SWIFT), στο μεταξύ, είχε κάνει ήδη γνωστό πως είναι έτοιμη να συμμορφωθεί με τους περιορισμούς σε ρωσικές τράπεζες. Από την πλευρά της, η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα διαμήνυε πως «το τραπεζικό σύστημα διαθέτει επαρκή κεφάλαια για να λειτουργεί ομαλά σε οποιαδήποτε κατάσταση».

Μεγαλώνουν οι προσφυγικές ροές: Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 368.000 έχουν φύγει από τη χώρα

Οι προσωπικές ιστορίες των ανθρώπων που βιώνουν τον εφιάλτη του πολέμου μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ραγίζουν καρδιές, ωστόσο η γέννηση της μικρής Μία μέσα σε σταθμό του μετρό του Κιέβου έκανε -δικαίως- τον γύρο του κόσμου.

Ενώ οι ρωσικές δυνάμεις εισβολής βομβάρδιζαν τρομοκρατημένες οικογένειες, μια γυναίκα 23 ετών είχε λόγους να είναι ίσως πιο φοβισμένη από άλλες. Κι αυτό επειδή περίμενε να γεννήσει από στιγμή σε στιγμή, ενώ κρυβόταν για να προστατευθεί σε ένα καταφύγιο στην πόλη και συγκεκριμένα στον σταθμό του μετρό.

Όλα συνέβησαν την Παρασκευή λίγο πριν από τις 8.30 το βράδυ, όταν, ενώ οι μάχες μαίνονταν στα προάστια της ουκρανικής πρωτεύουσας, η μικρή… βιαζόταν να έρθει στον κόσμο!

Σύμφωνα με την «Daily Mail», τις κραυγές της ετοιμόγεννης μητέρας άκουσε ένας αστυνομικός, που έσπευσε στο καταφύγιο προκειμένου να τη βοηθήσει, καλώντας ταυτόχρονα ασθενοφόρο για να διακομιστεί στο νοσοκομείο. Τελικώς όλα πήγαν καλά, με την είδηση να ταξιδεύει μέσω των social media. Η μικρή Μία όμως δεν είναι το μοναδικό μωρό που γεννήθηκε αυτές τις ώρες. Μαιευτήρας, δημοσιεύοντας τη φωτογραφία ενός νεογέννητου αγοριού που ήρθε στη ζωή μέσα σε ένα υπόγειο, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Σε συνθήκες μακριά από αυτές που αξίζουν μια νέα ζωή – η φωνή του νεογέννητου… Είναι αγόρι!»

Την ίδια ώρα οι προσφυγικές ροές μεγαλώνουν. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ήδη 368.000 Ουκρανοί έφυγαν από τη χώρα για να γλιτώσουν από τις μάχες που μαίνονται στην πατρίδα τους – με τον αριθμό τους, βέβαια, κάθε ώρα που περνά να αυξάνεται. Ενας πολύ μεγάλος αριθμός μεταξύ αυτών έχει πάει στην Πολωνία, όπου οι Αρχές μετρούν περίπου 156.000 Ουκρανούς να έχουν φθάσει εκεί από την Πέμπτη. Χιλιάδες, δε, έχουν διαφύγει σε γειτονικές χώρες της Ε.Ε. για να γλιτώσουν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε χθες η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα